Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
20. 8. 2015,
6.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Družinski Avtomoto Zgodbe strojev

Četrtek, 20. 8. 2015, 6.47

8 let

Yugo - trideset let avtomobilskega čuda komunističnega režima, ki je šokiralo ZDA

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pri starejših Američanih še živi spomin na zastavo yuga GL, ki je v ZDA pred 30 leti stal manj kot štiri tisoč dolarjev. Zgodba o uspehu je bila kratka.

Jugoslovani so vzeli tistega yuga, ki jim ga je namenila tovarna

Z avtomobilskega vidika je prebivalce ZDA malo stvari šokiralo tako kot pred 30 leti pogumen poskus popularizacije zastave yuga čez lužo. To je bil avtomobil, ki je prihajal iz vzhodnega bloka Evrope in predstavljal takratno ponudbo vozil v vzhodnoevropskih državah.

Kupci avtomobilov, kot je bil yugo, takrat niso mogli izbirati barve karoserije, na avtomobil pa so čakali tudi več mesecev, celo pol leta. Ko so se odpravili po avtomobil, tako še niso vedeli, v kakšni barvi ga bodo dobili.

Iskali so poceni avtomobil in ga našli v Kragujevcu

Američani so takrat Jugoslavijo dobro poznali kot organizatorko olimpijskih iger v Sarajevu, jugoslovanski športniki pa so se v nasprotju s preostalimi športniki iz sovjetskega bloka udeležili poletnih olimpijskih iger v Los Angelesu. Ker je bil to čas naftne krize, so tudi sami začeli izpostavljati preveliko porabo goriva pri svojih avtomobilih in iskati alternativo.

Našli so jo prav v takratni Jugoslaviji, kjer so v zanje neznani tovarni Zastava v Kragujevcu našli skrajno poceni avtomobil. In čeprav je bil škatlast, pomanjkljivo izdelan in pogosto pokvarljiv, je vsaj v začetku izpolnil obljube in sledil pompozni marketinški akciji. Za krajši čas je postal celo pravi prodajni hit. Družbo Yugo America je celo kupil avtomobilski gigant Chrysler.

Osnovni model sicer ni imel radia, seveda ne niti klime, zračnih blazin in prostora za rokavice pred sovoznikom. Američani so ga označili za avtomobilsko čudo komunističnega režima, ki je stalo takratnih 3.990 ameriških dolarjev.

Ameriški yugo so bile sanje Malcolma Bricklina

Najbolj zaslužen za pohod yuga v ZDA je bil poslovnež Malcolm Bricklin, ki je hotel Američanom ponuditi zelo poceni in preprost avtomobil. Medtem ko je Zastava med letoma 1978 in 2008 v Kragujevcu izdelala 794.428 yugov, jim jih je uspelo med letoma 1985 in 1992 v ZDA prodati 141.651.

To ni bilo dovolj, da bi zgodba o uspehu lahko trajala, med krivci za konec posla naj bi bile tudi težave pri financiranju projekta in splošno nezadovoljstvo Američanov s kakovostjo yuga.

Konec lanskega leta smo pisali o oglasu starega yuga, ki ga je neki Američan prodajal za kar sedem tisoč evrov. Imel je še originalne gume iz leta 1987, kar 20 let naj bi bil spravljen v garaži. Njegov lastnik nedvomno spada v peščico starejših Američanov, ki na yuga še zdaj niso pozabili.

Ne spreglejte