Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
14.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Mercedes-Benz Športni Avtomoto Robert Lešnik Prva vožnja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 14.37

8 let

Mercedes-benz C coupé - videz, tehnika in prestiž v prepričljivi kombinaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tradicionalna znamka se drži tradicionalnih vrednot, tudi pri kupejih. A jim v teh mejah uspe sestaviti tudi nove razsežnosti: modne oblike in napredno tehniko.

Stara šola kupejevskih razmerij karoserije

Za evropske razmere in za Mercedes-Benz še posebej ni običajno: prejšnja generacija C coupéja je na trgih zdržala le 4 leta. Vzrok je pač v tem, da so s prejšnjo generacijo kupe predstavili toliko pozneje kot limuzino, tokrat pa kupe 'zamuja' zgolj eno leto. Zanimivo pri tem je tudi dejstvo, da je bil prejšnji C coupé zgrajen na enaki osnovi kot za razred večji E coupé.

Pri Daimlerju poudarjajo, da je tokratni C coupé najbolj športna različica razreda C, kar bi se razumelo, da ne gre le za kupejevsko karoserijo, temveč tudi za druge športne gene.

V primerjavi s predhodnikom so, da bi poudarili športnost videza, karoserijo med prednjo osjo in 'požarno' steno podaljšali za celih 6 centimetrov, pri čemer je medosna razdalja daljša za 80 milimetrov.

Trditi, da novi kupe razreda C ni skladen in očem privlačen, bi bilo krivično: z dolgim motornim pokrovom ter s kupejevsko linijo strehe, katera se konča opazno bolj proti zadku kot pri limuzini, seveda pa tudi z značilnim prednjim delom z veliko zvezdo na čelu ter z rahlo 'mišičastim' zadkom so v oblikovalskem centru upoštevali tako tradicionalne vrednote športnih kupejev kot hišne vrednote oblike sodobnih mercedes-benzov.

S harmonijo prelivanja površin in predvsem z vztrajanju pri obliki z zelo malo črtami pošiljajo jasno sporočilo (nekaterim) neposrednim tekmecem.

Da je tudi tu taktirko v rokah držal Robert Lešnik, menda zdaj čivkajo že vrabci na slovenskih (a ne le teh) strehah.

Od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov večje notranje mere

V celem je novi kupe od prejšnjega za lepih 9,5 centimetra daljši, a tudi z 4 centimetre širši, kar ne vpliva le na zunanjo celostno podobo, pač pa tudi na notranji prostor. Iz Stuttgarta sporočajo, da je še posebej pomemben prirastek prostora med voznikom in sovoznikom, je pa tudi na drugih mestih merjenega prostora več kot doslej, vključno z višino nad glavami zadnjih potnikov, a so, jasno, prirastki bolj ali manj milimetrski.

Pri tem seveda C coupé ostaja pravi kupe – s prostorsko bolj ali manj pomožnima zadnjima sedežema, predvsem ko gre za višino na glavami. Drugače biti ne more, ko gre za čistokrvni kupe, kar, med drugim, poudarjajo tudi vrata brez okenskih okvirjev in zelo majhni zadnji bočni okni, navsezadnje pa je novi tudi za centimeter nižji od prejšnjega C kupeja. In, jasno, z za 15 milimetrov nižjim podvozjem od sedanjega razreda C (limuzina).

Mladosten šarm in športnost notranjosti

Za kokpit pravijo, da združuje čustva in inteligenco, kar v prevodu pomeni, da se videz notranjosti naslanja na tistega iz limuzine, hkrati pa izžareva mladosten šarm, ki naj bi dosegel zrelostno obdobje. Ne glede na lepe besede je res: C coupé je natanko takšen, kot ga te znamke vajeni lastniki pričakujejo.

Posebej za kupe so zasnovali integralna sedeža in podajalnik varnostnega pasu, kar sicer pri tej znamki že desetletja ni več novost, je pa še vedno enako prikladno – zaradi dolgih vrat. O materialih in njih kombinaciji, vključno z barvami, je bilo pri tej znamki povedanega že preveč, da bi znova ponavljali, na kratko pa – okusno in prestižno z dobršno mero športnosti.

Če komu osnovna ponudba ne bo zadostovala, bo seveda lahko doplačal za AMG line (vse do na spodnjem delu ravnega volanskega obroča) in/ali za paket kromastih dodatkov za notranjost.

Dve vrsti jeklenega ali zračno vzmetenje

Mehanika se ponaša z novo prednjo premo (4 vodila!), za katero pravijo, da še izboljšuje odziv podvozja na zasuk volana, večvodilska (5) pa je tudi zadnja prema, ki zagotavlja odlično vztrajanje v smeri. Vzmetenje je sicer jekleno in kupec se bo moral odločiti med udobnim ter športnim (pri katerem je tudi volan bolj neposreden), a bo imel tudi v novem C kupeju na voljo, torej za doplačilo, zračno vzmetenje.

Vse skupaj se kotali na 17-palčnih kolesih (kar je za palec več kot pri predhodniku), vendar se v kolesne izreze dosti lepše podajo vsaj za palec večja, za kar imajo pri Daimlerju tudi nekaj učinkovitih zdravil.

Samodejno zaviranje do hitrosti 200 kilometrov na uro v primeru nevarnosti trčenja

Začetna ponudba: od 156 do 245 turbo 'konj'

Že vnaprej je jasno, da se bo motorna ponudba že v kratkem povečala, a je že v osnovi kar bogata. Štirje bencinski stroji z močmi od 156 do 245 'konj' in dva dizelska (170 in 204 'konji'), vsi prisilno polnjeni štirivaljniki, bodo menda zadovoljili lepo večino želja kupcev, za vsak primer pa sta tu še dve različici AMG z motorjem V8.

A je luknja med njimi, tako pri zmogljivostih kot pri ceni, prevelika, da ne bi iz Stuttgarta prišlo še nekaj strojev za popolnitev te palete. Dotlej pa velja, da so tudi na račun posodobljenih motorjev uspeli zmanjšati porabo goriva za do 20 odstotkov, kjer sta svoj delež dodali tudi aerodinamika in bolj smotrna gradnja oziroma uporaba čvrstejših jekel, ki je prihranila 50 kilogramov mase.

Jasna je tudi filozofija menjalnikov: z izjemo C 180, C 200 in C 200 d je serijski menjalnik samodejni, pogon pa v začetku le zadnji. Tu je treba spomniti, da gre pri samodejnih menjalnikih za klasično samodejnost (dvosklopčniki so pri tej znamki rezervirani za male benze), ter poudariti, da bodo manj veščim zadnjega pogona kmalu ponudili tudi štirikolesni pogon 4matic.

Napredna klimatska naprava in navigacijski sistem

Še vedno ne vsakdanja rešitev, ki jo ima lahko C kupe, pa je povezava navigacijskega sistema in klimatske naprave: ko elektronika zazna vstop v tunel, samodejno zapre dotok zunanjega zraka.

Navigacijski sistem zmore tudi posredovati informacije v prometu v resničnem času, že osnoven avdio sistem pa se zna (preko pametnega telefona) povezati v splet in ponuditi tamkajšnje storitve.

Pri tem lahko voznik uporablja aplikacije mercedes-benz apps med vožnjo, vse skupaj pa se lahko prikaže na zaslonu sistema comand online (21,3 centimetra diagonale, 960 krat 540 točk), vključno z digitalnima radiom ter televizijo, kjer sta na voljo.

Danes ni več avtomobila brez možnosti povezovanja.

Ne spreglejte