Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

3

Natisni članek

zimske gume promet promet sneg Vozimo pametno

Sreda, 29. 11. 2017, 4.00

6 let, 5 mesecev

Ko na cesto zapade sneg: ključne napake voznikov in napotki za varno vožnjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,15

3

Kot kažejo Darsovi posnetki z avtocest in hitrih cest, lahko sneg neprevidnim voznikom prinese številne pasti. Vzrok za napake in nesreče se najpogosteje skriva v nepripravljenem, nezbranem in lahko tudi neodgovornem vozniku. Pripravili smo vam napotke za varno vožnjo po zasneženi cesti. Ob današnjem snegu, ki se ponekod oprijema vozišč, vam bodo močno koristili.

Video - Primeri vozniških napak na avtocestah in hitrih cestah

Nove zimske gume proti rabljenim: neposredna primerjava pokaže vse pasti #video

Ključni napotki za varno vožnjo po zasneženi cesti


Neustrezne gume so ob zaseženih cestah najpogosteje krivec za zastoje in blokirane ceste. | Foto: DARS/zajem zaslona Neustrezne gume so ob zaseženih cestah najpogosteje krivec za zastoje in blokirane ceste. Foto: DARS/zajem zaslona Sneg slovenskih cest ne pobeli več velikokrat, ko pa se to zgodi, nastane v prometu navadno veliko težav in zastojev, vozniki pa smo slabe volje. Sneg prinese na ceste več nepredvidljivosti, prav tako pa tudi večjo potrebo po zbrani in premišljeni vožnji, ustrezni opremi in varnostni razdalji.

Zimska vožnja je velika preizkušnja za voznike

Kot kažejo zgornji posnetki z Darsovih nadzornih kamer ob avtocestah in hitrih cestah, so lahko manj previdni vozniki na zasneženi cesti pred velikim preizkusom. Kombinacija previsoke hitrosti in preveč agresivnih potez z volanskim obročem, plinom in zavorami lahko na snegu pripelje do nenadne izgube nadzora nad vozilom. Starejši avtomobili brez elektronskega sistema ESP so še toliko bolj ranljivi od novejših.

Kot kažejo posnetki, je na zasneženi cesti najbolj ranljiv dejavnik prav voznik sam. Ali torej vozi prehitro, premalo zbrano ali pa si privošči še katero izmed neodgovornih potez. To ni le neuporaba ustreznih zimskih gum (priporočljivi so vsaj štirje milimetri profila), ampak tudi ustrezna varnostna razdalja, opazovanje prometa pred nami, skrbno očiščen avto (žarometi, sneg in led na strehi) in bistveno manj agresivna vožnja, kot jo lahko še v praksi prenesejo suhe ali celo mokre ceste.

Video - Pogovor o vplivu snega na varnost prometa, zakaj nas preseneti?

Na zasneženi cesti morajo biti vse vozniške kretnje bolj umirjene, manj sunkovite in dobro premišljene. | Foto: Na zasneženi cesti morajo biti vse vozniške kretnje bolj umirjene, manj sunkovite in dobro premišljene.

Izredni dogodki na snežen zimski dan podaljšajo pot

Zimske razmere dodatno začinijo izredni dogodki, ki se sicer pojavljajo vse leto in se v zadnjem obdobju opazno stopnjujejo. Mediji nenehno poročajo o zastojih zaradi prometnih nesreč, zdrsih tovornih vozil, predmetih na cestišču, celo o vožnjah po napačnem smernem vozišču … In seveda o rednih in izrednih vzdrževalnih delih na posameznih cestnih odsekih.


Sneženje na Ravbarkomandi. Video: Gregor Pavšič

Običajna polurna vožnja na delo ali daljše potovanje se v zimskem obdobju podaljša že brez izrednih dogodkov, vozniki, ki moramo dnevno uporabljati avtomobil, pa vemo, da se lahko zgodi marsikaj. Na cesti lahko nebogljeno obtičimo zaradi zastoja, ki so ga povzročili drugi, ali pa si zimski spodrsljaj nakopljemo sami.

