Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
11.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Jeep Zgodbe strojev Terenski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Nedelja, 12. 6. 2016, 11.43

6 let, 6 mesecev

Jeep Camp 2016, evropsko srečanje lastnikov in ljubiteljev te znamke

Za volanom jeepa prek ovinkov in kamenja Pirenejev #reportaža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Jeep camp | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Postaja že pravilo: avtomobilsko starodobniško ljubiteljstvo in srečanja vseh vrst. Ni težko razumeti, da je znamka Jeep ena tistih, ki združuje ogromno število lastnikov in katere druženja so med najbolj številčnimi. Letos so se zbrali na severu Španije, globoko v Pirenejih, sredi hribov in gora, ki morda celo malo spominjajo na tipična ameriška gorovja, kjer je Jeep doma. Bili smo zraven.

Začetek znamke jeep: peti junij 1941

Jeep wrangler, ikona, rojena pred natanko 75 leti, se zdi eden redkih večnih avtomobilov. | Foto: Vinko Kernc Jeep wrangler, ikona, rojena pred natanko 75 leti, se zdi eden redkih večnih avtomobilov. Foto: Vinko Kernc

Na letališču v Barceloni me je čakal krvavo rumen wrangler X edition 2.8 CRD. Bolj primernega mi menda ne bi mogli izbrati: daljni potomec legende willys MA, najbrž edini avtomobil, ki je še po 75 letih na oko podoben svojemu pra pra pra pra dedu. 75 let?! Tako je.

In tokratno druženje, ki je potekalo od 2. do 5. junija, ni potekalo v tem času kar tako, ker bi se glavnim organizatorjem tako poklopilo; natanko 5. junija 1941 štejejo namreč za začetek te znamke. Takrat naj bi s trakov pripeljal prvi willys, ki se je v vojaški obliki razmnožil skoraj 400 tisočkrat. Današnji wrangler ponujajo tudi s štirimi vrati na boku in dvovraten ni prav nič praktičen, pa vseeno – takšen je pač najbližji originalu.

Willys MB: produkt zadnje velike vojne, ki se je znal reinkarnirati v kultno potrošniško dobrino. | Foto: Vinko Kernc Willys MB: produkt zadnje velike vojne, ki se je znal reinkarnirati v kultno potrošniško dobrino. Foto: Vinko Kernc

Wrangler na avtomobilski cesti ni uživaški. Težaški pa tudi ne.

Jeep camp | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Od Barcelone do Basselle, kjer je bilo glavno prizorišče, je skoraj 150 kilometrov, velik del avtomobilske ceste, a proti koncu tudi nekaj tipične podeželske ceste skozi slikovito pokrajino. Vsekakor vsaj prvi del ni bil tisti, ki bi bil na kožo pisan wranglerju, a smo po zaslugi 147 kilovatov njegovega turbodizla pot uspeli hitro prevoziti. A tu se je zabava šele začela.

Kdo bi vedel natančno, kje so nas peljali. Priložena karta je sicer kazala načrtovano pot, a večina je bila makadamska, del celo kolovoz, v obeh primerih pa tja ne bi pognal kakega sodobnega športnega "terenca", kaj šele običajnega osebnega vozila. Toda v naši koloni je bilo tudi nekaj renegadov in nobeden od njih ni obtičal ali se kakorkoli poškodoval. Aretha Franklin je odpela svojo legendarno Respect.

Španski del Pirenejev ponuja čudovite poti za izpolnjevanje Jeepovega slogana.  | Foto: Vinko Kernc Španski del Pirenejev ponuja čudovite poti za izpolnjevanje Jeepovega slogana. Foto: Vinko Kernc

Makadam in kolovoz: čudovit izlet v kraje brez ljudi

Evolucija človeka in njegovega orodja je tesno povezana z Jeepom. | Foto: Vinko Kernc Evolucija človeka in njegovega orodja je tesno povezana z Jeepom. Foto: Vinko Kernc

Takole neobremenjen s časom, zgolj z mislijo, da je treba domov priti z dobrimi fotografijami, je bila vožnja užitek, delo pa neprijazno; Španijo poznamo kot sončno deželo, tam zgoraj pa je deževalo in tu in tam tudi lilo.

Za hitre "fotografske" izhode iz vozil neprijetno, za vožnjo pa natanko tisto, kar se zdi edino prav za terensko vozilo.

