Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
6.08

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

3

Natisni članek

BMW X5 BMW

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 6.08

5 let, 7 mesecev

Prva vožnja: BMW X5

Novi BMW X5: bavarski bog udobja, oborožen z novimi znanji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

3

Čeprav bo X5 zastavonoša znamke le še nekaj mesecev, je vlogo najnaprednejšega BMW sprejel pokončno in samozavestno. Tehnološko izpopolnjen veliki terenec še nikoli ni v takšni meri nagovarjal družin. S pomočjo najnovejših tehnoloških bombončkov postavlja standarde za vse prihodnje modele, tudi za predsedniški X7. V Slovenijo bo zapeljal konec novembra, z dvema paketoma opreme in tremi šestvaljnimi motorji.

Prva vožnja: BMW X5 notranjost
Avtomoto Preizkusili smo: To je nova notranja zasnova BMW #foto

Galerija: glavne oblikovne spremembe pri novem X5

Fotogalerija
1 / 37

X5 že od svojih začetkov ljubitelje znamke BMW deli na dva pola. Puristi kričijo, da bi se morali športno naravnani Bavarci držati tega, kar znajo najbolje – delati hitre in športne limuzine. Na drugi strani pa je krog kupcev, ki želijo sedeti visoko, se po cesti voziti udobno in se kadarkoli odpraviti z urejenega asfalta, navdušeno sprejel prvi BMW z oznako X.

Dvajset let izkušenj v svetu prestižnih SUV

BMW je mednarodno premiero za celotno novinarsko avtomobilistično srenjo organiziral v Atlanti. Pri tem imata nekaj besede tudi sama velikost ameriškega trga in priljubljenost modela X5, toda kot so poudarili Bavarci, so se s predstavitvijo nove generacije vrnili na kraj zločina. V mestu, kjer so leta 1996 potekale poletne olimpijske igre, je BMW leta 1999 predstavil svoj prvi SUV – X5. Srečen kraj za model, ki se je v dvajsetih letih razvil v enega najpomembnejših predstavnikov svojega razreda, in za slovensko atletsko legendo Brigito Bukovec, ki je na teh igrah osvojila srebrno medaljo v teku čez ovire.

Takšne in drugačne ovire so zaznamovale tudi rast X5. V svoji dobi je moral preživeti gospodarsko krizo in v zadnjem času vse ostrejše okoljske zahteve, ki od inženirjev terjajo, da je do zdaj daleč največja generacija X5 čistejša kot kadarkoli prej – kljub prirastku moči in navora.

Avtomoto Top 10: Kralji družbenih omrežij so BMW, Honda in Ford
Avtomoto Novi BMW Z4: sožitje elegance in športnosti #foto

V Evropi (za zdaj) izključno šestvaljniki

Čez lužo smo spoznavali kar štiri različne motorne različice. Za kratek čas nam je uspelo sesti v xDrive50i, ki ima vgrajen nov BMW X5 | Foto: BMW Foto: BMW bencinski osemvaljnik s 340 kilovati. Resnično vrhunski stroj je prikaz tehničnega znanja inženirjev, pravi balzam za ušesa in dušo. Žal bo ta tehnična mojstrovina na voljo le ameriškim in kitajskim kupcem, Evropejci pa se bomo morali potolažiti z različico xDrive40i.

Na splošno gledano gre za po svetu najbolj priljubljeno različico. Njen vrstni šestvaljnik z 250 kilovati predstavlja zdravo mero moči, uglajenosti in skrbi za stroškovno prijaznejšo izbiro. Na podeželskih cestah v Georgii, kjer smo prečkali kar sedem različnih okrožij, nas je edina bencinska izbira prepričala predvsem z vidika ekonomičnosti. Po prevoženih 80 miljah (130 kilometrih) se je kazalec na potovalnem računalniku ustavil pri 8,6 litra.

Priznamo, vožnja ni bila agresivna in je večino časa potekala po razgibanih podeželskih cestah. Na njej je bilo kar nekaj zavojev, ki so nas vabili, da se tja podamo z novim Z4, a na koncu je treba upoštevati zakone posameznega okrožja. Tam se policisti ne šalijo, pregrob pritisk na stopalko za plin pa se hitro konča ne le z odvzemom izpita, temveč tudi z obiskom bližnjega sodišča.

