Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
31. 12. 2014,
12.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Škoda

Sreda, 31. 12. 2014, 12.18

6 let, 6 mesecev

Škodin zimski poligon: Ko vsa štiri kolesa snegu in ledu pokažejo zobe …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ko zima ceste prekrije s snegom, ko prehiter voznik sredi mokrega zavoja preživlja težke čase in ko je treba premagati strmino, navzgor ali navzdol, za volanom hitro postane stresno. 4x4 pomaga, zelo.

Zanesljiv pogon ne pride prav samo terenskim avtomobilom

Kdor se bo enkrat odločil za štirikolesni pogon, se mu zagotovo zlepa ne bo želel odpovedati, četudi se dnevno ne vozi po makadamu in blatnih poteh. To je pač pametna naložba v varnost, tudi na asfaltni podlagi. | Foto: Kdor se bo enkrat odločil za štirikolesni pogon, se mu zagotovo zlepa ne bo želel odpovedati, četudi se dnevno ne vozi po makadamu in blatnih poteh. To je pač pametna naložba v varnost, tudi na asfaltni podlagi. Štirikolesni pogon se v zadnjem času v velikem slogu vrača na asfalt in to ne zgolj zaradi porasta športnih terencev oziroma križancev (tako imenovanih crossoverjev).

Gre predvsem za dejstvo, da štirikolesni pogon v vseh pogojih omogoča večjo varnost in boljšo vozno dinamiko. Poleg tega pa povečuje tudi praktično uporabnost avtomobila, tako pri vleki težje prikolice kot tudi pri terensko zahtevnejših poklicih ali pa aktivnih prostočasnih dejavnosti v naravi.

Če pogonsko silo na podlago prenašajo vsa štiri kolesa, je vsekakor lažje priti v strm klanec, speljati in se peljati po snegu ter se celo prebiti skozi kakšno blatno lužo ali podobno neprijetnost na poti v gore, v gozd …

Škodin preizkušeni sistem, pri katerem se pogon od sprednje osi proti zadnji prilagodljivo prenaša prek večploščne elektrohidravlične haldex sklopke, je med boljšimi. | Foto: Škodin preizkušeni sistem, pri katerem se pogon od sprednje osi proti zadnji prilagodljivo prenaša prek večploščne elektrohidravlične haldex sklopke, je med boljšimi. Kdor se bo enkrat odločil za štirikolesni pogon, se mu zagotovo zlepa ne bo želel odpovedati, četudi se dnevno ne vozi po makadamu in blatnih poteh. To je pač pametna naložba v varnost, tudi na asfaltni podlagi.

Saj ne, da brez tega ne gre, a vse skupaj je veliko manj stresno, kadar pod kolesi postane resno in to ne samo pozimi. V zahtevnih razmerah, v katerih so nam Škodini inštruktorji pripravili vrsto zanimivih vaj, kjer smo osvežili znanje o gibanju vozila, prenosu mase med pospeševanjem in zaviranju, se spoprijeli z nadzorom stabilnosti pri nevarnosti izgube oprijema na prvi osi, ko avto v zavoju sili naravnost, in odpeljali nekaj zelo dinamičnih krogov na ledu, smo se znova prepričali, da je razlika med dvo- in štirikolesnim pogonom taka kot tista med dnevom in nočjo.

In na tem mestu je treba poudariti, da tudi vsi štirikolesni pogoni na res spolzkih površinah niso enako učinkoviti in prepričljivi.

 | Foto:

Škodin 4x4 je precej prepričljiv zaradi učinkovite tehnike: navor se deli med osema in med kolesa

Elektronska enota nadzora pogona razpoložljivi navor med prednjo in zadnjo os glede na informacije izpod koles deli zelo odzivno in opravlja tudi funkcijo vzdolžne zapore diferenciala vse do razmerja 50:50. | Foto: Elektronska enota nadzora pogona razpoložljivi navor med prednjo in zadnjo os glede na informacije izpod koles deli zelo odzivno in opravlja tudi funkcijo vzdolžne zapore diferenciala vse do razmerja 50:50. Škodin preizkušeni sistem, pri katerem se pogon od sprednje osi proti zadnji prilagodljivo prenaša prek večploščne elektrohidravlične haldex sklopke, je med boljšimi. Elektronska enota nadzora pogona razpoložljivi navor med prednjo in zadnjo os glede na informacije izpod koles deli zelo odzivno in opravlja tudi funkcijo vzdolžne zapore diferenciala vse do razmerja 50:50.