In čeprav je šlo zvečine za silo vzdrževane makadamske ceste, prav hitro ni šlo – zaradi precejšnjega vzpona (vzpeli smo se krepko čez tisočaka) in strmega spusta, zaradi majhnih ostrih kamnov in še bolj zaradi večjih kamnov, trdno usidranih v podlago.

A počasna vožnja, četudi zaradi cestnih preprek, je v tistih krajih vseeno uživaška, saj je pokrajina drugačna, kot smo je vajeni tule, in vredna bolj pozornega ogleda. | Foto: Vinko Kernc A počasna vožnja, četudi zaradi cestnih preprek, je v tistih krajih vseeno uživaška, saj je pokrajina drugačna, kot smo je vajeni tule, in vredna bolj pozornega ogleda. Foto: Vinko Kernc

Iti kamorkoli in početi karkoli? Izvolite, jeep!

Ko poti niso vrisane v navigacijskem sistemu, se je treba znati orientirati. Ali pa slediti nekomu, ki poti pozna. | Foto: Vinko Kernc Ko poti niso vrisane v navigacijskem sistemu, se je treba znati orientirati. Ali pa slediti nekomu, ki poti pozna. Foto: Vinko Kernc

Večer je bil namenjen (tudi) spoznavanju ozadja tega dogodka. Vse se je torej začelo 5. junija 1941 in od takrat je na ceste pripeljalo že prek 18 milijonov jeepov. Vse od prvega naprej so sinonim za svobodo, sprva izpod jarma nacizma, pozneje pa za svobodo v prenesenem pomenu, danes bi rekli za aktivno preživljanje prostega časa.

Američani temu pravijo "go anywhere do anything spirit" (navdih svobode iti kamorkoli in početi karkoli) in jeep v katerikoli izvedbi omogoča prav to.

Pustolovstvo, strast in ljubezen do narave so že leta 1953 pripeljali do prvega srečanja (Jeep jamboree) v organizaciji skupine ljubiteljev v ZDA in pri Jeepu pravijo, da so s tem tudi ustanovitelji prvega velikega socialnega omrežja, seveda še analognega. Evropa je morala počakati vse do leta 2001, leta 2014 pa je nastalo društvo Jeep owners group (JOG), edino uradno na stari celini, ki je tudi organizator tokratnega srečanja.

Vse od prvega naprej so sinonim za svobodo, sprva izpod jarma nacizma, pozneje pa za svobodo v prenesenem pomenu, danes bi rekli za aktivno preživljanje prostega časa. | Foto: Vinko Kernc Vse od prvega naprej so sinonim za svobodo, sprva izpod jarma nacizma, pozneje pa za svobodo v prenesenem pomenu, danes bi rekli za aktivno preživljanje prostega časa. Foto: Vinko Kernc

Kako oblikovati 75 let staro ikono? Trapez in sedem rež. To je to.

Drugi dan se je začel s kratkim predavanjem o obliki willysa in wranglerja. Prvi vojaški willys je imel na motorni maski devet navpičnih rež med lučmi, ko pa so ga po vojni civilizirali, so jih zaradi večjih žarometov, kakršne je zahteval zakon, v masko spravili le sedem. In odtlej je vselej tako: značilna oblika maske, sedem pokončnih rež in trapezasti blatniki. Še najbolj danes od tega odstopa cherokee, wrangler pa povsem sledi tem zapovedim.

Črn lesen podest z veliko številko 75, naokrog pa starodobniki znamke jeep. Osem jih je bilo. Vsak nekaj posebnega, nek mejnik v zgodovini znamke. | Foto: Vinko Kernc Črn lesen podest z veliko številko 75, naokrog pa starodobniki znamke jeep. Osem jih je bilo. Vsak nekaj posebnega, nek mejnik v zgodovini znamke. Foto: Vinko Kernc

Konceptni jeep trailcat: ko podivja 707-konjski potres

Jeep camp | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Takšen, oblikovno značilen je tudi trailcat, gadje zeleno vozilo za zabavo na pesku in sipinah, sicer konceptno vozilo, a delujoče in vozno. Močno dvignjeno podvozje, ki omogoča lahkoten vpogled v preme, velika kolesa, ki spominjajo na vozilo "monster jam", zgoraj pa ravno toliko karoserije, da je pokrit motor in pred vetrom zaščiteni glavi. Toda tam … Dodge challenger je posodil motor V8, ki ima 6,2 litra in 527 kilovatov, kar bi po domače prevedli v 707 "konjev". In 880 Njutonmetrov navora. In 6-stopenjski ročni menjalnik. In zvok potresa.