"Navadno je največ težav pri prvem stiku s snegom. Potem, ko se zima razvije, se na zimske razmere privadijo tudi vozniki. Poudarjam, da je treba najprej avtomobil dobro pripraviti na zimsko sezono, nato pa tudi na dan odhoda na cesto poskrbeti, da je avto dobro očiščen. Šele na to pridejo na vrsti napotki o prilagojeni hitrosti, varnostni razdalji," pravi Marko Bevc z Agencije za varnost prometa (AVP).

Spremljanje poročil o stanju na cestah

Preden se podamo na pot, je koristno preveriti stanje na cestah na področju, kamor smo namenjeni. Ko sedemo v vozilo, vključimo svojo radijsko postajo, ki redno poroča o prometu. Vremenske napovedi so uporabne, ker nas lahko pred predvidenim sneženjem ali napovedano poledico odvrnejo od načrtovane poti ali pa nas prepričajo o izbiri drugačnega načina prevoza. Na primer vlaka. Kdor ne more brez avtomobila, mu lahko danes prav pridejo tudi aplikacije za pametne telefone s podatki o gostoti prometa.

Kaj za vas pomeni vožnja po snegu?

  • Vozim kot po suhi ali mokri cesti,le previdneje in z večjo varnostno razdaljo
    74,51 %
    307 glasov
  • Stres, vozim veliko previdneje in počasneje
    17,23 %
    71 glasov
  • Ko sneži, raje ostanem doma, uporabim javni prevoz ...
    8,25 %
    34 glasov
Oddanih 412 glasov

Zelo pomemben je jasen pogled izza volanskega obroča na cesto. | Foto: Ana Kovač Zelo pomemben je jasen pogled izza volanskega obroča na cesto. Foto: Ana Kovač

Napotki za varno vožnjo po snegu

Prvo, že neštetokrat zapisano in izrečeno pravilo zahteva, da mora voznik izvajati vse manevre umirjeno, ravnanje z volanom in stopalkami naj ne bo sunkovito. Manj kot je oprijema med kolesi in podlago, bolj prefinjeno mora biti voznikovo ukrepanje. Utripanje kontrolne lučke za stabilnost vozila pomeni, da se med kolesi in cesto nekaj dogaja.

Kadar vozilu spodrsne

Naše vozilo lahko zaradi prevelike hitrosti ali sunkovitega upravljanja izgubi stik s cestiščem že med vožnjo naravnost. Vzrok za zdrs vozila med vožnjo skozi ovinke je najpogosteje v preveč zasukanem volanskem obroču, ki je na gladki podlagi lahkotnejši kot običajno. Pomaga pritisk na stopalko sklopke zaradi razbremenitve vpliva pogonskih koles in ustrezno odvzemanje volana, naj gre za zdrs sprednjega ali zadnjega dela vozila. Priporočamo obisk šole varne vožnje.

O kolesnicah

Kolesnice, ki nastanejo v snegu na slabo spluženi cesti, lahko dajejo občutek vožnje kot po tračnicah. Pri tem je vseeno potrebno natančno vodenje, da se z enim od sprednjih koles pretirano ne dotaknemo debelejše plasti snega zunaj kolesnice, zaradi česar lahko vozilo zdrsne.

Če se znajdemo v položaju, da moramo zapeljati iz svojih dveh kolesnic v sosednje, nas med prebijanjem debelejše, nezvožene plasti snega čaka težje delo. Volanski obroč se bo upiral spremembi, zato ga moramo držati odločno, vozniki z veliko izkušenj bi si celo pomagali z rahlim dodajanjem plina. Vsekakor je potrebna velika previdnost, saj se bomo verjetno morali tudi vrniti na izhodiščno lego.

O zaviranju

Še pred kratkim sta veljali dve vrsti nasvetov o zaviranju na zasneženem cestišču. Za vozila z zavornim sistemom ABS in za tista brez. Pri starejših avtomobilih mora voznik paziti, da zaradi premočnega pritiska na zavorno stopalko kolesa ne blokirajo. Vemo, da je zavorni učinek praviloma slabši, z blokiranimi kolesi pa je onemogočeno istočasno zavijanje. ABS zavore pa nasprotno najbolje izkoristimo, kadar na drsečih podlagah močno pritiskamo na stopalko zavore in če nismo dovolj odločni, nam pri tem pomaga kar "pamet" vozila. Pomembno je, da pri tem vozilo ostane vodljivo.

O varnostni razdalji

Razdalja med vozili naj bo na zasneženi cesti seveda večja zaradi daljše zavorne poti. To je lahko koristno tudi med vožnjo v klanec navzgor, kjer se morda lahko izognemo neprijetnemu ustavljanju ali pa si izberemo ugodnejše mesto za ponovno speljevanje. Tudi na ravnih odsekih pozorno spremljajmo gibanje vozil pred nami in za nami.

O speljevanju

Osnovni nasveti za vožnjo po zasneženi cesti zadevajo tudi speljevanje. Če smo se že odločili, da se bomo z vozilom podali na zasnežene ceste, se bo ena od mogočih težav pokazala po ustavitvi zlasti na klancu. Moderna vozila nam lahko v snegu preprečijo normalno speljevanje in z utripanjem kontrolne lučke sporočajo, da se eno ali obe pogonski kolesi vrtita v prazno. Takrat elektronika zmanjša moč motorja in na strmini vozilo prav nebogljeno obstane. Rešitev seveda obstaja: s stikalom izklopimo sistem za preprečevanje spodrsavanja pogonskih koles in med merilniki se ponavadi izpiše TCS OFF.

S tem ko vozilo izgubi elektronsko pamet, jo mora zamenjati voznikov občutek. Ob premočnem pritiskanju stopalke za plin se bo vsaj eno kolo zavrtelo v prazno in v snegu bi lahko nastala kotanja. Rešujemo se z izmeničnim, vendar umirjenim zibanjem vozila naprej in nazaj. Vozniki terenskih vozil uporabljajo med speljevanjem tehniko vijuganja z volanom na mestu in upajo, da bodo pogonska kolesa pri tem naletela na boljši oprijem. Spretnejšim tudi pomaga rahel pritisk zavore z levo nogo, kar ob istočasnem dodajanju plina umirja kolo, ki se zavrti v prazno.

Še dve zvijači za speljevanje v klancu

Kadar po ustavitvi na strmini ne moremo speljati, se poleg dveh običajnih rešitev (sopotniki porinejo vozilo, namestitev verig), ponujata še dve majhni zvijači. Vozilo postavimo pravokotno na cesto, s čimer odpade naklon klanca. S poravnanimi kolesi previdno speljemo, po metru ali dveh pa zavijemo v klanec in morda se bo izšlo. Če ima vozilo sprednji pogon, lahko kratke klance poskusimo premagati vzvratno, vendar so verige varnejša rešitev.

Premagali smo sneg med vožnjo navkreber. Kaj pa navzdol?

Če smo se po kakšnem od opisanih poizkusov speljevanja na zasneženih klancih uspešno prebili do vrha, se ne veselimo prezgodaj. Prej ali slej bo sledila vožnja navzdol, ta pa je na spolzkih, zasneženih in poledenelih cestah bolj nevarna od preglavic med zimskim vzpenjanjem.
Pomembna je obutev, brez razburjanja pa je vožnja varnejša

Mislimo seveda na voznikova obuvala. Okorna snežna obuvala, ki jih bomo uporabili, ko se bomo peš odpravili iz vozila, nam ne dajejo pravih občutkov pri upravljanju stopalk, zato naj se vozijo med prtljago.

Tudi oblačila naj omogočajo "čuteč" stik voznika s sedežem, prek katerega prihajajo pomembne informacije o gibanju vozila. Bunde in plašči jih prestrežejo in ne spustijo naprej. Za vožnjo z debelimi smučarskimi rokavicami velja isto kot za obutev. Nazadnje naj samo še spomnimo, da se je brez pravilne namestitve na voznikov sedež škoda podajati že na suhe, kaj šele na zasnežene ceste.

Slabo očiščena cesta naj nas na poti ne spravi v slabo voljo. Poskusimo se izogniti jeznemu udrihanju čez tiste, ki naj bi bili krivi za takšno stanje, saj bo naša vožnja z mirnimi živci varnejša. Ob močnem sneženju namreč nobena zimska služba ne more takoj in povsod očistiti vseh cest.
Ne spreglejte