Ob tem pa v običajnih voznih pogojih brez spodrsavanja pogon ne vrti zadnjih koles, kar vpliva na ugodnejšo porabo goriva. Pri Škodi poudarjajo, da so razlike občutne.

Pri prenosu razmerja pogona med prva in zadnja kolesa upošteva tudi položaj kota sprednjih koles, hitrost vozila in delovanje sistema nadzora stabilnosti. Povedano drugače, vozniku omogoča več oprijema v vseh načinih vožnje. Zadnji steber obrambe oprijema in pomoči vozniku pa je še elektronska zapora diferencial EDL na obeh oseh, ki je pri vseh Škodinih modelih 4x4 serijska.

Ta navor na osi prenaša na kolo z več oprijema in v zavojih pomaga preprečiti izgube oprijema zaradi spodrsavanja notranjega kolesa glede na smer zavoja. S temi elektronskimi zaporami pa je ta pogon še zmožen vleči, četudi je eno kolo v zraku ali pa v globokem snegu ali blatu. Znova preizkušeno na poligonu in pred časom v Sloveniji na stezi za motokros v octaviji scout.

Fizika ima zakone, če jih prestopiš, ni vrnitve, to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi, da več kot je vozniškega znanja in previdnosti, bolj učinkovite ter varnejše so take škode 4x4 in podobno opremljeni avtomobili v zahtevnih voznih pogojih. | Foto: Fizika ima zakone, če jih prestopiš, ni vrnitve, to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi, da več kot je vozniškega znanja in previdnosti, bolj učinkovite ter varnejše so take škode 4x4 in podobno opremljeni avtomobili v zahtevnih voznih pogojih.

Štirikolesni pogon dlje in učinkoviteje kljubuje fiziki? A 4x4 ni vsemogočen!

Če se ravnovesje teh sil poruši, avto izgubi oprijem in nadaljevanje zgodbe je lahko sila zoprno, pravzaprav nevarno, zlasti če je hitrost višja. Na ledu, ki so ga prekrivale še luže iz naliva odjuge, smo se prepričali, da je štirikolesni pogon vozniku v veliko pomoč in zabavo, a nikakor ni vsemogočen. | Foto: Če se ravnovesje teh sil poruši, avto izgubi oprijem in nadaljevanje zgodbe je lahko sila zoprno, pravzaprav nevarno, zlasti če je hitrost višja. Na ledu, ki so ga prekrivale še luže iz naliva odjuge, smo se prepričali, da je štirikolesni pogon vozniku v veliko pomoč in zabavo, a nikakor ni vsemogočen. Glede varnosti pa velja spomniti, da stik s podlago pri avtomobilu držijo gume oziroma njihove štiri stične točke tekalne površine, ki so v povprečju velike za razprto človeško dlan. Te štiri "dlani" so torej edini stik avtomobila s podlago. Tega nikar ne pozabite in se zavedajte, da morajo te štiri dlani prenesti oziroma obvladovati vse sile, ki nam omogočajo pospeševanje, zaviranje in zavijanje.

