Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2009,
9.15

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 8. 2009, 9.15

8 let, 1 mesec

Primerjava prostornosti karavanov srednjega razreda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Preizkusili smo, koliko prostora ponujajo prtljažniki v karavanih srednjega razreda. V ta namen smo vzeli dve veliki škatli in kolo ter obenem pogledali, kako enostavno je mogoče podreti naslonjala.

Kako in kaj

Tokratni preizkus je povsem praktične narave, v vsakega od kandidatov smo namreč pospravili dve veliki škatli naenkrat (oziroma smo poskušali), potem pa jih zopet odstranili ter v prtljažnik postavili še kolo. Ocenjevali smo tudi enostavnost zlaganja naslonjal druge sedežne vrste.

Različno vrednotenje

Vsak od kandidatov je skupno lahko prejel največ deset točk. Po tri za pospravljeno kolo v prtljažnik ter tri za pospravljeni obe škatli. Ti dve postavki sta namreč mnogo bolj pomembni, kot enostavnost zlaganja naslonjala druge sedežne vrste. Pri slednji nam sicer način lahko olajša oziroma oteži delo, vendar je to vseeno manj pomembno od dejstva, da tovor sploh lahko prepeljemo.

Štirje kriteriji zlaganja naslonjal

Pri ocenjevanju smo upoštevali naslednje kriterije, za vsako od omenjenih postavk pa smo dodali ali odvzeli po eno točko:

- možnost zlaganja naslonjal od zadaj - je najprej potrebno dvigniti sedalni del - je potrebno odstraniti vzglavnike - ali po zlaganju dobimo ravno dno

Razlike so ...

Izsledki so pokazali, da smo v večino tokratnih vozil omenjene predmete uspeli postaviti, le pri redkih izjemah ob dveh škatlah v prtljažniku zadnjih vrat potem ni bilo mogoče zapreti. So pa vseeno obstajale precejšnje razlike v lahkotnosti postavljanja stvari v prtljažnik - predvsem širina se je izkazala za zelo pomemben faktor ko je bilo treba vanj postaviti kolo. Pri mlajših predstavnikih se je pokazala praksa, da je zlaganje naslonjala enostavnejše, večina med njimi pa je po zlaganju tudi ponudila povsem ravno dno, zlaganje pa smo opravili z eno samo potezo, torej brez odstranjevanja vzglavnikov ali dviganja sedalnega dela.

So še drugi vidiki funkcionalnosti

V tem preizkusu smo zajeli le nekaj najpomembnejših parametrov, ki naredijo prtljažni prostor funkcionalen, ne pa vseh. K praktičnosti oziroma uporabnosti namreč pripomore še ločeno odpiranje zadnjih vrat, predalčki v tleh, dvojno dno, predali ob straneh, zanke za pritrjevanje tovora, možnost spuščanja zadnjega dela vozila, električno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat, pa še bi lahko naštevali. A dejstvo je, da vam slednje ne bo kaj dosti pomagalo, ko boste iz Ikee želeli pripeljati novo omaro. Takrat bo pomembna le velikost in na slednjo smo se prav zaradi tega omejili.


Ne spreglejte