Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
30. 5. 2017,
6.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

3

Natisni članek

Ekskluzivni Avtomoto Rolls-royce kbm

Torek, 30. 5. 2017, 6.19

6 let, 7 mesecev

Butičnost najbolj kraljevske avtomobilske znamke še živi

Rolls-Royce sweptail - blizu 13 milijonov evrov vredna avtomobilska popolnost #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

3

Rolls-Royce Sweptail | Foto Rolls Royce

Foto: Rolls Royce

Na butični razstavi Concorso d’Eleganza Villa d’Este avtomobilskih milijonov in resničnih sanj, ki presegajo celo najburnejšo domišljijo ljubiteljev ekskluzivne pločevine, je kraljevski Rolls-Royce predstavil blizu 13 milijonov evrov vreden avtomobilski dragulj. To je najdražji avtomobil na svetu, pravi rolls-royce, a tak, kot ga svet ni videl še nikoli doslej.

Najdrznejšo domišljijo znajo postaviti na kolesa

Avtomobil povzema preplet navtike (sodobnih jaht) in pestre Rolls-Royceove zgodovine oziroma legendarnih modelov iz 20. in 30. let (transcontinental GT, phantom I - 1925 in phantom II - 1934). | Foto: Ciril Komotar Avtomobil povzema preplet navtike (sodobnih jaht) in pestre Rolls-Royceove zgodovine oziroma legendarnih modelov iz 20. in 30. let (transcontinental GT, phantom I - 1925 in phantom II - 1934). Foto: Ciril Komotar Rolls-Royce je z novim unikatom avtomobilske popolnosti, po naročilu izdelani in zares edinstveni novodobni kočiji tehnike in prestiža sweptail, znova dokazal, da avtomobilske sanje nimajo meja. To, kar so predstavili ob jezeru Como v Italiji, seveda ni serijski izdelek, ampak avtomobil, narejen po naročilu. Gre za nekakšen koncentrat tistega, kar najzahtevnejšemu kupcu dejansko zmore ponuditi le Rolls-Royce. Veliko želja znajo izpolniti pri tej kraljevski znamki, a ta avtomobil presega vse dozdajšnje podvige, kot so na primer karoserija, pobarvana v odtenek ženine šminke, ali pa armatura, odeta v les iz stoletnega drevesa, ki pooseblja več generacij plemiške družine razkošnega podeželskega dvorca.

Rolls-Royce Sweptail na sodoben način in s skrbno izbranimi materiali ter izjemnim oblikovanjem pooseblja dediščino popolnosti ročnega dela karoserijskih mojstrov (coachbuilt), ki so ekskluzivnost znamke na krilih ročnega dela in popolne prilagodljivosti željam kupca pri tej znamki začrtali že zelo zgodaj, v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. Rolls-Royce od takrat izpolnjuje tudi povsem individualne želje najpetičnejših kupcev. | Foto: Rolls Royce Rolls-Royce Sweptail na sodoben način in s skrbno izbranimi materiali ter izjemnim oblikovanjem pooseblja dediščino popolnosti ročnega dela karoserijskih mojstrov (coachbuilt), ki so ekskluzivnost znamke na krilih ročnega dela in popolne prilagodljivosti željam kupca pri tej znamki začrtali že zelo zgodaj, v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja. Rolls-Royce od takrat izpolnjuje tudi povsem individualne želje najpetičnejših kupcev. Foto: Rolls Royce

Rolls-Royce | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Sweptail je zares popoln unikat, ukrojen po svojevrstnem in izjemno vizionarskem okusu enega najzahtevnejših kupcev, ki je leta 2013 prišel v Rolls-Royce s seznamom posebnih želja in naročil avtomobil, ki ga vidite na fotografijah. Natančne cene modela seveda niso razkrili, saj je ta ravno tako sveta džentelmenska stvar dogovora med naročnikom in podjetjem. Pri tej žlahtni britanski znamki poudarjajo, da bit takega avtomobila ni denar, ampak zgodba med njimi in naročnikom. Tukaj izhodišče nikakor ni cena, ampak zmožnost uresničenja vseh želja zahtevnega naročnika. Ko so želje izpolnjene, se plača. Preprosto, saj cena največkrat sploh ni ključni predmet pogovorov pri takem povsem unikatnem naročilu. Vrednost avtomobila je stroka ocenila na okoli 12,8 milijona evrov, kar tega dvosedežnika postavlja na vrh avtomobilskih zakladov.

