Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
23. 12. 2015,
2.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Citroën

Sreda, 23. 12. 2015, 2.58

8 let

Citroën C1 1,0

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sedem let po prvem srečanju smo sedli za volan tokrat prenovljenega citroëna C1. Osvežitev se je dotaknila videza in motorja, ki je tokrat presenetil z rekordno nizko porabo!

Sprememb videza karoserije ni veliko. Zadek je ostal praktično enak, sprednji del pa je dovolj drugačen in seveda posodobljen tudi z dvema pokončnima črtama led diod v obeh skrajnih delih odbijača, da izvirnika in novinca ne bo mogoče zamenjati. Najbolj očitna razlika je, da logotip znamke ni več prosto prilepljen na prednjem delu pokrova motorja ampak, za Citroën zelo neznačilno, "ujet" v krogu.

Kabina ostaja prijetna, zanimiva in prostorna

Potniškemu prostoru, predvsem sredinski konzoli, se leta že poznajo, a C1 kljub vsemu ostaja zanimiv, zaradi značilnih stikal oziroma ročic klimatske naprave, ki jih deli z aygom in peugeotom 107, celo zelo poseben mestni avtomobilček.

Prijetni kabini tudi slabšo kakovost plastike zlahka odpustimo, v primerjavi s sodobnimi malčki podobne velikosti pa C1 zaostane predvsem s slabšo zvočno zatesnitvijo.

Prostorsko predvsem zaradi relativno dolge medosne razdalje v dolžino nudi veliko, tudi zaradi tega pa je prtljažnika le za vzorec.

Le 4,9 litra na sto!

Tako malo na Avtomotu, v šestih letih, odkar vsakemu testnemu avtomobilu izmerimo porabo na testnem krogu, ki enakovredno združuje umirjeno in športno vožnjo, vožnjo po avtocesti in v mestu, ni porabil še noben avtomobil. Tudi najbolj varčni dizelski motorji so za bencinskim C1 zaostali za kak deciliter.

Izmerjena poraba od uradne porabe proizvajalca odstopa le za dobrega pol litra, kar je glede na odstopanja drugih avtomobilov izreden podatek. C1 bi ob izključno umirjeni vožnji lahko brez težav dosegel tovarniških 4,3 litra, a kaj, ko živahen trivaljnik z nalezljivim zvokom kar vabi k igri lovljenja visokih vrtljajev.

Vstopni model ni drag, a je oprema nezadostna

Med številnimi tekmeci v tem trenutku najbolj izstopa Volkswagnov up!. V primerjavi s C1 se naslanja na podoben koncept, a s povsem drugačno izvedbo. Up! ni tako igračkast, kar je citroënova prednost. Daje vtis bolj odraslega, "pravega" avtomobila, s kakovostnejšo, resnejšo notranjostjo in bolj uglajenim podvozjem.

Tudi zato bodo kupci C1 prej kot k Volkswagnu pogledali proti twingu, picantu, peugeotu 107, toyoti aygo in hyundaiu i10.

Cenovno bi ga pohvalili, če bi vstopna trivratna različica, opremljena z enakim motorjem, ki stane slabih 7.600 evrov, ponujala vsaj zadostno opremo. Za nastavke ISOFIX, merilnik vrtljajev, daljinsko centralno zaklepanje in električni pomik stekel je treba poseči po drugem paketu opreme, (7.990 evrov), klimatska naprava pa stane dodatnih 750 evrov. Da C1 torej postane uporaben mestni avtomobil, stane 8740 evrov, s čimer se izenači z drugimi malčki in hkrati zakoraka v cenovno območje volkswagna up!.

Ne spreglejte