Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

2

Natisni članek

SUV Macan Porsche

Nedelja, 24. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Prva vožnja: porsche macan

Avto, ki je preporodil Porsche: je še vedno najboljši?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

2

Macan je v štirih letih postal najbolje prodajani porsche. Športnik po duši s prenovo odgovarja na potrebe vse bolj tehnološko zahtevnih kupcev. Na gorskih cestah na jugu Portugalske smo zopet spoznali, zakaj je macan vozniško najboljši SUV na svetu, ki želi sedaj ugajati tudi širšemu krogu ljudi. Pri nas je že na voljo z dvema bencinskima motorjema, vstopnica v Porschejev svet SUV pa stane vsaj 68 tisočakov.

Macan je najbolje prodajani model, ki je sprva na voljo z dvema bencinskima motorjema. | Foto: Gašper Pirman Macan je najbolje prodajani model, ki je sprva na voljo z dvema bencinskima motorjema. Foto: Gašper Pirman  

Ocena

Macan s prenovo ostaja vozniški kralj med avtomobili razreda SUV. Zopet si je za vzor vzel 911, zato ima na zadku dolgo svetlobno linijo, ki povezuje oba žarometa. V notranjosti je pridobil novo veliko 10,9-palčno večopravilno enoto, volanski obroč iz 911, vrtljivo stikalo iz 918 spyder.

Njegov igriv značaj poudarita dve novi barvi miami blue in mamba green, nekaj novih platišč in dva preverjena bencinska prisilno polnjena agregata – dvolitrski štirivaljnik in trilitrski šestvaljnik. Športni stroj ostaja prepričljiv na cesti, z nekaterimi novimi varnostnimi elementi in tehnološkimi novitetami pa drži korak z vedno bolj tehnološko ozaveščenimi kupci. V Sloveniji je že zapeljal v prodajne salone z začetno ceno 68 tisočakov.

Niki Lauda 1976 Nurburgring
Avtomoto Skrivnostni porsche, ki je rešil življenje Nikiju Laudi #video

Dobro je imeti takšno družinsko drevo

Porsche, beseda, ki jo pozna praktično vsak zemljan in pri večini pričara nasmeh na obraz. Velika večina ob tem pomisli na zdaj že praktično nesmrtno 911, a v Stuttgartu so že na začetku stoletja storili (nepričakovan) korak v novo smer. Grdi raček družine je bil od svojih začetkov na udaru puristov, a na koncu mu prav vsi dolgujemo zahvalo – cayenne je rešil znamko.

Čeprav so imeli pri Porscheju praktično na pladnju zarisano smer in obliko z 911 je cayenne hodil po svoji poti. Leta 2014 je svet z bistveno večjim odobravanjem sprejel prihod drugega znamkinega terenca. Eden glavnih razlogov za topel sprejem je bila njegova vizualna povezanost z 911. Ker je bil macan že sprva vizualno zelo všečen avtomobil, prenova ni prinesla bistvenih kozmetičnih izboljšav.

Največja novost zunanje prenova je zadnja dolga svetilna linija, ki povezuje oba žarometa. S tem je macan postal še bolj podoben kultni 911. | Foto: Gašper Pirman Največja novost zunanje prenova je zadnja dolga svetilna linija, ki povezuje oba žarometa. S tem je macan postal še bolj podoben kultni 911. Foto: Gašper Pirman

Veliko pozornosti je deležen macan v barvi miami blue ali mamba green. | Foto: Gašper Pirman Veliko pozornosti je deležen macan v barvi miami blue ali mamba green. Foto: Gašper Pirman

Če želite izstopati – tukaj sta miami blue in mamba green

Na cesti se bo od svojega predhodnika razlikoval predvsem z drugačnim sprednjim odbijačem z večjimi zračniki, malenkost drugačni so še sprednji žarometi s tehniko LED. Največja sprememba je vidna na zadku. Dolga svetlobna linija povezuje oba žarometa LED, pod njo je velik napis Porsche. Zadek je postal prava pača za oči, ki kar požira poglede. Med fotografiranjem v manjšem mestu Sartobal sva bila s kolegom z Dela prava atrakcija.

Seznam zunanjih barv je obogaten s štirimi novimi barvami. Med njimi sta tudi zelo vpadljivi miami blue in mamba green. Že tako vpadljiv SUV je z izbiro te barvne kombinacije magnet za fotoaparate, imidž znamke pa mu ob tem še dodatno pomaga.