Če se ravnovesje teh sil poruši, avto izgubi oprijem in nadaljevanje zgodbe je lahko sila zoprno, pravzaprav nevarno, zlasti če je hitrost višja. Na ledu, ki so ga prekrivale še luže iz naliva odjuge, smo se prepričali, da je štirikolesni pogon vozniku v veliko pomoč in zabavo, a nikakor ni vsemogočen.

 | Foto: Fizika ima zakone, če jih prestopiš, ni vrnitve, to je dejstvo. Dejstvo pa je tudi, da več kot je vozniškega znanja in previdnosti, bolj učinkovite ter varnejše so take škode 4x4 in podobno opremljeni avtomobili v zahtevnih voznih pogojih.

V osnovi je treba vedeti, da lahko kolo (guma) prenese le določeno silo vzdolžnih obremenitev (pogon in zaviranje) in prečnih obremenitev (lega v ovinku).

Točneje povedano: guma lahko prenese le določeno rezultanto vzdolžnih in prečnih sil na stični ploskvi s podlago. Rezultanta teh sil pa mora ostati znotraj krožnice oprijema, tako imenovanega Kammovega kroga.

Na suhem asfaltu je nevidni krog sil, ki definirajo oprijem pri pospeševanju, zaviranju in zavijanju bistveno večji kot na snegu ali celo ledu, kjer se precej skrči in vsaka sila, ki preseže njegove meje, destabilizira avtomobil, kar v praksi pomeni drsenje v določeno smer.

Ključno pri štirikolesnem pogonu je, da se na račun prenosa pogona na zadnji kolesni par zanemarljivo zmanjša prečna sila zadnjih koles oziroma sila, ki drži smer v zavoju, obenem pa se izdatno poveča vzdolžna sila, ki avtomobil oziroma zadnja kolesa poganja v želeno smer. Zato gre tak avtomobil hitreje in zanesljivejše v zavoj in se odločneje pelje po spolzkem klancu. | Foto: Ključno pri štirikolesnem pogonu je, da se na račun prenosa pogona na zadnji kolesni par zanemarljivo zmanjša prečna sila zadnjih koles oziroma sila, ki drži smer v zavoju, obenem pa se izdatno poveča vzdolžna sila, ki avtomobil oziroma zadnja kolesa poganja v želeno smer. Zato gre tak avtomobil hitreje in zanesljivejše v zavoj in se odločneje pelje po spolzkem klancu.

Nov češki napad: vsa štiri kolesa pognaja novi superb, yeti pa bo dobil večjega in manjšega brata SUV

 | Foto: Veliko povpraševanje po štirikolesnem pogonu, ko so v drugi in tretji generaciji prodali 65.200 različic 4x4 največje poslovno-družinske škode, je botrovalo temu, da je najnovejši, najbolj elegantni in največji superb vseh časov znova dobil oznako 4x4.

Pogonski vrh njegove ponudbe tvorijo dvolitrski prisilno polnjeni bencinski TSI stroj z 206 kilovati in 350 njutonmetri navora (od 1700 do 5600 vrtljajev), štirikolesni pogon ter šeststopnejski DSG menjalnik. Gre za vozno zelo prepričljiv avtomobil, ki doseže 250 kilometrov na uro in do "stotice" pospeši v 5,8 sekunde.

Novi superb 4x4 nas je presenetil z lahkotnostjo med ledenim slalomom. Pogon odlično sodeluje z zelo dobro nastavljenim vzmetenjem, vodljivost tega velikega avtomobila je bila kljub ledeni podlagi in provokaciji desnice vzorno natančna. Ni športnik, je pa udoben in stabilen potovalnik, ki zlepa ne odstopi iz začrtane smeri.

Škodini inženirji pa so nam povedali, da pospešeno delajo na novem velikem športnem ternecu (več kot 4,7 metra v dolžino), ki bo na voljo tudi s sedmimi sedeži.

Malce manj zgovorni pa so bili o novem crossoverju oziroma kompaktnem športnem, ki bo manjši od yetija. "Zagotovo ga bomo naredili, najverjetneje pa bo na trgu v letu 2017," so nam zaupali pri večerji. Bo pa Škodin novi SUV program precej prilagojen tudi željam velikana, kitajskega trga.

Ne spreglejte