Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
7. 6. 2016,
4.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Siol z vami na dopustu počitnice kampiranje Potovalni Avtomoto Z družino na poti Šotorska prikolica seniorji

Torek, 7. 6. 2016, 4.41

6 let, 6 mesecev

Počitnice v praktični šotorski prikolici, v baznem taboru prijateljev

Priročni šotori na kolesih in "skupinsko kampiranje" - počitniški izum Slovencev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Šotorske prikolice Camp-let | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Slovenci smo narod, ki ceni kakovostno preživljanje prostega časa v naravi. Kamp in šotor sta nepogrešljiv del te naše "outdoor" kulture. Slovenski ljubitelji praktičnih in zanimivih šotorskih prikolici so se začeli družiti na "skupinskih kampiranjih" in ustvarili nov trend, katerega koncept so že povzeli na Danskem.

Se še spomnite romantičnih časov in legendarne "brakice" z vzhoda …

Lahko šotorsko prikolico lahko vleče praktično vsak avtomobil.  | Foto: Jure Gregorčič Lahko šotorsko prikolico lahko vleče praktično vsak avtomobil. Foto: Jure Gregorčič

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja smo imeli Slovenci vzdolž jadranske obale kar precej velikih počitniških taborov, v katerih so čez poletje svojo floto najrazličnejših prikolic postavljala tudi naša velika podjetja. Počitnice so bile tako dostopne večini družin, predvsem pa so ti veliki bazni tabori ljudi povezovali, saj so se pod borovci v prijetnem in sproščenem počitniškem okolju stkale številne prijateljske vezi, mnoge med njimi še živijo. V tistih časih smo Slovenci hitro za svojo vzeli tudi legendarno šotorsko prikolico "brakico". Bila je majhna, da jo je lahko vlekel vsak avtomobil, tudi "katrca" in yugo, ko si jo razprl, je na in ob njej zrasel barvit šotor, velik in zračen ter s posteljami, dvignjenimi od tal.

Razkošje po meri družine

Udobje šotorske prikolice presega marsikateri apartma. Več zraka in stik z naravo. | Foto: Jure Gregorčič Udobje šotorske prikolice presega marsikateri apartma. Več zraka in stik z naravo. Foto: Jure Gregorčič

Šotorske prikolice se predvsem zaradi svoje praktičnosti ter kompaktnih in vozno povsem nenapornih dimenzij vztrajno vračajo na počitniško sceno, tudi med slovenske družine, ki počitnice rade preživljajo v kampu. Danes je razkošje šotora na kolesih še bolj prepričljivo kot v času, ko smo spali pod platnom "šotork" z vzhoda. Med najbolj prodornimi proizvajalci šotorskih prikolic je danski Camp-let, ki slovi predvsem po izredno kakovostnem in proti vremenskim vplivom odpornem platnu, pa zanimiv tlorisih in priročnih rešitvah, kot so integrirane kuhinje, zanimive rešitve nadstreškov in dodatna oprema za prevoz počitniških pripomočkov na kompaktni prikolici.

Šotorske prikolice Camp-let | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Predvsem nekateri nemški butični proizvajalci s svojimi šotorskimi prikolicami tako s podobo kot opremo že posegajo v hitro rastoč segment tako imenovanega koncepta "glamping", ki bivanje v naravi združuje z razkošjem po vzoru hotelskih apartmajev. Tak "glamping" šotorski apartma ima električno napeljavo, postelje, dvignjene od tal, kurišče, kad … Kar nekaj tovrstnih taborov je že zraslo v Sloveniji.

Prav šotorske prikolice pa so tiste, ki lahko "glamping" razkošje, vključno z ločenimi spalnicami, svetili, komarniki itd., družini pričarajo prav vsak konec tedna. Cene se začnejo pri dobrih petih tisočakih, prikolico pa je mogoče tudi najeti.

Oglejte si, kako iz majhne prikolice zraste razkošen šotor #video

Skupinsko kampiranje …

Šotorske prikolice Camp-let | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Slovenski ljubitelji šotorskih prikolici že tretje leto sezono izletov in počitnic odpirajo s svojim skupinskim kampiranjem. Več kot 200 "slovenskih" šotorskih prikolic naj bi že krožilo po bližnjih in daljnih počitniških destinacijah. Svoj velik bazni tabor šotorskih prikolic so konec maja tokrat postavili v kampu Park Lijak na Vipavskem. Na druženju ob koncu tedna se je zbralo okoli 70 družin s svojimi šotori.

Slovenski koncept "skupinskega kampiranja" so že povzeli na Danskem, kjer so letos prvič organizirali dogodek po vzoru slovenskih ljubiteljev šotorskih prikolic, po besedah organizatorjev pa se bo, kot kaže, tak model razširil tudi drugam po Evropi.

Pri slovenskem zastopniku šotorskih prikolic Camp-let Freedom Centru poudarjajo, da je cilj druženja obenem tudi promocija manj poznanih slovenskih kampov, saj večina udeležencev na druženje prihaja iz Slovenije, nekaj pa jih je tudi iz tujine. Pogosto se zgodi, da udeleženci, predvsem družine, izmenjajo izkušnje in se tudi dogovorijo za nadaljnje skupno kampiranje. | Foto: Jure Gregorčič Pri slovenskem zastopniku šotorskih prikolic Camp-let Freedom Centru poudarjajo, da je cilj druženja obenem tudi promocija manj poznanih slovenskih kampov, saj večina udeležencev na druženje prihaja iz Slovenije, nekaj pa jih je tudi iz tujine. Pogosto se zgodi, da udeleženci, predvsem družine, izmenjajo izkušnje in se tudi dogovorijo za nadaljnje skupno kampiranje. Foto: Jure Gregorčič

"Cilj naših druženj, na katera se vsako leto vrača več ljubiteljev kampiranja, sta povezovanje in izmenjava uporabniških izkušenj, pa tudi mnenj o ustreznih lokacijah dopustovanj. To, da Slovenci postavljamo trende v kampiranju, je le potrditev, da znamo ponuditi obliko dopustovanja, ki je pisana na kožo današnjemu turistu. Ta vse bolj išče stik z naravo, kar kampiranje zagotovo omogoča. Kot pove že naše ime, gre pri kampiranju za sinonim svobode! Kampiste hitro zasvojita tudi preprostost in fleksibilnost takšne oblike dopusta, saj vzame malo časa, da se odpraviš na pot, in samo nekaj minut, da v le treh korakih postaviš prikolico," pravi Tanja Budna Puncer, idejni vodja projekta druženja ljubiteljev šotorskih prikolic oziroma projekta skupinskega kampira iz Freedom Centra.

Ne spreglejte