V trailcatu se je modro pripeti z dirkaškim, 4-točkovnim varnostnim pasom in speljati z drugo prestavo. V prvi zagrmi kot sredi najhujše nevihte, kar ste jih doživeli, zmeče oblak zemlje in prahu in ustreli kot dirkalnik. Najbrž so se v času naših voženj splašile vse pirenejske ptice in druge divje živali, razen morda rib v velikem umetnem jezeru Panta de Rialb, ob katerem je potekal pričujoči dogodek.

Jeep trailcat: 707- | Foto: Vinko Kernc Jeep trailcat: 707- Foto: Vinko Kernc

Konceptni jeep comanche: ko renegade postane obrtnik

Jeep comanche ali po domače jeep renegade pickup, za zdaj le koncept. | Foto: Vinko Kernc Jeep comanche ali po domače jeep renegade pickup, za zdaj le koncept. Foto: Vinko Kernc

Kdo ve, morda bo bolj resničen drugi koncept, comanche. Čisto spredaj in spodaj kot renegade trailhawk, sicer pa kot vojaški pickup s platneno streho nad cevno ojačitvijo se zdi vsaj s praktičnega (in cenovnega) vidika bolj zanimiv za večji krog kupcev kot trailcat.

Renegadovo platformo so narahlo podaljšali, mehanika je bolj ali manj nespremenjena (v konkretnem primeru 2-litrski multijet in 9-stopenjski samodejni menjalnik), keson za kabino z dvema sedežema pa ima številne uporabne prednosti za delo (obrtniki, podjetja) ali zabavo (prevoz rekvizitov).

Zakaj so jeepi svoje ime posodili vsem terencem oziroma džipom #video

Po sloviti francoski Modri dolini z novimi in starejšimi terenskimi legendami iz ZDA. Lani je bil na Jeep Campu naš najstrejši novinar, Aleš Črnivec, nekdaj lastnik legendarnega willysa, se z "jenkiji" dobro razume že 45 let!

Jeep renegade: s terensko (tehnično) opremo je dosti zmogljivejši, kot bi si mislili. | Foto: Vinko Kernc Jeep renegade: s terensko (tehnično) opremo je dosti zmogljivejši, kot bi si mislili. Foto: Vinko Kernc

Športni terenec je enakovreden ortodoksnemu wranglerju. Skoraj.

In prav (serijski) renegade je bil drugega dne naše vozilo za vožnje. Oranžen kot pomaranče jaffa v najboljših letih se je zdel kot idealen za mestno nastopaštvo, a smo mu morali naložiti težje naloge kot wranglerju prejšnjega dne. Za dvig na vrh skalnatega hriba ali gore, kdo bi vedel točno definicijo, ni bilo ceste. No … Karkoli je tisto že bilo, treba je bilo vklopiti 4-kolesen pogon z reduktorjem in program za vožnjo po skalah. Saj peš bi tudi šlo, a je vendarle bolj zabavno z jeepom, pa še sprva dvomljivemu (mestnemu) značaju je bilo treba priti do dna. Med nizkimi iglavci in visoko makijo smo brez težav prilezli na vrh, močno odišavljen z rožmarinom. In da ne bo pomote – v koloni novinarjev so bili vsi jeepi, od renegada do grand cherokeeja. In seveda wranglerja. Vsi smo prišli gor in dol brez težav in v enakem tempu. In z nasmeški na obrazih. Nihče ni trpel. Prej nasprotno.

Osem modelov kot žive priče tehniške kulture legendarne ameriške ikone ... | Foto: Vinko Kernc Osem modelov kot žive priče tehniške kulture legendarne ameriške ikone ... Foto: Vinko Kernc

Jeep ima 75 let: legenda, rojena v vojni vihri …

Črn lesen podest z veliko številko 75, naokrog pa starodobniki znamke jeep. Osem jih je bilo. Vsak nekaj posebnega, nek mejnik v zgodovini znamke. Za vse ni bilo dovolj časa, se je pa spodobilo, da začnem pri willysu.

#video: Moab, sveti kraj vseh jeepov ...

 

Ne spreglejte