Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 6. 2017,
4.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8

5

Natisni članek

avtocesta avtocesta prehitevanje DARS

Četrtek, 8. 6. 2017, 4.21

6 let, 7 mesecev

Si upate na avtocesti prehitevati po zoženem prometnem pasu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8

5

Ko je zaradi del na avtocesti levi prometni pas ožji kot sicer, se marsikateri voznik ustraši prehitevanja in raje vztraja desno v strnjeni koloni. Levi pas je na deloviščih širok 2,3 metra, kar je precej več od širine povprečnih avtomobilov.

Levi prometni pas je le navidezno zelo ozek, saj je po podatkih Darsa širok 2,3 metra. Poznate širino svojega avtomobila? | Foto: Gregor Pavšič Levi prometni pas je le navidezno zelo ozek, saj je po podatkih Darsa širok 2,3 metra. Poznate širino svojega avtomobila? Foto: Gregor Pavšič

Poletje v znamenju obnove slovenskih avtocest: Lahko pričakujemo še več zastojev?

Viadukt Ravbarkomanda: Kakšni so bili njegovi nekdanji in kakšni so današnji izzivi?


Primer dveh ožjih prometnih pasov na primorski avtocesti, kjer bodo na odseku med Uncem in Postojno v naslednjih mesecih obnavljali tudi viadukt Ravbarkomanda. | Foto: Gregor Pavšič Primer dveh ožjih prometnih pasov na primorski avtocesti, kjer bodo na odseku med Uncem in Postojno v naslednjih mesecih obnavljali tudi viadukt Ravbarkomanda. Foto: Gregor Pavšič Letošnje poletje bo na slovenskih avtocestah tudi v znamenju vzdrževalnih del in zoženih ali celo delno zaprtih odstavnih pasov. Pisali smo že o obsežnih delih, ki so jih vzdrževalci začeli med Uncem in Postojno, kjer bodo slabo leto obnavljali tudi viadukt Ravbarkomanda, več mesecev pa bodo urejali tudi posamezne odseke na Gorenjskem in Dolenjskem.

Ob zoženih prometnih pasovih je enakomerna razporejenost vozil še pomembnejša

Predvsem na gorenjski in primorski avtocesti lahko od junija pričakujemo zelo povečan promet. Na omenjenem odseku med Uncem in Postojno so pri Darsu postavili delovišče, v vsako smer dolgo 6,3 kilometra. Tam niso zaprli nobenega prometnega pasu, z rumenimi črtami pa so uredili dva ožja prometna pasova. Zaradi velikega števila vozil - v skrajnih primerih jih je poleti tudi 90 tisoč na dan - lahko na tem odseku kljub temu pričakujemo vsaj manjše zastoje.

Ob tako veliki količini vozil je zato še pomembneje, da sta oba pasova, čeprav sta ožja kot sicer, dobro izkoriščena. Ker je levi prometni pas navidezno zelo ozek, se mnogi vozniki ne odločajo za prehitevanje počasnejših vozil (tovornjakov, kombijev, avtomobilov s prikolicami, bivalnikov …) in se raje držijo v dolgi strnjeni koloni na desni strani. Če bi bila razporeditev vozil bolj enakomerna, bi bil tudi pretok prometa boljši.

Ali z osebnim avtomobilom prehitevate po levem zoženem prometnem pasu?

  • Da, saj zaupam v svoje vozniške veščine in vem,da je prostora za prehitevanje dovolj,
    78,84 %
    708 glasov
  • Redko in le takrat, ko sem prepričan o varni vožnji mimo tovornjakov ipd.
    18,82 %
    169 glasov
  • Ne, saj me je takega prehitevanja strah in se zato raje držim v desni koloni.
    2,34 %
    21 glasov
Oddanih 898 glasov

Levi zoženi pas širok 2,3 metra, avtomobili so precej ožji

Levi prometni pas je le navidezno zelo ozek, saj je po podatkih Darsa širok 2,3 metra. Poznate širino svojega avtomobila?

Volkswagnov golf je na primer širok 1,79 metra, poltovornjak ford ranger 1,86 metra, športni terenec mazda CX-5 1,84 metra, kombi, kot je renault trafic, pa 1,95 metra. Našteti so le primeri posameznih avtomobilskih razredov, znotraj katerih so dimenzijske razlike zelo majhne.

Vsi so torej široki manj kot dva metra. Povprečen avtomobil se tako lahko zapelje na 2,3 metra širok pas, saj na obeh straneh avtomobila ostane še okrog 20 centimetrov prostora. Seveda ob predpostavki, da vozilo na desni strani vozi znotraj svojega pasu in da je voznik na levi strani dovolj pazljiv. Priporočljivo je spremljanje položaja vozila prek stranskih vzvratnih ogledal.

"Prehitevanje je dovoljeno. Zapora ga omogoča, vendar se zaradi ožjega prometnega pasu kot sicer vsi ne odločajo za to," pojasnjujejo na Darsu. Prometni znak sicer zapoveduje, da lahko po skrajno levi strani vozijo le vozila s širino največ dveh metrov.
Ne spreglejte