Pri nas bo najbolj priljubljena različica 30d, kar 80 odstotkov kupcev pa se bo po besedah BMW odločilo za športni paket M Sport. Na fotografiji levo paket X-Line in desno M Sport. | Foto: Gašper Pirman in BMW Pri nas bo najbolj priljubljena različica 30d, kar 80 odstotkov kupcev pa se bo po besedah BMW odločilo za športni paket M Sport. Na fotografiji levo paket X-Line in desno M Sport. Foto: Gašper Pirman in BMW

Pri nas bo zvezda šibkejši dizelski šestvaljnik

Približno enako število kilometrov smo prevozili v dizelsko gnani različici xDrive30d. Gre za najbolj priljubljeno pogonsko kombinacijo v Sloveniji, zato smo seveda te različici posvetili malo več časa. Še preden smo zapeljali s hotelskega dovoza, nas je prijetno presenetila tišina. X5 je namreč na izzive najzahtevnejših poslovnežev pripravljen z akustičnim vetrobranskim in stranskimi stekli. Res je, da simfonija dizelskega šestvaljnika tudi zunaj deluje bistveno bolj naravno, sproščeno in uglajeno kot primerljivi štirivaljniki, a v notranjosti je težko razbrati, ali motorju spredaj po žilah teče bencin ali dizel.

Vozili smo tudi prvo generacijo X5 z vgrajenim 4,8-litrskim osemvaljnikom. Novodobni naslednik z enakim številom valjev bo na voljo samo v ZDA in na Kitajskem, v Evropi pa bodo paleto sestavljali izključno šestvaljniki. | Foto: Gašper Pirman in BMW Vozili smo tudi prvo generacijo X5 z vgrajenim 4,8-litrskim osemvaljnikom. Novodobni naslednik z enakim številom valjev bo na voljo samo v ZDA in na Kitajskem, v Evropi pa bodo paleto sestavljali izključno šestvaljniki. Foto: Gašper Pirman in BMW Trilitrski šestvaljnik poganja ena turbina s spremenljivo geometrijo lopatic. Posodobljen direktni vbrizg goriva v zgorevalno komoro pošilja gorivo pod taktom 2.500 barov. Na koncu je to dovolj za 195 kilovatov in 620 njutonmetrov navora, ki je na voljo od 2.000 do 2.500 vrtljajev na minuto.

V tovarni sicer obljubljajo, da bo v povprečju tako gnani X5 porabil med 6 in 6,5 litra tekočega zlata, a na koncu nam je pogled na potovalni računalnik razkril nekoliko višjo številko. V nasprotju z bencinskim bratom smo tukaj nekaj deset kilometrov prevozili na avtocesti in na brezhibnih gorskih cestah kar nekajkrat pošteno ogreli desno nogo, na koncu pa se je številka ustavila na 7,1 litra.

Zaljubili smo se v zver s štirimi turbinami

Nekaj manj besed bomo namenili močnejši dizelski izvedenki M50 d. Ne, da si ne zasluži svojih pet minut slave, a bo drugi trilitrski vrstni šestvaljnik s štirimi turbinami in 294 kilovati pri nas nišna izbira. Škoda, saj s to pogonsko kombinacijo X5 postane tisti pravi bavarec, ki ima športni pedigre vklesan v svoj DNK.

M50 d je na cesti prava pošast. Z veliki platišči in športnimi odbijači je prava paša za oči, vozniku pa nasmeh na obraz nariše šestvaljnik z 294 kilovati. | Foto: Gašper Pirman in BMW M50 d je na cesti prava pošast. Z veliki platišči in športnimi odbijači je prava paša za oči, vozniku pa nasmeh na obraz nariše šestvaljnik z 294 kilovati. Foto: Gašper Pirman in BMW

Dobro skriva svoje kilograme, centimetre malo manj

Ker smo ravno pri športnosti – X5 je v primerjavi s predhodnikom izgubil nekaj svojo ostrino. Zaradi opcijskega zračnega vzmetenja (žal ni bilo mogoče sesti za volan modela z običajnimi vzmetmi) je naredil kvantni skok naprej v smislu vsakodnevnega udobja in uporabnosti. A kot smo zapisali stavek prej, je moral za to žrtvovati nekaj svojega športnega značaja.

Morda smo bili sprva do X5 nekoliko kritični, saj šele pogled na tabelo s tehničnimi podatki razkrije, da govorimo o dimenzijsko velikem SUV. V primerjavi s predhodnikom je zrasel – 36 milimetrov v dolžino, 66 milimetrov v širino, 19 milimetrov v višino, ima pa tudi za 42 milimetrov daljše medosje. Oborožen z nekaj strani dolgim seznamom opcijske opreme in številnimi dodatnimi bombončki prav tako ni najlažji, a je v primerjavi s predhodnikom izgubil zajetnih 200 kilogramov.

Pravzaprav se mora G05 (kodno ime za četrto generacijo X5) zahvaliti predvsem novi arhitekturi CLAR. Poleg nove osnove so inženirji največ časa posvetili razvoju novega vzmetenja z novo sprednjo osjo z dvojnimi prečnimi vodili in zadnjemu pettočkovnemu vpetju osi.

