Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
19.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Terenski Avtomoto

Petek, 15. 1. 2016, 19.25

8 let

Orjaki Detroita: veliki in težki terenci znova v zagonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prodajna statistika so zgolj številke, ki si jih je včasih težko predstavljati. Pogled na najpomembnejši avtomobilski salon v ZDA pa to lepo prikazuje: veliki pickupi in terenci se vračajo.

Vrnitev težkih terencev ogroža evropske prestižne limuzine

Prodaja v ZDA imenovanih 'lahkih tovornjakov' (light trucks) je v lanskem tako narasla, da strokovnjaki napovedujejo težke čase za (predvsem evropske) prestižne znamke, torej Audi, BMW in Daimler.

Ker je jasno: v ZDA so na voljo povsem drugačne alternative in v času ekonomske krize so se ljudje raje kot za velike terence odločali za varčnejše limuzine.

Zdaj se je smer obrnila in seveda bodo – nekoliko tudi zaradi splošnega negodovanja ob aferi 'diesel-gate' – najprej na udaru evropske znamke. A ne samo te.

Težki terenci oziroma lahki tovornjaki, zverine salona v Detroitu

Pri Fordu, ki sicer drži lovoriko najbolje prodajanega pickupa (serija F), sicer niso specialisti za terence, zato so težke čase lažje prebredli in se njihova ponudba vseh razredov F na verjetno največjem razstavnem prostoru skoraj skrije.

Na drugi strani je GMC, ki je specialist oziroma povedano po domače: drugega ne zna.

Prav GMC je tokrat (za)sijal in bil vse drugo kot neopažen. Tudi gneča tam okoli je bila precejšnja.

Honda ridgeline: nov veliki pickup z uporabnimi tehničnimi rešitvami

Zanimivo, pri Jeepu, Chevroletu, RAM, Toyoti, Fordu, če omenim zgolj tiste, ki obvladujejo trg lahkih tovornjakov, pa nič novega.

Zato pa so pobudo prevzeli pri Hondi, ki je predstavila novi ridgeline, ki sicer res nosi Hondin znak, a je zasnovan, oblikovan in izdelan v ZDA. Menda je tako kar prav, saj le Američani sami vedo, kaj hočejo.

Ridgeline pa vseeno opozarja nase s tipičnim Hondinim smislom za tehnične detajle. Med drugim se pri ridgelinu zadnja stranica ne odpira le navzdol, temveč tudi vstran.

Nissan warrior concept: kakršnega si želijo kupci tovrstnih pickupv v ZDA

Še večja zverina se zdi Nissanov titan warrior concept. Tehnika je sicer enaka kot pri (povsem novem) modelu titan XD, so ga pa poslali v fitnes in v vojaško šolo.

Zadnje pravzaprav niti ni daleč od resnice – warrior concept sloni na projektu titan, v katerem so sodelovali tudi vojaški veterani, šlo je pa za raziskavo smeri razvoja tovrstnih pickupov.

Motor je tako petlitrski turbodizelski V8, podvozje pa so dvignili za slabih osem centimetrov (na skoraj 21 centimetrov). Na 18-palčna platišča nataknili divje terenske gume, zato so morali razširiti blatnike.

GMC acadia, nova generacija je manjša, lažja in tehnično napredna

Čast domačinov je reševal kdo drug kot GMC, ki je predstavil novo generacijo modela acadia.

Ta je v primerjavi s prejšnjo generacijo shujšal za slabih 320 kilogramov (a je pri tem tudi za dobrih 18 centimetrov krajši!), med drugim pa so mu namenili samodejno zaviranje v sili, ki zazna tudi pešce, in 360-stopinjski pogled s kamerami.

Ker je terenec manjši kot prej omenjena, so manjši tudi motorji (2,5 in 3,6 litra, oba bencinska).

Kljub malo novostim težki terenci znova vladajo salonu v Detroitu

Redkokateri Evropejec se ne ozre za temi lahkimi tovornjaki, če upoštevamo razmere v ZDA (dolge in ravne ceste, omejitve hitrosti, cena goriva), pa se zdi ponudba za povprečnega voznika kar dobra.

Ne spreglejte