Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 12. 2015,
23.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 23.39

8 let

Kia pro cee'd - izbrati bencinsko ali dizelsko različico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi pro_cee'd si za obliko zasluži pohvale. Vstopni bencinski motor je namenjen voznikom v urbanem okolju. Je cenejši in ne bistveno požrešnejši od dizelskega, slednji pa nudi več užitkov na cesti.

Zakaj bi in ne bi izbrali trivratne izvedbe?

Dostop do zadnje klopi je seveda prvi odgovor večine kupcev, ki prevažajo več oseb. Otroške sedeže in malčke je mnogo težje nameščati skozi sprednja vrata, odraslim potnikom pa tudi ni prijetno odmikanje naslonjal in preskakovanje pragov. Odgovor je torej predvsem v večji uporabnosti vozila.

Pri trivratni izvedbi je masa vozila manjša, karoserija je bolj trdna, cena vozila je nižja. Zakaj bi kupovali pet vrat, če hočemo vozilo bolj športnega videza, če nam je vseeno, kako se bodo sopotniki kobalili na zadnjo klop, ali pa če se več kot v dvoje sploh ne mislimo voziti naokrog. Vozniki, ki tako razmišljajo, so v manjšini, vendar ne takrat, kadar govorimo o kiah iz družine cee'dov.

Pro cee'd vodi med cee'di

Ni prav veliko avtomobilskih znamk, kjer bi prodajne številke trivratnih kombilimuzin premagovale petvratne in karavanske različice. Pri Kii je tako, kar pomeni, da je v pro cee'du nekaj več, in menimo, da je všečno-izzivalna oblika tisto, kar vleče. Ne špekuliramo prav veliko, če postavimo naslednjo trditev: kupci pro cee'da ne izbirajo med tri- in petvratno različico te kie, pač pa med trivratnimi različicami tekmecev v spodnjem srednjem razredu.

Oprema vpliva na vožnjo

Stopnje opreme so pri pro cee'du poimenovane malo drugače kot pri drugih cee'dih, pomenijo pa praktično isto. Tako smo tudi pri trivratni različici uporabljali tri stopnje odzivnosti volanskega sistema in pomoč pri vzvratni vožnji.

Ta je pri klinasto oblikovani karoseriji dobrodošla, tako da senzorji zadaj niso kakšno razkošje. Morda si bo kdo zaželel ogrevanega volana za doplačilo, saj tega ne ponujajo vsi konkurenti.

Upravljanje tempomata z dvema stikaloma na volanski prečki je preprosto, vendar premalo odzivno pri zmanjševanju hitrosti. Sicer pa gre za prvobitno različico tempomata, katerega delovanje prekinete ne le z zavoro, ampak tudi s pritiskom na stopalko sklopke. Ponovno vključevanje tempomata po vsakem zagonu motorja smo uvrstili med pikolovske pripombe.

Všečna in uporabna notranjost

K opisu notranjosti, katere sprednji del se v ničemer ne razlikuje od tiste v karavanu, nimamo česa posebnega dodati. Nedvomno pa postanejo odlagalna mesta še številnejša, če upoštevamo, da so namenjena zgolj dvema potnikoma.

Kljub temu so Korejci tudi ob zadnji klopi namestili utora za veliki plastenki, tako da z žejo na potovanju ne bo težav. Pripomba lahko leti na žepa za sedežema, ki ju ni, vendar bi to lahko bila zgolj pripomba sitnega novinarja, ki nima kam stlačit svojih map z zapiski in morda avtomobilskimi revijami konkurenčnih medijev.

CRDi 1.6 že poznamo

Dizelski motor, ki smo ga preizkusili pri karavanu, daje v pro ceedu več in porabi manj. Seveda, saj je vozilo lažje in zato bolje pospešuje, aerodinamika pa omogoča manj zračnega upora, zato tudi tovarniški podatki navajajo višjo največjo hitrost.

Varčna vožnja po navodilih indikatorja prestavljanja pri 1.800 vrtljajih pomeni padec za približno 500 vrtljajev, kar je krepko pod vrednostjo največjega navora.

Poraba goriva se pri tem lahko spusti pod šest litrov, pod pet ali pa blizu tisti iz tovarniških podatkov pač ne. Vsaj med nizkimi temperaturami v zimskem času ne, ko tudi sistem ugašanja motorja ne deluje vedno. V omenjenem varčnem območju pritiskanje stopalke za plin ni preveč odzivno, zato je uporaba prestavne ročice pogostejša. Kadar moramo iz motorja izvleči malo več dinamike, moramo pospeševati vsaj do vrtljajev, pri katerih indikator zahteva dve prestavi višje.

Ne spreglejte