Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
27. 5. 2017,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

avtocesta avtocesta obnova DARS

Sobota, 27. 5. 2017, 6.00

6 let, 6 mesecev

Poletje v znamenju obnove slovenskih avtocest: Lahko pričakujemo še več zastojev?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Dars bo drugo polovico leta izkoristil tudi za obnovitvena dela na petih odsekih avtocest in hitrih cest. Največ pozornosti je deležna obnova viadukta Ravbarkomanda pri Postojni, kjer bodo prvi del opravili prav v obdobju poletne turistične sezone od junija do jeseni. Skupno so za pet projektov namenili slabih 40 milijonov evrov.

Bodo napovedana vzdrževalna dela povečala pogostost prometnih zastojev na avtocestah? | Foto: Gregor Pavšič Bodo napovedana vzdrževalna dela povečala pogostost prometnih zastojev na avtocestah? Foto: Gregor Pavšič

Lani v Ljubljani brez prometnega kolapsa, bodo zaprtje poleti preživele tudi avtoceste?

Junija bo začel Dars na slovenskih avtocestah in hitrih cestah večmesečna vzdrževalna in obnovitvena dela. Za ta dela so spet izbrali poletje, ko je na večini cest v povprečju manj avtomobilov kot sicer. To se je potrdilo lani, ko ob obnovi severne ljubljanske obvoznice ni bilo večjih zastojev in napovedanih prometnih kolapsov.

Toda letos bodo na vrsti avtoceste in hitre ceste, ki so prav poleti polne turistov in so vsako leto na meji svojih zmogljivosti. Poleti je brez napovedanih del ostala le štajerska cesta, zato pa bo prek poletja del cest zaprtih oziroma zožanih na Gorenjskem, Dolenjskem in tudi na najbolj obremenjeni avtocesti proti Primorski.

Očitno se bodo morali vozniki letos še bolje pripraviti na pot in še večkrat izbirati alternativne poti proti turističnim krajem. Po naših informacijah državna zakonodaja Darsovim službam še vedno ne omogoča, da bi dela opravljali tudi ponoči. Vodstvo družbe je v preteklosti to pomanjkljivost že večkrat izpostavilo kot kritično.

Dars bo v obnovo avtocest in hitrih cest vložil slabih 40 milijonov evrov. | Foto: Klemen Korenjak Dars bo v obnovo avtocest in hitrih cest vložil slabih 40 milijonov evrov. Foto: Klemen Korenjak

Poleti obnova hitre ceste skozi Vipavsko dolino

Že v nedeljo dopoldne se bodo obsežnejša obnovitvena dela začela na primorski hitri cesti H4 skozi Vipavsko dolino. Obnovili bodo 9,5 kilometra vozišč, tako v smeri Vipave kot tudi Vrtojbe. Od junija do avgusta bo promet urejen po polovici hitre ceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

V prvi fazi bosta na priključku Selo zaprta izvoz in uvoz v smeri Vipave, v drugi fazi pa izvoz in uvoz v smeri Vrtojbe. Sledile bodo še tri faze obnov dotrajanih vozišč na delih odsekov VipavaAjdovščinaSelo v skupni razdalji 15,7 kilometra. Ta dela bodo začeli jeseni, ob zakasnitvi začetnih faz del pa v letu 2018.

V šestih letih se je obseg tovornega prometa po Vipavski dolini povečal za 40 odstotkov

Približno 12 kilometrov dolg odsek med Logom pri Vipavi in Selom so predali v uporabo leta 1999, že skoraj dve desetletji pa ni bil deležen večjih obnov. Po tej hitri cesti sicer ne vozi skrajno veliko število vozil, visok pa je delež tovornega prometa. Leta 2011 je po Vipavski dolini proti Italiji v povprečju vsak dan peljalo 4.277 lahkih in težkih tovornjakov, lani pa že več kot šest tisoč. V šestih letih se je torej obseg tovornega prometa povečal za 40 odstotkov.

Obnova vozišča in viadukta Ravbarkomanda

Poleti bodo začeli obnovo vozišč pri viaduktu Ravbarkomanda. Dela bodo na odseku med Uncem in Postojno v obe smeri izvajali na dolžini 6,3 kilometra, skupno bodo torej dela na razdalji slabih 13 kilometrov. Obenem bodo delno obnovili tudi viadukt, ki je star že 45 let. Med obnovitvenimi deli od junija do novembra bo na tem odseku promet ves čas urejen po zoženih prometnih pasovih v vsako smer vožnje.

Že letos bodo rekonstruirali cesto in objektov v dolžini 6,3 kilometra, vključno z obnovo polovice viadukta Ravbarkomanda v smeri proti Ljubljani, in obnovo 5,5 kilometra vozišča v smeri proti Postojni. Od uvedbe izvajalcev v delo je za ta obseg del predvidenih 165 dni, torej približno pet mesecev. Prihodnje leto bodo obnovili še preostanek drugega dela viadukta v smeri proti Ljubljani, ta dela pa nameravajo končati v 123 dneh.

Preplastitev avtoceste na Dolenjskem in pri Jesenicah

Manj težav bo najbrž jeseni z preplastitvijo 7,1 kilometra dolenjske avtoceste A2, ki ga bodo izvedli med Dobruško vasjo in Drnovim, tako v smeri Obrežja kot tudi Novega mesta. Skupno bodo preplastili 14,2 kilometra vozišč in ves priključek Smednik. Promet bo med deli urejen po polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Prav tako bodo jeseni preplastili 4,8 kilometra gorenjske avtoceste A2, in sicer med priključkoma Hrušica in Lipce. To sta priključka na zahodni oziroma vzhodni strani Jesenic. Prav tako bodo obnovili viadukta Podmežakla 1 in 2. Promet bodo med deli uredili po eni strani avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje.

Fotografije - Utrip na Darsovi delovni zapori:

Fotogalerija
1 / 66
Ne spreglejte