Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2014,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto

Sreda, 5. 3. 2014, 15.39

8 let

Rolls Royce je kupcem obljubil, da ne bo postal prepoceni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Ženevi je vselej prisotna tudi avtomobilska elita, za katero velja, da dražja ko je, bolj je zanimiva za petične kupce. Pri Rollsu so za razkošnega ghosta II kupcem obljubili visok cenovni prag.

Povsem drug svet

Jasno je, da za trg najbolj prestižnih avtomobilov veljajo povsem drugačne zakonitosti kot v prodajnih segmentih vozil, dostopnih širšemu krogu. V svetu avtomobilske elite je meja le nebo. O ceni se praktično ne govori, to je pač del ekskluzivnosti, in višja ko je, bolj je tak stroj zanimiv.

Petični kupci si želijo vedno bolj ekskluzivne materiale, vedno bolj brutalne zmogljivosti in vedno več visoke tehnologije. Surova moč, oprijem, ki na glavo postavlja fizikalne zakone, in boj za prestol med najzmogljivejšimi so zakoni avtomobilske elite, ki se skozi vso zgodovino, resnici na ljubo, niso kaj dosti spreminjali.

A dejstvo je, to smo sicer ugotovili že pred časom, da je avtomobilska eksotika na nek način vendarle postavljena pred nove izzive: denarnice kitajskih, ruskih in drugih premožnežev iz hitro rastočih ekonomij ter celo iz sveta organiziranega kriminala. Povedano drugače, okusi ljudi, ki imajo denar, veliko denarja še nikoli do zdaj verjetno niso bili tako različni.

Cestna raketa

Še vedno torej štejejo tudi hitrostni rekord, kar dokazuje švedski butični proizvajalec Koenigsegg, ki je v Areno Palexpo pripeljal pošastno hitri in pregrešno drag bolid agera one:1. Naredili jih bodo samo šest in vse so že prodali.

Ta avtomobil superlativov so zaradi enormne moči že poimenovali kar megaavtomobil. Njegov 5-litrski V8-turbo motormotor namreč zmore 1.341 "konjev", kar predstavlja en megavat moči. Sodeč po računalniških simulacijah bo ta bolid zmogel doseči največjo hitrostjo 440 kilometrov na uro, kar je hitreje od uradno najhitrejšega avtomobila sveta bugatti veyrona in neuradno najhitrejšega hennessey venoma GT.

Vrtoglava cena sodi med ključna zagotovila ekskluzivnosti

Najbolj petične kupce cena navzgor, glede na izjavo šefa Rolls Roycea, Torstena Mullerja Otvosa, praktično ne zanima.

Prav nasprotno, bolj jih skrbi, da cenovni prag ne bi postal dostopen širšemu krogu kupcev. Ob predstavitvi nove generacije svoje kraljevske kočije modela ghost series II so pri Rolls Royceu svojim strankam celo obljubili, da avtomobila ne bodo pocenili.

"Ne mika nas, da bi spuščali ceno. Našim zvestim strankam smo obljubili, da bomo ostali ekskluzivni," je v Ženevi povedal Torsten Muller Otvos.

Ne spreglejte