Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 12. 2007,
17.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 12. 2007, 17.44

8 let

Nolanov komunikacijski sistem N-Com

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nolan pa je s svojim izdelkom ustregel tistim, ki si želijo med vožnjo s sopotnico izmenjati vtise, ali pa se morda na poti radi odzivajo na zvonenje telefona.

Klepet med vožnjo z motorjem? Odziv na telefonski klic? Poslušanje MP3 datotek? Za tiste ki bi vse to počeli na motociklu, ponuja Nolan ustrezno rešitev. Gre za "N-Com" komponente (Nolan comunication system), izdelane za namestitev v Nolanove čelade, in sicer v generaciji N102 ter N42. S povezovalnim kablom ali pa na osnovi brezžične BluetoothTM tehnologije je omogočena povezava s sopotnikom, z mobilnim telefonom, MP3 predvajalnikom in GPS sistemom.

Zvok za tiste, ki so za

Bradati čoperski samotarji bodo verjetno ob tem samo zamahnili z roko, če je ropotanje tresočega stroja edina stvar, ki so jo med vožnjo pripravljeni poslušati. Motoristi, ki na dveh kolesih pobegnejo pred stresnim načinom življenja, sploh ne pogrešajo možnosti komunikacije. Nolan pa je s svojim izdelkom ustregel tistim, ki si želijo med vožnjo s sopotnico izmenjati vtise, ali pa se morda na poti radi odzivajo na zvonenje telefona.

Raznolika uporabnost modela N102

Preizkusili smo Nolanovo čelado z dvižnim obraznim delom – N102, ki se ponaša z nekaterimi posebnostmi. Prednji, dvižni del je aerodinamično potegnjen naprej in ponuja veliko prostora pred usti. Odpira se z eno roko, pri tem pa varnostni sistem dveh zaklopnih gumbov preprečuje, da bi se čelada zaradi slučajnega dotika odprla med vožnjo. Tudi pri odpiranju prezračevalnih rež so izdelovalci upoštevali ergonomska načela. Tako se prednjo odprtino odpre preprosto s pritiskom, zgornjo, temensko pa s pomikom, pri čemer je vse to "otipljivo" z rokavicami. V dežju smo se prepričali v učinkovitost vizirja z "NFR" vložkom (Nolan fog resistant), ki je povsem preprečeval rosenje (tudi med postanki pred semaforji). Poleg tega je vizir zaščiten proti praskam, nudi zaščito proti UV žarkom, za povrh pa je na isti osi vpeta tudi sončna zaslonka.

Komuniciranje

Komponenti N-Com sistema sta enostavno priključeni na levo stran čelade. Tri stikala (glasnost, vklop, izklop) so dosegljiva na otip, vendar je za uporabo z orokavičeno roko potrebno nekaj malega vaje. Odzivanje na telefonski klic je enostavno, s pritiskom na stikalo. Tudi povezava (v testnih čeladah brezžična) s sopotnikom poteka dovolj razločno, vendar občutno bolje, kadar je čelada v "integralni" obliki. Z dvignjenim obraznim delom zaide v mikrofon tudi nekaj vetra, tako da se sliši šumenje v drugi čeladi. Baterija v enoti zadošča za osem do devet ur neprekinjenega delovanja. In če je "delovanje" kakšne sopotnice preveč "neprekinjeno", se lahko voznik ubrani z "volume" na "min" ali pa zadevo sploh izklopi in ima nato mir.

Ne spreglejte