Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
4.05

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

Natisni članek

BMW X5 BMW

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 4.05

5 let, 7 mesecev

Kakšna je notranjost novega BMW X5?

Preizkusili smo: To je nova notranja zasnova BMW #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,67

V Atlanti smo vozili četrto generacijo X5 in med prvimi na svetu spoznavali novo napredno potniško kabino, ki bo krasila vse prihodnje modele znamke BMW. Bavarci so uspešno križali športni karakter z vsakodnevno uporabnostjo, hvalimo novo upravljanje klimatske naprave, kristalne dodatke in naprednost pametne večopravilne enote.

Avtomoto Novi BMW X5: bavarski bog udobja, oborožen z novimi znanji #video

BMW je v notranjosti kombiniral napredne tehnološke novosti z odzivnimi visokoločljivostnimi zasloni in klasičnimi fizičnimi stikali. X5 kot znanilec novosti napoveduje spremembe tudi za preostale modele, saj bodo takšno zasnovo potniške kabine dobili tudi predsedniški X7, novi prodajni adut serija 3, športna serija 8 in zapeljivi Z4.

Galerija: Vse podrobnosti nove potniške kabine v X5

Fotogalerija
1 / 22

V notranjosti ostaja zvest zasnovi predhodnikov

Prvi vtis v notranjosti ne sproži vala čustev. X5 ostaja oblikovno in po zasnovi zvest usmeritvi znamke BMW, a vsako minuto odkriješ nekaj novega, drugačnega. Tako je klasična zasnova polna majhnih detajlov, ki smo jih spoznavali počasi. S tem smo se vrnili v otroštvo, ko smo z vsakim dnem odprli nov predalček v bombonjeri in potrpežljivo čakali do ponavadi zadnjega dne v letu, da so bili vsi predalčki odprti.

Prva vožnja: BMW X5 notranjost | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman V oči najprej pade majhen digitalni zaslonček z okoliškimi fizičnimi stikali. BMW je zavrgel kar nekaj stikal ter jih nadomestil s tem modernim in intuitivnim pripomočkov. Resnično preprosto se nadzira delovanje klime. Palec gor.

Občutek v potniški kabini na novo raven dvignejo (opcijski) kristalni dodatki. Oznako X v kristalni prestavni ročici se vidi iz praktično vsakega kota, podoben vtis pa naredita tudi stikalo za zagon motorja in vrtljivi gumb za upravljanje večopravilne enote.

Digitalni merilniki so preprosti in nimajo možnosti prilagajanja. Z vsakim voznim profilom pride drugačen videz, to pa je tudi vse. Pri BMW pravijo, da se mora voznik osredotočiti na cesto ter da morajo biti merilniki preprosti, vidni in poznani. Sicer pa si voznik navsezadnje večino časa vse pomembne stvari ogleduje na ogromnem barvnem projicirnem zaslonu.

Prilagodljivost prtljažnika je na ravni zahtevne družinske uporabe, kup opcijskih dodatkov pa splošno uporabo dvigne na novo raven. Prostora na zadnjih sedežih je dovolj, vseeno pa X5 s prostornostjo zadaj ne navduši. Po prvih občutkih glavni trije tekmeci ponujajo nekaj centimetrov več prostora za noge.

Digitalni zaslon je preprost, brez odvečnih elementov in grafik. Pri BMW pravijo, da je zaradi tega voznik bolj zbran in hitreje vidi pomembne informacije, nepotrebne elemente so zato odstranili. | Foto: Gašper Pirman Digitalni zaslon je preprost, brez odvečnih elementov in grafik. Pri BMW pravijo, da je zaradi tega voznik bolj zbran in hitreje vidi pomembne informacije, nepotrebne elemente so zato odstranili. Foto: Gašper Pirman

Kristalni videz na prestavni ročici, stikalu za zagon motorja in vrtljivem gumbu je prijetna popestritev potniške kabine. Vsekakor se ne naveličaš pogleda nanje. | Foto: Gašper Pirman Kristalni videz na prestavni ročici, stikalu za zagon motorja in vrtljivem gumbu je prijetna popestritev potniške kabine. Vsekakor se ne naveličaš pogleda nanje. Foto: Gašper Pirman

Osnovni zaslon je v celoti prilagodljiv. Upravlja se ga prek gest, na voljo pa je tudi pametni pomočnik za govorne ukaze. | Foto: Gašper Pirman Osnovni zaslon je v celoti prilagodljiv. Upravlja se ga prek gest, na voljo pa je tudi pametni pomočnik za govorne ukaze. Foto: Gašper Pirman

Ker smo v 21. stoletju, je X5 opremljen s celo falango zabavnih in hudih pripomočkov.

Opisali bomo le tiste, ki so nas resnično prevzeli. Vseh asistentov, igračk in tehnoloških dodatkov je preprosto preveč.


