Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2008,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2008, 9.36

8 let

BMW X6 xDrive35d

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
BMW X6 je terenec, ki ga lastniki na brezpotja ne bodo vozili, je kupe po obliki in športnik po voznih lastnostih. Preprosto povedano pa je odličen avtomobil.

Zunanjost, notranjost

"Ta avto je prevelik in preveč porabi. V časih, ko nam primanjkuje nafte, globalno segrevanje, pa Kyotski sporazum. Koliko pa stane ena guma, na mojem je sigurno petkrat cenejša ...", so bili prvi komentarji soseda, ko se je potiskajoč samokolnico ravno sprehodil mimo in na dvorišču videl BMW-ja X6. Niso pomagale razlage, da je avto super, da se odlično pelje, da je od njegovega veliko bolj varen, bolj udoben in bolje opremljen in da konec koncev porabi le okoli dvajset odstotkov več goriva kot njegov skoraj polovico lažji avtomobil(ček).

BMW X6 je pozer, s katerim na cesti ne boste ostali neopaženi. Večina ga bo gledala z občudovanjem, sem ter tja pa bo (kot mojega soseda) s svojo podobo koga zmotil. X6 namreč v dolžino meri celo več kot X5, zato ga na cesti ni težko zgrešiti, a funkcionalnost tukaj ni v prvem planu. Prostora je namreč res dovolj samo spredaj, tista dva sedeža zadaj (zmanjka predvsem prostora za glavo), pa nista ravno prostor, kjer bi višji človek želel sedeti na daljši poti, tudi volumensko velik prtljažnik je s 570 litri prostornine za tako gmoto pravzaprav majhen. Pa notranjost, ki je, mimogrede, skoraj enaka tisti iz modela X5? Materiali so zelo kakovostni, razporeditev stikal smiselna, prednja sedeža odlična, enako trdimo tudi za volan. Med opremo v testnem avtu, ki je delovala po principu "ni da ni", pa lahko pohvalimo predvsem hlajenje sedežev. Pravzaprav menimo, da je hlajenje usnja običajno bolj potrebno kot ogrevanje … Motila nas je pravzaprav le ena malenkost in sicer, da ni niti enega stropnega ročaja.

Vozne lastnosti

X6 je mešanica Matica Osovnika in Primoža Kozmosa, pravi atlet z veliko moči in hitrosti. Kako zelo suvereno in lahkotno se dve toni in dvesto kilogramov peljeta skozi zavoje, je skoraj neverjetno. Lansko leto smo pri testu X5-ke povedali, da je avtomobil zelo športen, ampak razlika v primerjavi s tem je vseeno očitna. Avto v trenutku uboga voznikov ukaz, trdimo celo, da se noben SUV ne pelje tako odlično. No, kljub vsemu pa se tudi X6 zaradi visoke mase po voznih lastnostih ne more primerjati s kakšno športno limuzino, konec koncev je vseeno pretežak. Iz X5 smo vajeni tudi prestavne ročice, nova pa so obvolanska stikala, ki zahtevajo nekaj privajanja.

Zmogljivosti, poraba

Oznaka xDrive35d namreč označuje trilitrskega twinturbo dizla, ki ponuja 286 KM. Rezultat je papirnatih 6,9 s do 100 km/h, v praksi pa povemo, da je pospeševanje s tem avtom suvereno vedno in povsod, ne glede na klanec in skorajda ne glede na hitrost. Navora je ogromno že pri najnižjih vrtljajih, pravzaprav motor s tako maso odlično sodeluje. Dodatni konji v primerjavi s trilitrskim dizlom, kakršnega smo v X5 preizkusili lani, se tudi precej poznajo. Pohvalimo lahko še zvok tega dizelskega šestvaljnika in konec koncev tudi porabo goriva, ki je s 13,6 litra za to moč in maso dovolj nizka.

Cena, tekmeci

Spomnimo se kakšen bum so pred leti povzročili SUV-ji in prave terence, kakršne smo poznali do takrat, postavili na stranski tir. Nekaj podobnega sedaj povzroča X6, ki zaenkrat prave konkurence pravzaprav nima. Je športni terenec ter hkrati kupe z zavidljivimi športnimi lastnostmi in takšne kombinacije ne ponuja noben drug. Prostornost ni v prvem planu, niti niso v prvem planu terenske zmogljivosti (konec koncev SUV-je lastniki zelo redko zapeljejo izven urejenih cest). Če vseeno pogledamo po ostalih SUV-jih tega razreda, potem se seveda med konkurente uvrstijo BMW X5, audi Q7, MB ML in volkswagen touareg. Idealna igrača za poslovneže, ki se radi kažejo in so radi v središču pozornosti tudi na cesti.

Ne spreglejte