Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
8.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volvo Tehno Avtomoto

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 8.49

8 let

Samodejna vožnja: cestni magneti za natančno orientacijo in preprečevanje zdrsov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Volvo je na Švedskem končal raziskovalni projekt, pri katerem so na cesti uporabili magnete za pomoč samovozečim avtomobilom pri določitvi svojega položaja v prometu oziroma prostoru.

Nevidne cestne tirnice

Volvo je v raziskavi, ki jo je finančno podprlo tudi švedsko ministrstvo za promet, odkril zanesljiv način prostorske orientacije pri samodejni vožnji. Že uveljavljene tehnologije za določanje položaja vozila, kot so recimo navigacijski sistem GPS in kamere, imajo v določenih pogojih (slabo vreme, infrastrukturne ovire pri sprejemu signala s satelitov …) omejitve delovanja. Prav zanesljivo in točno pozicioniranje avtomobilov, ki vozijo sami, je zato ena ključnih težav na njihovi poti do uporabe v vsakdanjem prometu.

Volvo pa je zdaj s cestnimi magneti očitno odkril ključ do zanesljive orientacije pri samodejni vožnji. Avtomobili bodo s pomočjo v cesto vgrajenih magnetov natančno vedeli, kje so. V cesto vgrajeni magneti niso občutljivi na fizične poškodbe in so zanesljivi tudi v slabih vremenskih pogojih.

"Magneti ustvarijo nevidne tirnice, ki utirajo pot za učinkovito pozicioniranje na manj kot en decimeter natančno. Tehnologijo smo testirali pri različnih hitrostih in rezultati so obetavni," je izsledke raziskave komentiral Jonas Ekmark, vodja oddelka aktivne varnosti pri Volvu.

Jonas Ekmark: Avtomobili so zmožni voziti sami tudi brez posega v infrastrukturo

"Naš namen za vozila je, da bi se lahko vozila sama. Točno, zanesljivo pozicioniranje je nujen predpogoj za samovozeča vozila," razlaga Jonas Ekmark, vodja preventivne aktivne vozniške varnosti v skupini Volvo, in ob tem pove, da avtonomna vožnja ni nujno odvisna od posega v obstoječo prometno infrastrukturo: "Implementacija samostojne vožnje je povsem mogoča tudi brez sprememb v trenutni infrastrukturi. Ta tehnologija doda zanimive možnosti, kot je dopolnjeno cestno označevanje z magneti."

So natančni, zanesljivi in stroškovno učinkoviti.

Raziskovalna ekipa Volva je ustvarila sto metrov dolgo testno progo v Hällerefu na Švedskem. Vzorec okroglih feritnih magnetov (40 x 15 mm) je bil postavljen 200 milimetrov pod cestiščem. Testni avtomobil je opremljen s senzorji magnetnega polja.

V projektu so ocenjevali in preverjali vse morebitne ključne težave sistema, kot so doseg zaznavanja, zanesljivost, trpežnost, stroški in vpliv na ceste.

"Do zdaj so naše izkušnje s feritnimi magneti pokazale, da so učinkoviti, zanesljivi in relativno poceni rešitev pri infrastrukturi in tehnologiji senzorjev. Naslednji korak so testi v vsakodnevnem prometu," rezultate raziskave in naslednje korake projekta predstavi Jonas Ekmark.

Claes Tingvall, direktor prometne varnosti na švedskem ministrstvu za promet, pa dodaja: "Rezultati testov so zelo zanimivi, predvsem ker gre za dodaten potencial pri izboljšanju varnosti in seveda tudi pri razvoju samovozečih vozil. Implementacija cestnih magnetov bi lahko bila del švedskega cilja k pionirski tehnologiji, ki prispeva k trajnostni mobilnosti."

Ne spreglejte