Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 12. 2015,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dacia Renault Družinski Avtomoto

Torek, 22. 12. 2015, 16.35

8 let

Dacia logan dCi 75

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Družina z največ enim otrokom lahko dobi avtomobil že za 11 tisoč evrov. Limuzinski logan jim prinaša zmogljiv in zelo varčen dizelski motor ter mehkejše podvozje, prilagojeno slovenskemu podeželju.

Starejši gospod je pripomnil, da bodo dacie kmalu boljše od renaultov

Bilo bi napak misliti, da se za vozniki dacij na cesti ne obračajo pogledi. Ko testiramo prestižne in več deset tisoč evrov vredne avtomobile, pogosto pritegnemo precej pozornosti, a le redko posamezniki pristopijo k nam in avtomobilu. Pri limuzinskem loganu se nam je to zgodilo večkrat. Neznanci so nas vprašali kaj o avtomobilu, zanimali sta jih cena in poraba, starejši gospod je hudomušno pripomnil, da bodo dacie kmalu že kakovostnejše od renaultov.

Limuzinska dacia logan spada med najcenejše avtomobile v Sloveniji, saj jo je mogoče dobiti celo pod mejo deset tisoč evrov. Slovenci smo sicer pregovorno bolj naklonjeni kombilimuzinam in karavanom, to razmerje pa naj bi absolutno veljalo tudi pri prodaji novega logana.

Tekmeci za to ceno ponujajo bencinski, logan pa dizelski motor

Avtomobil za okrog deset tisoč evrov seveda ima svoje pomanjkljivosti, je bolj robat in bistveno manj uglajen kot nekaj tisoč evrov dražji tekmeci.

Toda avtomobil obenem zagotavlja dobro prostornost notranjosti in tudi prtljažnega prostora, osnovne asistenčne sisteme, kot sta tempomat in omejilnik hitrosti, ter tudi Renaultov vmesnik z digitalnim zaslonom na dotik in navigacijo. Enako drži, da tekmeci za podobno ceno ponujajo le bencinske in ne dizelskih motorjev.

Pri družinski rabi logana, pri limuzinski izvedbi bi jo omejili na družine z največ enim majhnim otrokom, nikakor ne bi zagovarjali tiste najcenejše različice. Logan z zastarelim atmosferskim bencinskim motorjem s tehničnega vidika le težko zadosti pričakovanjem kupcev, ki pa jih ima Dacia dokazano vse več, ti pa pri avtomobilih zagotovo niso nezahtevni in za vloženi denar pričakujejo ustrezno racionalen proizvod.

Za nastavljanje voznikovega sedeža je treba stopiti iz avtomobila

Oblika limuzinske izvedbe logana bo najbrž marsikomu celo bolj všeč od karavanske. Če bi imel še kombilimuzinski način odpiranja zadnjih vrat kot škoda rapid in seat toledo, bi bila uporabnost sicer solidno velikega prtljažnika še bolj zadovoljiva.

Logan ima udobne in mehke sedeže, voznikovega je mogoče nastaviti tudi po višini. Tega sicer ne moremo opraviti med vožnjo, saj lahko vzvod dvigne le neobremenjen sedež, v nasprotni smeri pa svoje opravi težnost.

Zastarelo in nerodno, toda bolje to kot nič. Položaj za volanom je mogoče nastaviti na povsem varno in tudi udobno raven.

Najpomembnejši adut je varčen motor, ki nudi tudi zelo dobre zmogljivosti - če želite le varčevati, vzemite različico LPG

Glavni poudarek avtomobila in tudi njegov prvi adut pri omenjenem cenovnem okviru je Renaultov 1,5-litrski dizelski motor. Podobne nizkocenovnike je namreč mogoče kupiti za podoben denar, vendar le s šibkejšimi bencinskimi turbomotorji.

Dacia pa za to ceno ponuja odličen dizelski motor, ki z močjo 55 kilovatov ponuja zelo dobro prožnost, mirnost pri višjih hitrostih (hrup nastaja zaradi slabše zvočne izolacije karoserije) in tudi vrhunsko varčnost.

Povprečna poraba na testu je znašala 5,3 litra na sto prevoženih kilometrov.

Ob tem velja poudariti, da je dizelski logan namenjen tistim, ki si želijo od vozila tudi dobro vozniško izkušnjo. Če bi hoteli z loganom le varčevati in bi vam bilo za zmogljivosti bolj malo mar, je še veliko ugodnejša različica s pogonom na avtoplin LPG.

Večina državnih cest v zelo slabem stanju, logan prilagojen slovenskemu podeželju?

V Sloveniji je več kot polovica državnih cest (torej brez avtocestnega križa) v zelo slabem stanju. O tem poročajo na direkciji za ceste, kjer bodo šele letos ocenjevali tisti najslabši del cestnega omrežja. Loganovo podvozje je mehkejše in bolj robustno, saj je namenjeno predvsem slabšim vzhodnoevropskim cestam. Ker proti tej ravni potuje tudi Slovenija (denarja ni niti za desetletja dotrajane mostove, kaj šele obnovo cest), je logan tudi s stališča udobja prilagojen Slovencu s podeželja.

Dodatni opremi bi se zlahka odpovedali

Limuzinski logan z dizelskim motorjem in z višjo stopnjo opreme stane slabih 11 tisoč evrov, cena našega testnega logana pa je z dodatno opremo znašala dobrih 12 tisoč evrov. To seveda za dacio že ni več majhen znesek, a predvidevamo, da bi povprečen voznik dacie v avtomobilu lahko pogrešal zaslon na dotik (dodatnih 400 evrov). Dejansko noben element dodatne opreme ni tak, ki bi ga v avtomobilu želeli zaradi udobja potnikov.

Ne spreglejte