Pametna navigacijska naprava je s svetom okoli sebe povezana prek signala 4G, zato voznika v realnem času opozarja Prtljažni prostor je zrasel in postal predvsem bolj uporaben. Številni dodatki mu znatno povečajo uporabnost, X5 bo zato navdušil marsikatero aktivno družino. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni prostor je zrasel in postal predvsem bolj uporaben. Številni dodatki mu znatno povečajo uporabnost, X5 bo zato navdušil marsikatero aktivno družino. Foto: Gašper Pirman na prometne nesreče, dela na cesti in preostale zastoje. Ker jo lahko upravljamo prek pametnega mobilnika, vas bo na težave na cesti opozorila, še preden sedete v avtomobil oziroma vas zaradi zastojev na cesti na pot poslala prej, če nočete zamuditi sestanka.

Telefon z vgrajenim čipom NFC lahko deluje kot ključ avtomobila. Zaradi unikatne šifrirne kode je takšen ključ bistveno težje ponarediti in praktično nemogoče prestreči signal za nedovoljen odklep avtomobila. Še več, dovoljenje za odklep in zagon avtomobila lahko delite s štirimi prijatelji. Vse nastavitve se shranijo v oblaku, v trenutku, ko določen uporabnik odklene X5, pa se vsi parametri nastavijo po njegovih željah.

Za najzahtevnejše hribolazce je na voljo opcijski paket xOffroad. X5 se tako s pomočjo zračnega vzmetenja prelevi v plezalno kozo, na poligonu v gozdu pa smo se na lastne oči prepričali, da izrečene besede inženirjev resnično držijo. Paket Offroad prinaša mehansko zaporo diferenciala, dodatno zaščito bloka motorja in štiri različne terenske profile – xSand, xRocks, xGravel in xSnow.

Vsak ima drugačen vpliv na višino (zračno vzmetenje lahko dvigne X5 za štiri centimetri ali ga spusti za štiri centimetre - skupen razpon višine je osem centimetrov), občutljivost stopalke za plin in nastavitev sistema ESP. Smo pa preplezali tudi takšne ovire in klance, za katere si, resnici na ljubo, nismo mislili, da jih bo X5 zmogel prevoziti. Kasneje so nam razkrili, da smo se igrali na testnem poligonu Land Roverja, kjer preizkušajo svoje modele in vodijo delavnice za voznike.

BMW i3
Avtomoto Električni BMW je z novostjo bolj konkurenčen

Individualizacija in nova generacije operacijskega sistema

BMW je sistem iDrive predstavil davnega leta 2001 in takrat postavil temelje učinkovitega upravljanja avtomobilskega infotaimenta. Sedemnajst let kasneje je X5 opremljen z novim operacijskim sistemom pod zaporedno številko 7.0. BMW Live Cockpit in dva opcijska sistema Live Cockpit se nanašajo na tri ravni strojne in osnovne funkcionalnosti - digitalni zaslon, navigacija in zabavnostni sistem. Nadgrajeni sistem za upravljanje prek gest in pametni sogovornik za upravljanje govora sta prav tako predstavljena z novo generacijo operacijskega sistema.

Osrednji zaslon je zdaj popolnoma prilagodljiv posameznemu uporabniku. Ustvari lahko do deset različnih podstrani, na vsaki strani pa si vsebino prireja s pomočjo dveh, treh ali štirih ploščic. Na osrednjem zaslonu so lahko prikazane praktično vse informacije, od ure, navigacije, potovalnih informacij, prometa ...

Na seznamu doplačilne opreme sta tudi dodatna sedeža v zadnji vrsti. Primerna sta za zasilen prevoz oziroma predvsem prevoz otrok. S 180 centimetri smo zadaj sedeli dokaj normalno, a bi zaradi pomanjkanja prostora tam zdržali le za krajši čas. | Foto: Gašper Pirman Na seznamu doplačilne opreme sta tudi dodatna sedeža v zadnji vrsti. Primerna sta za zasilen prevoz oziroma predvsem prevoz otrok. S 180 centimetri smo zadaj sedeli dokaj normalno, a bi zaradi pomanjkanja prostora tam zdržali le za krajši čas. Foto: Gašper Pirman

Izbira paketa xOffroad v potniško kabino prinese dodatna stikala, ki skrbijo za izbiro terenskega profila in nastavitev višine zračnega vzmetenja. | Foto: Gašper Pirman Izbira paketa xOffroad v potniško kabino prinese dodatna stikala, ki skrbijo za izbiro terenskega profila in nastavitev višine zračnega vzmetenja. Foto: Gašper Pirman

Zaljubili smo se v nov način upravljanja klimatske naprave. Minimalistično in z nekaj fizičnimi stikali še vedno izredno intuitivno ter učinkovito upravljanje. Palec gor. | Foto: Gašper Pirman Zaljubili smo se v nov način upravljanja klimatske naprave. Minimalistično in z nekaj fizičnimi stikali še vedno izredno intuitivno ter učinkovito upravljanje. Palec gor. Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte