Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
3.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kia Terenski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 3.43

8 let

Kia sorento – preporod velikega korejca z evropsko dušo

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peljali smo novega sorenta. Športno-terenski silak, ki bo na voljo le z 200-konjskim dizlom, je po novem kakovostnejši, udobnejši in prostornejši. Na slovenske ceste prihaja za manj kot 50 tisočakov.

Razred: razred terencev Predhodniki: 1. generacija (2002 - 2009), 2. generacija (2009 - 2015)/ Proizvodnja: Hwasung (Južna Koreja) Začetek prodaje: februar 2015 Cene: pod 50 tisoč evrov

Poudarki: - en motor, 2,2-litrski dizel z 200 "konji" - tehnološko napreden - daljši in prostornejši od predhodnika - cenovno sprejemljiv glede na serijsko opremo

Kia pleza po globalni lestvici. Kmalu čez tri milijone prodanih na leto.

Kia se s korenitim osveževanjem svoje vse elegantnejše štirikolesne vojske nezadržno bliža trimilijonski letni prodaji in skupno osmemu mestu na globalni lestvici. Ob upoštevanju trenutne rasti (leta 2014 so prodali 2,9 milijona vozil, leto prej pa 150 tisoč manj) bo mejnik presežen letos, vse večji prispevek pa Korejci pričakujejo tudi od rastočega evropskega trga.

Prodaja na stari celini je namreč v zadnjih štirih letih zrasla z 295 na 354 tisoč, predstavitev petih osveženih modelov in štirih novih generacij med letoma 2016 in 2018 pa bi morala rast prodaje le še spodbuditi in znamko s 16. mesta, uvrščena je med Dacio (15. mesto) in Seat (17. mesto), premakniti višje.

Prispevek k uresničevanju načrtov pada tudi na kovinska pleča nove generacije sorenta. Kiin največji avtomobil se znova pridružuje segmentu, ki kljub pretežno premijski zasedbi še ne kaže znakov upočasnjevanja rasti.

Del 1,1 milijona testnih kilometrov tudi v novem testnem centru

Prva vožnja je hitro razkrila njegove največje prednosti – izboljšano udobje, več prostora predvsem v prtljažniku in kakovostnejšo potniško kabino.

In ker se Kiina evropska enoprostorska ponudba začne in konča pri štiriinpolmetrskem (tudi sedemsedežnem) carensu, lahko sorenta, opremljenega s tretjo sedežno vrsto, vidite tudi kot delni nadomestek velikega enoprostorca carnivala, ki ostaja na cenikih prodajalcev zunaj Evrope.

Na poti proti serijski proizvodnji je prevozil 1,1 milijona testnih kilometrov in bil kot prvi avtomobil znamke temeljito preizkušen v Kiinem popolnoma novem preizkusnem centru v južnokorejskem mestu Hwasung, kjer ga tudi izdelujejo.

Samozavestnejši? Da! Predrzen? Ne.

Zunanji videz je posledica (sicer kratkotrajne) oblikovne evolucije in je hitro prepoznaven. Maska je pokončnejša kot prej, odprtina za zajemanje zraka, popestrena s kromiranimi "diamanti", je velika, primerna spremljevalka njegovih zajetnih mer.

Ogromna ohišja meglenk, povišani boki in širok zadnji (D) stebriček napisano utrjujejo samozavestnejši videz. Kia pa je sorentu namenila tudi nov način izredno natančnega laserskega spajanja delov karoserije, kar je oblikovalcem dovolilo nekoliko več ustvarjalne svobode.

Armaturna plošča je vključno s sredinsko konzolo popolnoma nova

Velik, bržkone največji napredek je bil namenjen povečanju kakovosti popolnoma na novo zasnovane potniške kabine. Oblikovalsko taktirko so tokrat prevzeli v evropskem oblikovalskem centru v Frankfurtu (zunanjost je bila oblikovana v Južni Koreji), rezultat pa je razmeroma zadržan, a nedvomno sodoben ter kakovostno nič manj kot vzoren.

Horizontalna zasnova s preudarno razvrščenimi stikali in okusno razporejenimi kromiranimi obrobami nekaterih elementov se je tudi v praksi izkazala za uporabno, po zaslugi boljših materialov si upamo uporabiti tudi oznako "premium", pa čeprav Kia uradno ne spada v prestižnejši del segmenta. Zgornji del armaturne plošče, razpotegnjen od enega do drugega skrajnega roba vozila, povezuje delovno okolje s preostankom kabine in iz predhodnika ni bil ukraden niti en gumb ali stikalo. Hvalimo!

Prtljažnik iz 515 na 600 litrov

Izdatnejše mere novinca so opaznejšo prostorsko razliko ustvarile tudi v prtljažniku, kjer je po novem zazijala 605-litrska luknja (prej 515 litrov).

Dolžina nakladalne površine je daljša za devet centimetrov, zlaganje zadnjih sedežev je mogoče s pomočjo dveh vzvodov, v prtljažniku pa skupno prostornino poveča na spoštljivih 1.732 litrov. V primeru uporabe šestega in sedmega sedeža (doplačilo) uporabniku na voljo ostane 142 litrov prostora.

Pametne elektronike, vključno s ključnimi opozorilnimi sistemi je veliko

Po tehnološki plati mu ne moremo oporekati pomanjkanja ključnih, tudi aktivno-varnostnih elektronskih pomagal.

Vrata prtljažnika se ob zaznavi ključa odprejo samodejno, štiri kamere strežejo s tako imenovanim pogledom iz ptičje perspektive, na voljo je z aktivnim tempomatom, sistemom za opozarjanje pred nenamerno menjavo voznih pasov, opozorilnikom pred vozili v mrtvem kotu in opozorilnikom pred morebitnim naletom od zadaj ali s strani med vzvratno vožnjo, uspešno pa zna brati nekatere prometne znake in informacije prenašati na instrumentno ploščo.

Dober začetni vtis je potrdil na cesti

Trideset odstotkov debelejša izolacija med motorjem in kabino ter večji, zmogljivejši nosilci motorja in menjalnika v notranjost spustijo do šest odstotkov manj zvočne nesnage, zato je vozniška izkušnja bolj uglajena in manj dovzetna tudi za tresljaje, še preden do izraza pridejo izboljšave podvozja.

Vzmetenje se v osnovi zgleduje po predhodnikovem. Spredaj so klasične McPhersonove vzmetne noge in zadaj novincu prilagojeno Kiino večvodilno vpetje z večjimi blažilniki, tokrat za izboljšano stabilnost nameščenimi za zadnjo osjo.

Omenjene spremembe so, skupaj z daljšim medosjem, sorentu zagotovile izboljšanje voznih lastnosti tako na področju udobja kot pri vodljivosti. K temu je prispevala tudi 14 odstotkov bolj vzvojno čvrsta karoserija.

Slovencem namenjen le en, a učinkovit in relativno varčen motor

Sorentu so izvirno namenjeni trije motorji: 2,4-litrski bencinski štirivaljnik s 188 "konji", dvolitrski dizel s 185 "konji" ter našem uredništvu dobro znan in nekajkrat preizkušen 2,2-litrski dizel z 200 "konji". Zadnji motor bo na slovenskem trgu tudi edini na voljo.

V sklopu prve vožnjo smo ga preizkusili v kombinaciji z ročnim in samodejnim menjalnikom. Poročamo, da avtomobil ves svoj pogonski potencial bolje pokaže v prvi kombinaciji, kjer se zdi povezava na relaciji voznik–menjalnik–motor pristnejša in učinkovitejša.

Prvi vtis je torej zelo dober

Sorento je, pa čeprav se sliši klišejsko, izboljšan v vseh pogledih. Privlačen paket zmerno odločnega videza, visoke ravni uporabnosti, vrste tehnoloških pripomočkov in udobja pa naj bi dopolnila tudi sprejemljiva cena. Ob prihodu na slovenske ceste, konec meseca februarja, naj bi (bogato založen z opremo) stal nekaj manj kot 50 tisoč evrov.

Ne spreglejte