Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
2. 3. 2016,
9.12

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Avtosalon Ženeva 2016 Seat

Sreda, 2. 3. 2016, 9.12

7 let, 10 mesecev

Seat ateca izza volana: veliko prostora za potnike, manj za prtljago

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Kakšen prvi vtis je seat ateca pustila v Ženevi? Krajša od tiguana, zato prostorno skromnejša v prtljažniku. Kakovost preproste kabine na ravni leona (zelo dobra). Morda pride tudi cupra.

Da se Seat namerava pridružiti segmentu kompaktnih športnih terencev, ki bo letos zrasel za okoli 25 odstotkov, je bilo le še vprašanje časa. Ne nazadnje so ateco napovedali že pred letom dni, ko so v Ženevo pripeljali koncept z neposrečenim imenom 20V20, pred koncem desetletja pa naj bi se v njihovih vrstah pojavili še trije novi športnoterenski križanci.

Kot, da tekmecev v tam trenutku še ni dovolj (med uspešnejšimi so nissan qashqai, renault kadjar, mazda CX-5, pa kia sorento, VW tiguan), svojega favorita na enaki MQB platformi, na kateri se pelje tudi leon, pripravljajo še pri Škodi (kodiak).

Dvolj zanimiva za kupce, ki jih segment razvaja z vse drznejšimi linijami?

Ateca v živo ne more (ali pa ne želi) skriti podobnosti s tiguanom, od katerega je sicer opazno krajša – za kar 13 centimetrov (in od kadjarja za 10).

Karoserijski poudarki, ti so sicer znatno manj atraktivni kot pri konceptu, ki je napovedoval serijski avtomobil, ateci zagotavljajo povprečno mero prepoznavnosti – izstopajo predvsem žarometi, pa dve ostri pločevinski gubi na pokrovu motorja in spretno zašiljen stebriček C.

Kljub dejstvu, da je ateca od tiguana krajša za omenjenih trinajst centimetrov, se v kabini to ne pozna. Prostora je spredaj na pretek, hvalimo tudi prvi vtis iz druge vrste. Šele prtljažnik razkrije, kje se pozna tistih trinajst centimetrov, kar pa ne pomeni, da prostora ne bo dovolj.

Samodejna vožnja v gneči, radarski tempomat, 360-stopinjski pogled ...

Tehnoloških pomislekov ne pričakujemo. Seat obljublja lepo število elektronskih premier znotraj znamke – sodoben vmesnik s 6,5 ali 8-palčnim zaslonom občutljivim na dotik se bo dobro razumel s pametnimi telefoni, na voljo po spletna povezljivost, pripravljena pa je tudi zajetna bera asistenčnih sistemov.

Ateca bo tako lahko med drugim opremljena tudi s sistemom za samodejno vožnjo v gneči, s sistemom za samodejno zaviranje, prepoznavala bo prometne znake, imela radarski tempomat, nadzorovala mrtve kote in ponujala 360-stopinjski pregled okolice.

Seatovi kupci bodo prvič lahko izbirali tudi med različnimi voznimi programi, kar razkriva vrtljiv gumb na sredinskem grebenu. Na voljo bodo izhodiščni vozni program, pa eco, športni, pa program za vožnji v razmerah s slabšim oprijemom ...

Morda se obeta cupra!

Ne dvomimo, da bodo vozne lastnosti v vrhu segmenta, s čimer bi Seat le nadaljeval tradicijo spoštovanja vozniških želja njihovih kupcev. Vstopni motor bo bencinski litrski trivaljnik s 85 kilovati (5,3 litra na sto kilometrov), vrh ponudbe pa bo najprej predstavljal dvolitrski dizel s 190 »konji«.

Eno najppogostejših vprašanj na Seatovem razstavnem prostoru je bilo povezano z morebitnim prihodom različice cupra. Španci športne izvedbe niso ne potrdili, še manj zanikali, kar skoraj zagotovo pomeni ... ah, pustimo se presenetiti.

Ne spreglejte