Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2017,
12.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

15

Natisni članek

sneg promet promet avtocesta avtocesta

Torek, 14. 11. 2017, 12.44

6 let, 5 mesecev

Kaos na slovenskih avtocestah: neodgovorno ravnanje voznikov ali prepozno ukrepanje služb?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,08

15

Po včerajšnjem kolapsu na naših avtocestah so se številni nezadovoljni vozniki spraševali, kdo je tokrat zatajil. Službe za posipanje, Dars s prepoznim obveznim izločanjem tovornih vozil ali vozniki sami, ker na svoje avtomobile niso namestili zimskih pnevmatik?

sneg | Foto:

Ponedeljkove zimske razmere so na cestah povzročile številne preglavice. Zaradi zdrsov tovornjakov je bila med drugim več ur zaprta primorska avtocesta. Nekateri vozniki so v teh razmerah celo obračali na avtocesti.

Minist sneg | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač rstvo pričakuje poročilo Darsa

Na ministrstvu za infrastrukturo so ocenili, da je Dars v ponedeljek dobro organiziral izločanje na štajerski avtocesti in s tem preprečil dotok dodatnih tovornih vozil na primorsko avtocesto, kjer je bilo težav največ. V poročilu, ki ga ministrstvo pričakuje od Darsa, pa bo razvidno, ali se je izločanje tovornih vozil tudi na drugih odsekih avtoceste začelo pravočasno.

Zimske razmere sicer pomenijo določeno izredno stanje na cestah, za kar pa po navedbah ministrstva v nobenem primeru ni kriva zakonodaja, ki ne zahteva samoizločanja tovornjakov. Pred leti je v Sloveniji veljalo, da se morajo vozniki tovornih vozil na cestah v času zimskih razmer samoizločati, a je praksa pokazala, da je ta ureditev, ki je bila posebnost v Sloveniji, slaba in ni reševala težav v zimskih razmerah, so poudarili na ministrstvu.

Od voznikov tovornjakov namreč ne moremo pričakovati, da se bodo sami izločali na kopni cesti, zato se je pred leti ureditev spremenila in zdaj o izločanju odloča izključno upravljavec ceste.

Kaotične razmere in nepregledna množica stoječih tovornih vozil je na primorski avtocesti jezila številne voznike

Kot so pred začetkom sezone sporočili z Darsa, je v sezoni 2017/2018 vseh stalnih in označenih predvidenih mest za izločanje na avtocestah in hitrih cestah nekaj več kot 40, sprejmejo pa več kot 1.400 tovornih vozil. Skladno z Navodili o označevanju in zavarovanju vozil, ustavljenih na odstavnem pasu avtoceste, in skladno z Izvedbenim programom izvajanja zimske službe Dars 2017/2018, s katerim je seznanjena tudi Policija, bo v primeru izrednih razmer predvideno izločanje tudi na odstavnih pasovih avtocest. Vozila bodo izločali v sodelovanju s policijo. Ob upoštevanju večletnega obdobja, je posamezno zimsko sezono v povprečju nekaj več kot 20 izločanj.

Na avtocestah samoizločanja tovornih vozil ni

V skladu z odredbo je v zimskih razmerah na vseh cestah v Republiki Sloveniji razen na avtocestah in hitrih cestah prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za vozila za izredne prevoze.

Gre za uveljavljeno pravilo t. i. samoizločanja, ki pomeni, da se mora voznik omenjenih kategorij vozil ob zimskih razmerah pravočasno sam izločiti iz prometa na primernem mestu. Pravilo samoizločanja je na regionalnih, glavnih in lokalnih cestah povsem učinkovito, saj je na teh cestah obseg tovornega prometa manjši, (po teh cestah izvajajo prevoze zlasti domači (lokalni) prevozniki, ki poznajo problematične cestne odseke), zato tudi morebitni zdrsi vozil povzročijo bistveno manjšo motnjo v cestnem prometu kot na avtocesti ali hitri cesti, kjer smo priča obsežnemu tranzitnemu tujemu tovornemu prometu.

Pravilo samoizločanja pa ne velja na avtocestah in hitrih cestah (od leta 2009), saj se je v preteklosti izkazalo, da se vozniki tovornih vozil v veliki meri niso izločali sami iz prometa, ampak so vožnjo nadaljevali do trenutka, ko so zaradi zasneženosti vozišča dejansko obstali ali pa zdrsnili z vozišča.

Številni so zaradi zastojev zamudili v službo

Zakaj pri Darsu čakajo in tovornih vozil iz prometa ne izločijo hitreje?

Po odgovore smo se odpravili kar k Darsu, kjer so nam pojasnili, zakaj so tovorna vozila začeli izločati tako pozno. Kaj bi lahko storili v prihodnje? So vozila izločali že na mejah? Zakaj je bila na Barju tako dolga kolona tovornjakov, zakaj jih niso izločili že prej? Preberite si odzive Darsa in oglejte njihove fotografije neposredno s terena.

Izločanje tovornih vozil je seveda zelo delikaten ukrep, ki v veliki meri sprosti zastoje na avtocestah in prepreči zdrse tovornih vozil, a hkrati prinaša večkilometrske kolone na odstavnih pasovih, saj je postajališč preprosto premalo za velike količine tovornjakov, ki k nam pridejo predvsem iz Avstrije in Madžarske, izločanje pa povzroča škodo avtoprevoznikom. Kot pravijo na GZS, avtoprevoznik za dan čakanja izgubi 200 evrov, hkrati pa avtoprevoznik s prevozom ne služi denarja. Izguba je tako še večja.

Zakonski rok za menjavo pnevmatik je 15. november

Jutri bodo morala biti v Sloveniji vsa vozila obuta v zimske pnevmatike ali imeti ob nameščenih letnih pnevmatikah v prtljažniku snežne verige primernih dimenzij. Zakon od lastnikov avtomobilov zahteva, da imajo od 15. novembra do 15. marca na svojih jeklenih konjičkih nameščene pnevmatike z oznako M+S in oznako snežinke in vsaj tri milimetre globine profila. A v zakonu hkrati piše tudi, da morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo tudi pred tem datumom, če razmere na cesti to zahtevajo.

Voznika, ki nima ustrezne zimske opreme, lahko po zakonu doleti denarna kazen 40 evrov. Če je zaradi prekrška onemogočil promet, se ga lahko kaznuje s 500 evri in petimi kazenskimi točkami. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred začetkom vožnje, ga lahko doleti kazen 200 evrov, če ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, je kazen 300 evrov. V primeru pravnih oseb so kazni višje, in sicer tisoč evrov za voznika in 120 evrov za odgovorno osebo.

Sneg je presenetil številne voznike, ki so se zjutraj na pot podali z letnimi pnevmatikami. | Foto: Ana Kovač Sneg je presenetil številne voznike, ki so se zjutraj na pot podali z letnimi pnevmatikami. Foto: Ana Kovač

V družbi Dars imajo za zimsko sezono 2017/2018 pogodbeno zagotovljenih približno 80 tisoč ton soli ter približno tri milijone litrov kalcijevega klorida (za preprečevanja nastanka poledice). Zaloga v skladiščih in silosih je pred vsakim začetkom zimske sezone približno 17 tisoč ton in okrog 500 tisoč litrov kloridov. V lanski zimski sezoni so porabili 12.111 ton posipnih materialov, povprečje preteklih 12 zimskih sezon je 28.081 ton na zimo. Največ soli so porabili v zimskih sezonah 2012/2013 (48.000 ton) ter 2009/2010 (45.000 ton)
Ne spreglejte