Avtomoto Kultni BMW je uporabil za domači okras #video
BMW 630 d GT xDrive
Novice BMW bo v Madžarsko vložil milijardo evrov in zaposlil več kot tisoč ljudi

X5 še nikoli ni bil tako vsestranski

Značajsko še močnejši SUV je oblikovno ostal zvest tradiciji. Bolj kot o revoluciji govorimo o evoluciji. Oblikovalska ekipa je znatno povečala sprednji ledvički, ki sta, roko na srce, resnično ogromni. Na cesti tako deluje dominantno in ob pogledu v vzvratno ogledalo straši voznike spredaj. Zadek z ožjimi vodoravnimi lučmi deluje všečno in vsekakor bistveno manj nastopaško kot sprednji del. Da, BMW si je nekaj oblikovalskega manevrskega prostora pustil za prihod največjega, najdražjega in najprestižnejšega X7.

A mogočna obleka je le spremljevalec vozniško vsestranskega terenca. X5 se pelje tako dobro kot še nikoli. Res je, ni prva izbira, ko si v mislih pričaramo zapeljive serpentine lokalnega hribovitega vzpona, a ta marljivi gospod se dobro upira fiziki. Z neverjetno količino mehanskega oprijema nas je kar nekajkrat presenetil.

Zračno dvoosno vzmetenje (doplačilo 2.549 evrov) neravnine požira z neverjetno lahkoto. Luknje postanejo nezaznavna ovira, vožnja pa je nadpovprečno udobna. Tudi v zavojih je nagiba karoserije manj, kot bi pričakovali za takšen model. Vozniško je povsem na ravni X3 in ne pozabite – X3 se pelje fantastično.

Je pa zaradi vsakodnevne uporabnosti izgubil nekaj svoje ostrine. Štirikolesni pogon deluje v harmoniji s krmiljenjem zadnjih koles, a voznik potrebuje nekaj kilometrov, da se privadi na zavijanje zadnjih koles v smeri sprednjih koles. Preprosti se ne počuti najbolje na skrajnem robu zmogljivosti. Tam imajo še vedno prednost limuzine, vozniško pa se jih da v tem primeru bistveno bolj nadgraditi. X5 vozniku ponuja največ zadovoljstva, ko ga vozi hitro, a pri tem ne pretirava k skrajnim mejam.

Ogrevano ali hlajeno držalo za pijačo? Še malo, pa bo X5 znal sam skuhati tudi kavo. | Foto: Gašper Pirman Ogrevano ali hlajeno držalo za pijačo? Še malo, pa bo X5 znal sam skuhati tudi kavo. Foto: Gašper Pirman

Notranjost je tipično oblikovana, a jo krasijo nekateri resnično priročni dodatki. Hvalimo upravljanje klimatske naprave, dodatke s kristalnim videzom, pregleden digitalni zaslon in število odlagalnih površin. | Foto: Gašper Pirman Notranjost je tipično oblikovana, a jo krasijo nekateri resnično priročni dodatki. Hvalimo upravljanje klimatske naprave, dodatke s kristalnim videzom, pregleden digitalni zaslon in število odlagalnih površin. Foto: Gašper Pirman

S pomočjo zračnega vzmetenja je X5 postal udoben potovalnik, ki v ospredje potiska vsakodnevno udobje in se ne osredotoča izključno na športni značaj. | Foto: Gašper Pirman in BMW S pomočjo zračnega vzmetenja je X5 postal udoben potovalnik, ki v ospredje potiska vsakodnevno udobje in se ne osredotoča izključno na športni značaj. Foto: Gašper Pirman in BMW

Še malo, pa bo lahko skuhal kavo

Na izbiro sta dva paketa opreme xLine in Msport. Kot smo izvedeli na tiskovni konferenci, se skoraj 80 odstotkov kupcev odloči za športno naravnani paket M Sport. Ta prinaša 20-palčna platišča, oznake M ter drugače oblikovana odbijača in pragova. Zraven seveda pridejo še športne zavore, prilagodljivo podvozje M, športni menjalnik in nekaj drugih malenkosti. Morda se zdi to malo, a serijsko je avtomobil resnično dobro založen z opremo.

Poleg osemstopenjskega samodejnega menjalnika, štirikolesnega pogona xDrive in digitalne armaturne plošče je seznam dolg dve strani. Ne lažemo, seznam serijsko vgrajene opreme je napisan na treh straneh. Zraven je seveda še štiri strani dolg seznam opcijske opreme, a le tisti najzahtevnejši lastniki bodo pogledovali nanj.

Ne spreglejte