Avtomoto Skrivnostna zbirka belih porschejev #video

Prazne gorske ceste so mamljiva nagrada

Macan ni le spremenil pravil igre, temveč jih je na novo spisal. Gre za čistokrvnega športnika. Vozniški junak opozarja, da prihaja iz Mimoidoči so se ustavljali na fotografirali parkirane macane, ki smo jih fotografirali. Nekateri med njimi so si jih želeli pogledati tudi od bližje. | Foto: Gašper Pirman Mimoidoči so se ustavljali na fotografirali parkirane macane, ki smo jih fotografirali. Nekateri med njimi so si jih želeli pogledati tudi od bližje. Foto: Gašper Pirman sveta SUV le po svojem visokem sedenju. Vse drugo je podrejeno športnosti.

Na gorskih cestah na jugu Portugalske, ki so kot ustvarjene za vozniške hedoniste, nam je zopet narisal nasmeh na obraz. Ne le drzno pospeševanje, zvok šestvaljnika in bliskovito hitro prestavljanje menjalnika PDK, macan voznika nagrajuje tudi z zavorami, elektronsko krmiljenje blažilnikov je izvrstno in podvozje v naših očeh letvico pomakne nad vse tekmece.

Vzdolžna in lateralna nagibanja karoserije so zmanjšana na minimum, obrabljena in poškodovana podlaga pa pomeni zahteven preizkus za vzvojno togost karoserije. Pri hitrostih nad 150 kilometri na uro, se ob polnem zaviranju macan kot najbolj agilna mačka nasloni na sprednji kolesi. Masa se na zadnjih kolesih sprosti, štirikolesni pogon se v trenutku odzove in skupaj z vektoriranjem navora poskrbi, da je tudi v skrajnih primerih več kot dovolj oprijema. Obenem gre za zahteven preizkus pnevmatik. Macan ima nameščene visoko lepljive pnevmatike pirelli p zero, ki so zadaj, kot je to pri porscheju sedaj že tradicija, širše (265 mm spredaj in 295 mm zadaj).

Kupec lahko izbira med petimi različnimi okrasnimi letvami na vratih. | Foto: Gašper Pirman Kupec lahko izbira med petimi različnimi okrasnimi letvami na vratih. Foto: Gašper Pirman

Macan se ne ustraši niti zahtevnejšega terena, kjer se ne boji umazati. Med novosti sodijo tudi ta 21-palčna platišča. | Foto: Gašper Pirman Macan se ne ustraši niti zahtevnejšega terena, kjer se ne boji umazati. Med novosti sodijo tudi ta 21-palčna platišča. Foto: Gašper Pirman

Dizel je za vedno odšel v zgodovino

Če je macan pihal na dušo puristom s svojo vizualno podobnostjo z 911, jih zdaj navdušuje z novo potezo. ‘’Porscheisti’’ so že pred nekaj leti nakazali, da sta zvok motorja in karakter bencinskega motorja pomembnejša kot malenkost nižja povprečna poraba goriva, zato se je delež dizelsko gnanih macanov vztrajno zmanjševal.

Vstopni motor je vrstni štirivaljnik z 180 kilovati. V različici S ima trilitrski šestvaljnik 260 kilovatov. | Foto: Gašper Pirman Vstopni motor je vrstni štirivaljnik z 180 kilovati. V različici S ima trilitrski šestvaljnik 260 kilovatov. Foto: Gašper Pirman Posobno je bilo tudi pri nas. V preteklih letih je imel macan v Sloveniji približno petdeset odstotni delež znotraj Porschejeve družine, od tega se je velika večina kupcev odločila za vstopni dvolitrski štirivaljni motor. Le malenkost manj jih je izbralo različico S s trilitrskim šestvaljnikom. Delež dizlov je bil zanemarljiv.

Kljub temu, smo pri Alexandri Lons, tiskovni predstavnici znamke, poiskali nekaj vprašanj. Predvsem nas je zanimalo, kako bodo prepričali kupce dizelsko gnanega macana. V Italiji je namreč delež dizelsko gnanih macanov izredno visok, v Evropi pa je delež znašal štirideset odstotkov.

Pri Porscheju so prepričani, da zaradi vse boljših bencinskih motorjev in skoraj enakovredno porabo kupci ne bodo slepo iskali dizelskega pogona. Na naše namigovanje ali bodo kot alternativo predstavili hibridni pogonski sklop pa niso želeli pritrditi. Nekaj besede pri prihodu hibridnega pogona, ki je zelo uspešen v modelu panamera (zanj se v Evropi odloči kar šestdeset odstotkov kupcev) ima tudi koncernska arhitektura. Macan si osnovo namreč deli z audijem Q5 (kar sploh ni slabo), kjer opcije hibrida ni.

