Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
22. 7. 2014,
21.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel Tehno Avtomoto

Torek, 22. 7. 2014, 21.39

8 let

Avtomobilski dizajn nekoč in danes: glina in svinčnik ostajata aktualna

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred pol stoletja, leta 1964, je v Rüsselsheimu v stavbi N10 vrata prvič odprl Opel design studio. Z njim se je v Evropi začela nova era oblikovanja avtomobilov. Danes tam še vedno modelirajo z glino.

Opel je pred 50 leti začel graditi lastno podobo

Prav ta studio je postavil nove standarde glede lastnega avtomobilskega oblikovanja kot sestavnega dela proizvodnega procesa pri evropskih avtomobilskih proizvajalcih. Ta Oplova takrat povsem sveža in nova valilnica oblikovnih idej – linij, prostorskih rešitev in hitro razvijajoče se aerodinamike – je predstavljala največji oblikovalski studio v lasti evropske avtomobilske tovarne.

V tistem času je namreč večina evropskih proizvajalcev avtomobilov pri razvoju novih modelov oziroma njihove podobe sodelovala z zunanjimi strokovnjaki.

Severna Italija, predvsem Torino, kot meka takratne avtomobilske mode je veljala za evropski izvir avtomobilskega dizajna. Pietro Frua, Guiseppe Bertone - Nuccio in Pininfarina so zagnali svoja podjetja za snovanje in izdelavo karoserij med Alpami in Apenini. Njihovi so bili številni serijski in študijski avtomobili tistega časa.

Evropo so šokirali s prvim konceptnim avtomobilom

Opel je zamisel o lastnem oblikovnem studiu dobil onstran velike luže, kjer je v Warrenu v Michiganu, blizu sedeža družbe General Motors v Detroitu, deloval oddelek GM Styling in od poznih petdesetih let prejšnjega stoletja ustvarjal avtomobilsko prihodnost. V Rüsselsheimu so nato izdelali natančen posnetek središča v Warrenu s primerljivo funkcionalnostjo, le da je bila stavba manjša.

Pri Oplu so hitro uvideli prednost lastnega hišnega oblikovnega sloga. Takoj po odprtju središča so svojo zakladnico oblikovnih idej hitro skrbno zaprli za javnost.

Od junija 1964 dalje so oblike, barve in funkcionalnost avtomobilov znamke razvijali in določali prav tam. Kako pomemben je že takrat bil tak studio, dovolj zgovorno priča anekdota, ki pravi, da je bilo takrat lažje vstopiti v ameriški Fort Knox kot pa v Oplovo oblikovno stavbo N10.

Kaj tako novega se dogaja za vrati stavbe N10, pa je bilo jasno leto pozneje na avtomobilskem salonu IAA Frankfurt z letnico 1965. Opel je šokiral s prvim evropskim konceptnim avtomobilom experimentalom GT. Konkurenca je bila osupla in presenečena, njihova prednost pa je bila ogromna.

Gledali so daleč v prihodnost

Naloge oblikovalcev v Rüsselsheimu so hitro presegle tedanje okvirje mišljenja. Niso le gradili lastnega prepoznavnega sloga in risali ter modelirali novih modelov.

Poglobljeno so namreč začeli raziskovati tudi prihodnost ter s tem vizionarsko presegli vsakdanji avtomobilski posel in razvili avtomobile prihodnosti.

Ključno je bilo, da so dizajn prepoznali kot strateško osredotočenje na uspešno poslovanje v prihodnosti.

To nam je nazorno ob CD-konceptu iz leta 1969 nazorno opisal eden izmed legendarnih Oplovih oblikovalcev, nekdanji direktor oblikovanja George Gallion:

"V tistem času je bil trend izrazito naklonjen italijanskemu dizajnu in hitrim dinamičnim avtomobilom za dinamično vožnjo prek prelazov v Alpah. Vse več poudarka je bilo tudi na aerodinamiki.

Na osnovi modela diplomata z motorjem V8 smo oblikovali ta izjemen avtomobil. Da bi povečali eleganco in preglednost, smo celo odstranili stebriček A in v eno stekleno površino združili vetrobransko in obe bočni stekli.

To zajetno prosojno površino smo dali narediti nekemu podjetju iz Švice, ki je delalo zasteklitve helikopterskih kabin. Že takrat smo s tem avtomobilom sledili organskim linijam, recimo telesu. Vidite, da nima ostrih prehodov med karoserijskimi površinami."

Zmogljivi računalniki so v posel prinesli hitrost, a brez svinčnika ne gre

O tem, kako so nekoč oblikovali avtomobile in kako jih danes, smo govorili tudi z legendo Oplovega oblikovanja Erhardom Schnellom. Velja za očeta opla GT, zasnoval pa je tudi corso A in svetovno prvakinjo aerodinamičnosti calibro.

"Jaz v tem poslu še vedno ne maram računalnika. Računalnik ne more biti ustvarjalen," pove 85-letni oblikovalec, a vendarle priznava, da gre z moderno tehnologijo vse skupaj precej hitreje. Poudarja pa, da dober oblikovalec tudi danes potrebuje svinčnik v roki, da z njim misli prenese na papir. Svinčnik je po njegovem osnova, ključna vez med navdihom, idejo in novim modelom.

"Veliko srca in duše smo pustili pri tem delu, saj je štel sleherni detajl. Moja stara strast do grafičnega dizajna je prav tu prišla še posebej do izraza. Včasih pa ustvarite nekaj, kar je zelo dobro videti na papirju, a je to žal nemogoče uresničiti v resničnosti zaradi stroškov. Mladim oblikovalcem je to včasih resnično težko razumeti in sprejeti."

Glina ostaja, na pohodu pa so kompozitni materiali

Opel je bil tudi eden prvih avtomobilskih proizvajalcev, ki je obliko novih modelov začel modelirati z glino. Tudi danes je to eden ključnih materialov pri oblikovanju avtomobilov. A računalnik je tudi tukaj močno poenostavil delo.

Elektronsko podobo dobi robot, ki v grobem izdela glineni model, potem pa na vrsto spet pridejo strgala in prefinjene roke modelarjev.

Verjemite, prenesti linijo s skice na bok izrisa vozila v naravni je veliko težje kot je videti.

Pri delu z glinenim modelom pa danes pri meritvah in preslikavi leve in desne polovice vozila močno pomaga računalnik.

"Ko sem začel kot mlad oblikovalec, je bil tisti najbolj zoprni in zamudni del na roke premeriti vse dimenzije določenega dela vozila in te prenesti na drugo stran. To je bilo vedno delo za najbolj zelenega člana ekipe. Danes to računalnik naredi veliko veliko hitreje," nam pove eden od oblikovalcev, ki je ravno končeval motorni pokrov monze.

Dr. Stefan Gloger, direktor oddelka za napredna vozila, pa nam razloži, da za izdelavo prototipov zdaj po večini uporabljajo sodobne kompozitne materiale. Oblikovanje je učinkovito, kakovostno in hitrejše, obdelava pa bolj preprosta.

Ne spreglejte