Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
3. 7. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Natisni članek

Renault Citroen Peugeot

Nedelja, 3. 7. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Kdo sedi za volanom teh ikon?

Legendarni avtomobili v Sloveniji: fičko, citroën AX, lancia delta, stoenka …

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

4

Reli Železniki

Za to, da avtomobil postane športna legenda, ne potrebuje šestštevilčne nakupne cene. Dokaz so dirkalni avtomobili, ki vozijo v ozadju, ter njihovi lastniki, ki jim vtisnejo pristno dušo in nepozabno zgodbo.

To ni zgodba o ford fiesti R5, tehnično najnaprednejšem in najdražjem avtomobilu relija v Železnikih Aljoša Novak je z mitsubishi lancerjem EVO9 v Železnikih osvojil drugo mesto. Tudi lancerji bodo postali športne ikone, saj Mitsubishi te serije ne namerava nadaljevati v enaki športni dinastiji. | Foto: Aljoša Novak je z mitsubishi lancerjem EVO9 v Železnikih osvojil drugo mesto. Tudi lancerji bodo postali športne ikone, saj Mitsubishi te serije ne namerava nadaljevati v enaki športni dinastiji.

Na sobotnem reliju državnega prvenstva v Železnikih v ospredju nikakor niso bili le najmodernejši avtomobili. Na čelu s ford fiesto R5 slovaškega gosta Vlastimila Majerčaka, ki stane okrog 250 tisoč evrov, prav tako s trikrat cenejšimi dirkalniki iz vrha slovenskega državnega prvenstva. Ti so se v vroči soboti borili za sekunde, ki jih je do cilja najmanj nabral zmagovalec Aleks Humar (renault clio R3T). Drugi je bil Aljoša Novak (mitsubishi lancer EVO9), tretji pa Rok Turk (peugeot 208 R2).


Aleks Humar na reliju v Železnikih prehitel dež in Aljošo Novaka


Andrej Mrak in njegov sovoznik Matjaž Hribar sta bila v Železnikih s fičkom sicer zadnja, a sta devet hitrostnih preizkušenj vendarle uspela prevoziti s povprečno hitrostjo 61 kilometrov na uro. | Foto: Andrej Mrak in njegov sovoznik Matjaž Hribar sta bila v Železnikih s fičkom sicer zadnja, a sta devet hitrostnih preizkušenj vendarle uspela prevoziti s povprečno hitrostjo 61 kilometrov na uro.

53-letni voznik fička: Danes se počutim kot 25-letni mulec Andrej Mrak se je vrnil na iste ovinke, kjer je z enako pobarvanim fičkom vozil že leta 1987. | Foto: Andrej Mrak se je vrnil na iste ovinke, kjer je z enako pobarvanim fičkom vozil že leta 1987.

Toda na drugi strani štartne liste je gorenjski reli predstavil tudi nekaj legendarnih avtomobilskih dirkalnikov, ki so nekoč orali ledino športnega avtomobilizma in skrbeli tudi za avtomobilski športni duh še v času državnega prvenstva nekdanje Jugoslavije.

"Danes se počutim kot 25-letni mulec, ki gre na eno svoj prvih dirk," se je za 53-letnemu Idrijčanu so serijskega fička kupili za njegovo petdesetletnico. | Foto: 53-letnemu Idrijčanu so serijskega fička kupili za njegovo petdesetletnico. volanom zastave 850, legendarnega fička, smejalo sicer 53-letnemu Andreju Mraku.

Že pred meseci smo pisali o zgodbi Idrijčana, ki je s fičkom dirkal v drugi polovici 80. let, ob petdesetletnici pa so mu prijatelji kupili serijskega fička in ga primorali v njegovo dirkaško predelavo. V Železnikih je z njim prvič vozil v uradni konkurenci.

S fičkom se je vrnil na ovinke, kjer je vozil že leta 1987

"Prav na teh hitrostnih preizkušnjah v okolici Železnikov in Dražgoš sem kot sovoznik prvič vozil pri 24 letih, leto pozneje pa s fičkom še kot voznik. Danes sem vozil po istih ovinkih. Še fičko je enake barve kot moj takratni. Dejansko se moji občutki niso prav nič spremenili, le da danes seveda nisem tako zaletav kot takrat," je povedal Mrak, ki je bil po odpeljanih devetih hitrostnih preizkušnjah sicer zadnji, a je na ciljni rampi z velikim nasmeškom vseeno zadovoljno sprejel aplavz tekmecev.

Zastava 101 je letnik 1980 in je v dirkaški preobleki zaživela po zaslugi Logatčana Andreja Mihevca in njegove sovoznice Barbare Tolar. | Foto: Zastava 101 je letnik 1980 in je v dirkaški preobleki zaživela po zaslugi Logatčana Andreja Mihevca in njegove sovoznice Barbare Tolar.

Logatčan vozi stoenko, ki je od njega sedem let starejša "Obožujem čisto vsak prevoženi kilometer," pravi Andrej Mihevc, ki s stoenko vozi kot predvoznik. | Foto: "Obožujem čisto vsak prevoženi kilometer," pravi Andrej Mihevc, ki s stoenko vozi kot predvoznik.

Fičko je bil nekoč najbolj razširjen tako civilni kot tudi dirkalni avtomobil v nekdanji Jugoslaviji. Njegov naslednik je bila zastava 101, ki je nekoč zmagala tudi na reliju Saturnus, Andrej Vidic pa je bil z njo tudi državni prvak v skupni razvrstitvi v reliju. Tako kot Mrak je pozimi doživela reinkarnacijo tudi priljubljena stoenka. V Logatcu jo je sestavil Andrej Mihevc.

"Obožujem čisto vsak prevoženi kilometer. Lega je zaradi dolge medosne razdalje in postavitve posode za gorivo v zadku, kar omogoča dobro razporeditev mase, zelo dobra in vsekakor je stoenka vozniško bolj zabavna od dirkaškega yuga. Motor ima sicer še nekaj začetnih težav, a jih premagujemo z nasmehom in zagnanostjo," o svoji 36 let stari stoenki pravi Mihevc, ki mora za zdaj z njo sicer voziti zunaj uradne konkurence in opravlja vlogo predvoznika. Avtomobil namreč ni čisto v skladu s kragujevško homologacijo, saj ima na primer petstopenjski menjalnik in zmogljivejše zavore.

Slovenska dirkaška lancia delta HF integrale v originalnih tovarniških Martinijevih barvah. | Foto: Slovenska dirkaška lancia delta HF integrale v originalnih tovarniških Martinijevih barvah.

Na slovenskih cestah tudi avtomobilska ikona lancia delta HF integrale

Nostalgijo sta pri starejšem delu občinstva zagotovo vzbujala tudi madžarska gosta z alfo in fordom escortom MK1, a očitno postaja, da starodobni avtomobili vse bolj zanimajo tudi Slovence. Žal na štartu tokrat ni bilo Domna Agniča z BMW M3 različice E30, ki je v 80. letih pod taktirko britanskega Prodriva dobil celo dva relija svetovnega prvenstva.

Zato pa lahko na slovenskih cestah spet vidimo pravo dirkaško različico lancie delte HF integrale. Pred približno 15 leti se je s tako lancio delto na slovenskih relijih za zmago boril Milan Bubnič, ki pa je pozneje lancio povsem predelal za gorskohitrostne dirke. Danes pravo lancio delto po uradni homologaciji skupine A pripravlja Miha Mušič. Karoserijo za italijansko avtomobilsko ikono je pripravil Tomaž Kavčič in po zaslugi Mušiča je mogoče spet slišati prepoznavni zvok deltinega motorja s turbinskim polnilnikom. Zanjo želi pridobiti uradni status starodobnika.

Citroen AX GTI, s katerim pogumno dirkata Marko Grossi in njegov sovoznik David Kavčič. | Foto: Citroen AX GTI, s katerim pogumno dirkata Marko Grossi in njegov sovoznik David Kavčič.

Nekoč ponos koprskega Cimosa, citroë​n AX danes v rokah mladega Portorožana AX je bil uspešen tudi v nekdanjem jugoslovanskem državnem prvenstvu, kjer je imel svojo športno ekipo koprski Cimos. | Foto: AX je bil uspešen tudi v nekdanjem jugoslovanskem državnem prvenstvu, kjer je imel svojo športno ekipo koprski Cimos.

"Kupil sem ga, ko sem bil star 18 let," je svojega citroëna AX potrepljal Portorožan Marko Grossi, ki vozi pravo malo francosko specialko v najnižjem tekmovalnem razredu. Model AX je bil nekoč prava šola dirkanja za Citroënov dirkaški oddelek v nastajanju, ki je pred 30 leti z njim stopil v reli po ukinitvi skupine B.

Kljub posamičnim uspehom, resnici na ljubo še v romantičnem obdobju originalne generacije DS, pred tem večjih uspehov v reliju niso imeli. AX je bil uspešen tudi v takratnem jugoslovanskem državnem prvenstvu, kjer je imel svojo športno ekipo koprski Cimos. Njihovega AX je vozil tudi Stojan Pirjevec.

"Za svoj razred je zelo dober dirkalnik. Ima petstopenjski menjalnik z ravnimi zobniki. Izdelujemo tudi motor, ki bo imel 140 'konjev'. Sprednje zavore s premerom 280 milimetrov in s štiribatnimi čeljustmi ga tudi dobro ustavljajo," je dodal Grossi, ki je nekoč tekmoval tudi v motokrosu.

Peugeot je z modelom 205 začel športno pot znamke GTi. Tak avtomobil na slovenskih dirkah danes vozi mladi Domen Buh. | Foto: Peugeot je z modelom 205 začel športno pot znamke GTi. Tak avtomobil na slovenskih dirkah danes vozi mladi Domen Buh.

Projekt začela oče in stric, ki pa sta mu peugeota 205 podarila za 18. rojstni dan Oče in stric sta mu Peugeotovo dvestopetico podarila za 18. rojstni dan. | Foto: Oče in stric sta mu Peugeotovo dvestopetico podarila za 18. rojstni dan.

Z uspehi na našem območju se lahko pohvali tudi peugeot 205 GTi. V zadnjih letih jugoslovanskega državnega prvenstva ga je s podporo Tobačne Ljubljana vozil Roman Jernejc. Na mednarodni ravni je bil to seveda prvi Peugeotov model z oznako GTi. Leta 1988 je francoski voznik Jean-Pierre Ballet na reliju Monte Carlo z njim osvojil celo tretje mesto v skupni razvrstitvi.

"Že pred enajstimi leti sta tega peugeota 205 kupila moj oče in stric. Lotila sta se predelave v dirkalnik, nato pa sta ga za 18. rojstni dan podarila meni. To je bilo pred tremi leti in zdaj z njim že dirkam," je povedal Domen Buh, ki je v Železnikih prav tako uspešno pripeljal do cilja.

Njegova dvestopetica ima v 1,3-litrskem motorju z dvojnim Webrovim uplinjačem blizu 120 "konjev", a podvozje je za zdaj še dokaj serijsko, zato ima tudi Buhov peugeot seveda možnosti za napredek.

Ne spreglejte