Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
10.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

policija

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 10.45

7 let, 12 mesecev

Merilniki brez certifikata: Policija prehitre vožnje mimo Trojan ne kaznuje

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker merilniki po štirih mesecih še nimajo certifikata urada za meroslovje, zakonske podlage za izrekanje globe voznikom, ki bi mimo Trojan proti Ljubljani vozili s previsoko povprečno hitrostjo, ni.

Obdobje "nekaj tednov" se je že razvleklo na štiri mesece

Dars in policija sta 17. junija napovedala postavitev prvega merilnika za sektorsko merjenje povprečne hitrosti na slovenskih avtocestah. Hitrosti avtomobilov torej ne bi več merili le na točki ob stacionarnem radarju, temveč po novem – tak sistem sicer že dolgo izvajajo na avtocestah v Italiji – na nekaj kilometrov dolgem odseku.

Postavili so ga na štajerski avtocesti mimo predorov ob Trojanah v smeri iz Maribora proti Ljubljani. Junija so pri Darsu napovedali, da bodo "nekaj tednov" meritve izvajali poskusno, nato pa bodo vozniki s previsoko povprečno hitrostjo že dobili prve globe. Po natanko štirih mesecih plačilnega naloga ni dobil še noben voznik in neuradno naj bi bili na slovenski policiji zaradi zamude že pošteno nestrpni.

Ker ustreznega certifikata dobavitelj še ni pridobil, meritev in izrečenih glob ni

"Policija za kaznovanje kršiteljev potrebuje ustrezen certifikat urada za meroslovje, ki pa ga mora pridobiti dobavitelj opreme. Vloga dobavitelja je bila na urad za meroslovje že posredovana. Po naših podatkih dobavitelj certifikata še ni pridobil, ko ga bo, ga bo posredoval policiji, ki bo nato začela sankcionirati kršitelje. Predvideno je, da bodo meritve, ki bodo podlaga za sankcioniranje, izvajali šest mesecev po pridobitvi certifikata," so nam povedali pri Darsu. Pri policiji so dodali, da imajo za zdaj zvezane roke in čakajo na izpolnitev vseh formalnih pogojev za začetek zakonskega merjenja povprečne hitrosti.

Na uradu za meroslovje so nam potrdili, da postopek še ni končan in o zadevi še ni pravnomočno odločeno. Prav zato, ker so vezani na zakon o upravnih postopkih, postopka overitve še ne morejo konkretneje komentirati.

"Na podlagi zakona o meroslovju mora tip merilnika hitrosti pridobiti certifikat o odobritvi tipa, pred uporabo v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi pa mora vsak posamezni merilnik hitrosti opraviti še prvo overitev. Enako kot za preostale merilnike hitrosti velja, da morajo biti napake merilnika pri overitvi manjše od treh kilometrov na uro izmerjene hitrosti za hitrosti do vključno sto kilometrov na uro oz. treh odstotkov izmerjene hitrosti za hitrosti nad sto kilometrov na uro," razlaga Dominika Rozoničnik, sekretarka iz urada za meroslovje.

Mimo Trojan so prehitre tri petine vseh voznikov

Analize hitrosti vozil v trojanskih predorih so pokazale, da so najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračile skoraj tri petine voznikov. Gre za preveliko odstopanje v negativno smer v primerjavi z drugimi preučevanimi avtocestnimi odseki.

V enem tednu je predora Trojane in Podmilj (smer Ljubljana) prevozilo skupaj skoraj 137 tisoč vozil, pri čemer je najvišjo dovoljeno hitrost sto kilometrov na uro prekoračilo kar 57 odstotkov voznikov, najvišja izmerjena hitrost pa je dosegla kar 218 kilometrov na uro. Tudi ob upoštevanju desetodstotnega odstopanja je dovoljeno hitrost presegla tretjina voznikov.

Ne spreglejte