Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 1. 2017,
11.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

5

Natisni članek

avtocesta avtocesta Trojane merjenje hitrosti

Četrtek, 26. 1. 2017, 11.38

6 let, 7 mesecev

Zdaj gre zares: na štajerki bodo začeli meriti povprečno hitrost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

5

predor Trojane | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Na avtocesti med Trojanami in Blagovico bosta Družba za avtoceste in policija v začetku prihodnjega tedna začeli izvajati sektorsko kontrolo hitrosti. Policija bo povprečno hitrost na odseku, kjer je hitrost omejena na sto kilometrov na uro, merila le v smeri Ljubljane.

Merilnike so namestili že leta 2015, a policija zaradi zapletov s pridobitvijo certifikatov in vseh potrebnih potrdil za njihovo uporabo glob voznikom do zdaj ni izrekala.

Kako deluje sistem?

"V praksi bo sektorsko merjenje potekalo tako, da bo najprej prva kamera zajela registrsko številko vozila, nato pa še druga. Kameri bosta nato poslali registrsko številko, ne pa fotografije vozila v pristojni nadzorni center. Ko bo prek ustreznega sistema ugotovljena hitrost vožnje na nekaj več kot petkilometrski razdalji med kamerama, bo zgolj pri kršiteljih kamera v center posredovala tudi fotografijo vozila," pojasnjujejo na Darsu.

"Ob tem velja poudariti, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje: če ni kršitve, se fotografija takoj uniči, v nasprotnem primeru se fotografija posreduje na strežnik, ki je v pristojnosti policije. S podatki ne bo mogoče manipulirati oziroma jih brisati ali spreminjati," dodajajo.

Najvišja izmerjena hitrost presegla 200 kilometrov na uro

Analize hitrosti vozil v trojanskih predorih, opravljene leta 2015, so pokazale, da so najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračile skoraj tri petine voznikov. Gre za preveliko odstopanje v negativno smer v primerjavi z drugimi preučevanimi avtocestnimi odseki. Najvišja izmerjena hitrost je v zadnjih 18 mesecih presegala 200 kilometrov na uro. Na policiji pravijo, da so se hitrosti po postavitvi merilnikov lani umirile, a se nato zaradi neizrekanja glob spet znatno povišale.

Uvajajo tudi helikopterski nadzor

Poleg sektorske kontrole hitrosti policija med ukrepi za boljšo varnost cestnega prometa ponovno uvaja nadzor prometa s helikopterjem, ki ga bodo poskusno začeli izvajati že februarja, marca pa v polnem obsegu, je sporočila policija.

Predstavili bodo tudi nova policijska vozila

Več o izvajanju ukrepa bo policija povedala na jutrišnji novinarski konferenci, predstavili pa bodo tudi nova policijska vozila, namenjena predvsem delu na avtocesti.

Gre za prvih deset od 42 policijskih vozil škoda octavia RS, ki jih je najela policija in jih bodo uporabljali policisti prometniki v Specializirani enoti za nadzor prometa in na vseh postajah prometne policije po državi.

 

Ne spreglejte