Pri Rolls-Royceu pravijo, da podoba sweptaila ustvarja občutek elegance v gibanju. Prav neverjetno je, kako so z izjemno elegantno oblikovanim trupom, ki spominja na linijo jahte, povezali dva diametralno različna elementa, značilno markantno masko in povsem navtično oblikovan zadek, ki je ena največjih posebnosti tega avtomobila. Prav ta navtični zaključek avtomobila mu tudi daje ime Sweptail. | Foto: Rolls Royce Pri Rolls-Royceu pravijo, da podoba sweptaila ustvarja občutek elegance v gibanju. Prav neverjetno je, kako so z izjemno elegantno oblikovanim trupom, ki spominja na linijo jahte, povezali dva diametralno različna elementa, značilno markantno masko in povsem navtično oblikovan zadek, ki je ena največjih posebnosti tega avtomobila. Prav ta navtični zaključek avtomobila mu tudi daje ime Sweptail. Foto: Rolls Royce

Tako je nastal tudi rolls-royce sweptail. Kupca so najprej poslali v oddelek oblikovanja, kjer je najboljši ekipi predstavil svojo vizijo hitrega in razkošnega dvosedežnega GT-potovalnika z izjemno elegantno silhueto velikega kupeja, prežetega z žlahtnim usnjem, navtičnim dotikom lesa, velikim steklenim panoramskim steklom in na novo oblikovanim markantnim nosom, ki seveda nosi znameniti kipec Spirit of Ecstasy. Naročnik je zahteval uresničitev svoje vizije luksuznega avtomobila, kot ga še ni bilo.

Kabino modela phantom so temeljito spremenili in opremili povsem na novo. Med materiali izstopajo brušeni aluminij, titan, skrbno obdelane steklene površine in ebenovina Macassar in Paldao ter usnjeno oblazinjenje v barvni kombinaciji Moccassin in Dark Spice. Namesto zadnjih sedežev se bohoti prava paluba, okrašena z rezbarijo modre strele.

Oblikovno izstopa predvsem zadek, ki je oblikovan kot krma sodobnih tekmovalnih jadrnic. Krasi ga še matična številka 08.  | Foto: Rolls Royce Oblikovno izstopa predvsem zadek, ki je oblikovan kot krma sodobnih tekmovalnih jadrnic. Krasi ga še matična številka 08. Foto: Rolls Royce

Aktovki, integrirani v vrata, in osrednja konzola, ki ponudi izbrani letnik penine

Popolnoma individualni pristop pri vrhunskem avtomobilskem ustvarjanju za zahtevnega naročnika se izkazuje tudi v prestižnih rešitvah, pravih začimbah butičnih želja. V vratih so na primer integrirane torbe oziroma poslovne aktovke za prenosne računalnike, ki jih skrbno vdelani nosilci ponudijo ob vstopanju v avtomobil ali izstopanju iz njega. Osnova tega unikatnega poslovnega dodatka je jedro iz karbonskih vlaken, všito v prvovrstno mehko usnje. Zaponke z dizajnom in materiali sledijo notranjosti vozila z dodatki iz titana ter brušenega aluminija.

Piko na i vsemu udobju in popolnosti izdelane notranje opreme doda sredinska konzola z ročno izdelanim unikatnim mehanizmom, ki lastniku s pritiskom na gumb ponudi steklenico izbrane arhivske penine. Ta sovpada z letnico njegovega rojstva. Pri snovanju te pozornosti so šli tako daleč, da avtomobil ponujeno steklenico poda v idealnem položaju dosega rok skupaj s kristalnimi kelihi.

Drugi vrhunec je posebna zahteva lastnika: naredite neprekinjeno stekleno panoramsko streho. Ta velika streha je ena najbolj kompleksnih v sodobni avtomobilski industriji. Z njo so postavili nove standarde ter hkrati naredili izjemen učinek zračnosti in naravne svetlobe v razkošni potniški kabini.  | Foto: Rolls Royce Drugi vrhunec je posebna zahteva lastnika: naredite neprekinjeno stekleno panoramsko streho. Ta velika streha je ena najbolj kompleksnih v sodobni avtomobilski industriji. Z njo so postavili nove standarde ter hkrati naredili izjemen učinek zračnosti in naravne svetlobe v razkošni potniški kabini. Foto: Rolls Royce

Dokaz izjemne butičnosti znamke

Torsten Muller ključni strateg, izvršni direktor te britanske kraljeve avtomobilske znamke, ki že več kot desetletje spada pod okrilje bavarskega velikana BMW, je dejal, da je sweptail jasen dokaz, kaj pomeni ime Rolls-Royce. Poudarja, da so na vrhuncu najboljšega, kar ta hip ponuja najprestižnejši svet avtomobilske industrije. Čar "rollsa" je po njegovem mnenju še vedno dejstvo, da znajo prisluhniti najbolj posebnim oziroma zahtevnim kupcem ter jim ponuditi edinstveno investicijo v popolnoma ekskluzivno in unikatno avtomobilsko mojstrovino.

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da tak butični avtomobil nastane z veliko mero natančnega ročnega dela najbolj izkušenih mojstrov. Sem spadajo tudi ročna obdelava karoserije, krojenje, mizarske storitve ... | Foto: Rolls Royce Najbrž ni treba posebej poudarjati, da tak butični avtomobil nastane z veliko mero natančnega ročnega dela najbolj izkušenih mojstrov. Sem spadajo tudi ročna obdelava karoserije, krojenje, mizarske storitve ... Foto: Rolls Royce

Video: Vpogled v zakulisje izdelave najprestižnejšega rolls-roycea vseh časov

Ne spreglejte