Prav zato ima macan kot vstopni motor vrstni turbo štirivaljnik in ne bokserski turbo štirivaljnik iz modelov 718. Druga in zaenkrat edina opcija je še trilitrski turbo šestvaljnik, ki ga poznamo že iz modelov cayenne in panamera.

Porsche taycan
Avtomoto Legendarni Röhrl: revolucionarni porsche ga je navdušil #video

Seveda, naša izbira je S, a tudi dva valja manj sta dobra alternativa

Dva valja manj ne pomenita, da je vstopni macan podhranjen. Še vedno gre za stroj, prilagojen športnemu avtomobilu in ne Vrtilno stikalo na volanskem obroču pride skupaj s paketom sport chrono. Enakega je imel kot prvi vgrajen superšportni 918 spyder. | Foto: Gašper Pirman Vrtilno stikalo na volanskem obroču pride skupaj s paketom sport chrono. Enakega je imel kot prvi vgrajen superšportni 918 spyder. Foto: Gašper Pirman športnemu terencu. Z opcijskim paketom sport chrono, ki pri tej znamki tudi v drugih modelih služi kot osrednji ojačevalec vozniške ostrine, je macan hitrost sto kilometrov na uro zmožen doseči v 6,5 sekunde. Brez tega paketa in ob serijskem menjalniku z dvojno sklopko (PDK) je pospešek dve desetinki sekunde počasnejši (6,7 sekunde).

Macan z novim motorjem z 180 kilovati je hkrati tudi najlažji Porschejev SUV. Tehta 1.770 kilogramov. Vizualno se vstopni model macana od svoje zmogljivejše različice loči po matiranih črnih letvicah in črnih zavornih čeljustih pod 18-palčnimi platišči. Cene za tako gnanega macana se v Sloveniji pričnejo pri 68 tisočakih.

Suverenost močnejšega trilitrskega šestvaljnika je napram manjšemu bratu občutna. Vsekakor gre za paket namenjen zahtevnim kupcem, ki točno vedo kaj od takšnega kova motorja pričakujejo. Tudi tukaj za prenos navora serijsko skrbi 7-stopenjski Porsche Doppelkuplung, a ima trenutno najmočnejši motor v macanu 260 kilovatov. Zaradi večjih zavor, dodatnih karoserijskih dodatkov in seveda boljšega motorja se cene za macan S pričnejo pri 80 tisočakih.

Položaj za volanom je izvrsten, prav tako nivo izbranih materialov in sama kvaliteta potniške kabine. Hvalimo velik, pregleden in zelo hiter zaslon na dotik. | Foto: Gašper Pirman Položaj za volanom je izvrsten, prav tako nivo izbranih materialov in sama kvaliteta potniške kabine. Hvalimo velik, pregleden in zelo hiter zaslon na dotik. Foto: Gašper Pirman

Ker gre za prenovo na osrednjem grebenu niso počistili številnih stikal. Potrebno je nekaj časa, da se navadimo kje je pozicija nekaterih manj uporabljanih. | Foto: Gašper Pirman Ker gre za prenovo na osrednjem grebenu niso počistili številnih stikal. Potrebno je nekaj časa, da se navadimo kje je pozicija nekaterih manj uporabljanih. Foto: Gašper Pirman

Ekran odličen, umetna pamet zdaj z diplomo

Naj se za nekaj trenutno ustavimo tudi v potniški kabini. Slednja ostaja dimenzijsko nespremenjena. Največ pozornosti je bilo tokrat na bistveno večjem ekranu na dotik (prej 7,2 palca, zdaj 10,9 palcev). Zaradi velikosti ekrana so morali pomakniti ventilacijske šobe pod ekran, kar je vsaj po našem mnenju polepšalo videz osrednjega dela armaturne plošče.

Ekran smo sicer že prej videli v drugi generaciji panamere, kar pomeni, da sistem zna v realnem času opozarjati na težave v prometu in ima nameščene dodatne funkcije za izboljševanje vsakodnevne uporabniške izkušnje.

Ker gre za prenovo pri Porscheju niso spreminjali osrednjega grebena, ki je še vedno poln stikal. K sreči niso spreminjali položaja za volanom. Voznik sicer drži za enak volanski obroč kot je v 911, ob izbiri paketa sport chrono pa je na notranjem delu vrtljivo stikalo za izbiro voznega profila. Tega so si sposodili pri superšportnem 918 spyder.

Nov, večji zaslon je hiter in pregleden. Hvalimo tudi prihod navigacije z nadzorom prometa v realnem času in podporo apple carplay. | Foto: Gašper Pirman Nov, večji zaslon je hiter in pregleden. Hvalimo tudi prihod navigacije z nadzorom prometa v realnem času in podporo apple carplay. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte