Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
30. 6. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Volkswagen

Četrtek, 30. 6. 2016, 5.30

6 let, 7 mesecev

Zakaj bo Volkswagen Američanom plačal 14 milijard evrov, Evropejcem pa nič?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Volkswagen Dieselgate | Foto Reuters

Foto: Reuters

Razlike v pravnem sistemu, pomanjkanje mehanizma skupinskih tožb in ohlapnosti pri okoljevarstvenih zakonih so razlogi, da je moral Volkswagen odškodnino zaradi dizelske afere plačati le manjšini svojih kupcev v ZDA, precej večji del kupcev v Evropi pa denarja ne bo dobil.

Manjšini skoraj 14 milijard evrov, večini voznikov praktično ničesar

Približno devet mesecev je minilo od izbruha Volkswagnove afere s spornimi dizelskimi motorji, ki so imeli vgrajeno nedovoljeno programsko opremo za manipulacijo z izpusti med uradnimi testiranji vozil. Škandal, ki ga je odkrila ameriška okoljevarstvena agencija, je že zdaj postal najdražji v avtomobilski industriji. Volkswagnov koncern bo moral le v ZDA za poravnavo s kupci, agencijo in odvetniki plačati skoraj 14 milijard evrov.

Med vsemi vozili s tovrstnimi motorji jih je le manjši del, natančneje 475 tisoč, prihajalo s cest onkraj luže. Večino teh avtomobilov (8,5 milijona) so pri Volkswagnu torej prodali v Evropi, kjer pa so se zaradi pravnega sistema in zakonom izognili vsakršni odškodnini. Če bi morali Nemci v Evropi plačati vsakemu od omenjenih voznikov le tisoč evrov, bi to pod vprašaj postavilo tudi njihovo finančno stabilnost.

Čeprav je imelo v ZDA nedovoljeno programsko opremo v dvolitrskih dizelskih motorjih manj kot pol milijona vozil, v Evropi je takih vozil kar 8,5 milijona, je Volkswagen škandal samo onkraj luže že stal skoraj 14 milijard evrov. Račun ni dokončen, saj ne vključuje vozil s spornim trilitrskim dizelskim motorjem. | Foto: Reuters Čeprav je imelo v ZDA nedovoljeno programsko opremo v dvolitrskih dizelskih motorjih manj kot pol milijona vozil, v Evropi je takih vozil kar 8,5 milijona, je Volkswagen škandal samo onkraj luže že stal skoraj 14 milijard evrov. Račun ni dokončen, saj ne vključuje vozil s spornim trilitrskim dizelskim motorjem. Foto: Reuters

Volkswagen v Evropi zanika osnovo za tožbo Koncern Volkswagen, ki ga po odstopu Martina Winterkorna vodi Matthias Müller, se bo v Evropi očitno izognil (pre)dragi odškodninski poravnavi. | Foto: Koncern Volkswagen, ki ga po odstopu Martina Winterkorna vodi Matthias Müller, se bo v Evropi očitno izognil (pre)dragi odškodninski poravnavi.

Lastniki spornih vozil v Evropi so dobili brezplačni servisni pregled oziroma predelavo motorja, da ta ob nespremenjenih zmogljivostih in porabi goriva zadovoljuje vse zakonske kriterije. Pri Volkswagnu so že pred meseci zatrdili, da v Evropi ni nobene pravne osnove za izplačilo odškodnin. Ne le da je pravni sistem drugačen in da so se vozniki v Evropi precej bolj prisiljeni odločati za posamične tožbe – to jim v boju s koncernom seveda zmanjšuje moč –, tudi iz vidika okoljevarstvenih zakonskih določil je Volkswagen v ZDA kršil precej več kot v Evropi.

"Pravne prakse v ZDA so precej drugačne kot v Evropi. Čeprav obstaja naravna tendenca, da bi tamkajšnje ukrepe preprosto preslikali še sem, to ni mogoče," je za Automotive News povedal francoski pravnik Laurent Mercie, ki je že vložil več posamičnih tožb proti Volkswagnu.

Še večja ovira za Evropejce: medtem ko okoljevarstveni zakoni v ZDA izrecno prepovedujejo vgrajene naprave, ki spreminjajo raven izpustov, jih proizvajalci v primeru zaščite motorja v Evropi pod določenimi pogoji lahko vgradijo. Pravila so torej tudi nekoliko ohlapna, kar daje moč koncernu.

Ali bi moral Volkswagen odškodnino plačati tudi kupcem v Evropi?

  • Da - vse stranke bi ne glede na razlike med ZDA in Evropo morali obravnavati enako
    85,42 %
    123 glasov
  • Ne - Položaj v Evropi je iz vidika Volkswagna drugačen kot v ZDA
    8,33 %
    12 glasov
  • Evropska komisija mora najprej sprejeti zakonske okvire bolj transparentnih meritev
    6,25 %
    9 glasov
Oddanih 144 glasov

Vodstvo Volkswagna je že sprejelo novo strategijo koncerna, ki prioriteto daje uvajanju električnih pogonov in digitalizacije na vseh področjih mobilnosti. | Foto: Reuters Vodstvo Volkswagna je že sprejelo novo strategijo koncerna, ki prioriteto daje uvajanju električnih pogonov in digitalizacije na vseh področjih mobilnosti. Foto: Reuters

Slovenci še nimamo mehanizma skupinske tožbe Na stran potrošnikov se je že večkrat postavila tudi evropska komisarka Elzbieta Bienkowska, ki je Evropsko komisijo pozvala k sprejetju zakonskih pravil, ki bi podobne manipulacije v prihodnje strožje kaznovalo. | Foto: Na stran potrošnikov se je že večkrat postavila tudi evropska komisarka Elzbieta Bienkowska, ki je Evropsko komisijo pozvala k sprejetju zakonskih pravil, ki bi podobne manipulacije v prihodnje strožje kaznovalo.

Slovenski pravni sistem na primer tudi še ne pozna mehanizma skupinske tožbe. Potrošniške organizacije v Italiji, Avstriji, Španiji in Belgiji so že vložile tožbe proti nemškemu avtomobilskemu koncernu. V Avstriji je bil zasebni voznik uspešen pri posamični tožbi in bo v zameno dobil povrnjen večji del kupnine. Sodišče je verjelo njegovi predpostavki, da avtomobila ne bi kupil, če bi vedel za manipulacije z izpušnimi plini.

Na stran potrošnikov se je že večkrat postavila tudi evropska komisarka Elzbieta Bienkowska, ki je pozvala Evropsko komisijo k sprejetju zakonskih pravil, ki bi podobne manipulacije v prihodnje strožje kaznovalo. Po njenem mnenju bi se moral Volkswagen, čeprav ga zakoni k temu ne morejo prisiliti, zaradi dobrega odnosa s strankami odločiti za prostovoljno finančno kompenzacijo.

Pri Volkswagnu trdijo, da bodo morali zaradi bolj kompleksne rešitve Američani na odpravo nedovoljene opreme čakati dlje od Evropejcev in da so tudi zato upravičeni do odškodnine. | Foto: Reuters Pri Volkswagnu trdijo, da bodo morali zaradi bolj kompleksne rešitve Američani na odpravo nedovoljene opreme čakati dlje od Evropejcev in da so tudi zato upravičeni do odškodnine. Foto: Reuters

Potrošniške organizacije presenečene nad medlim odzivom Volkswagna

"Volkswagen je s poravnavo v ZDA priznal škodo, ki so jo utrpeli potrošniki. Te je proizvajalec močno zavajal. Svetujemo jim, da odškodnino namenijo tudi evropskim kupcem. Evropskih potrošnikov ne bi smeli obravnavati drugače," se je na poravnavo v ZDA odzvala Monique Goyens, generalna direktorica evropske zveze potrošnikov (BEUC).

Pri BEUC pogrešajo tudi več podpore politikov, ki tudi na evropski ravni do zdaj niso pritiskali na vodstvo Volkswagna in nakazali želje po izplačilu odškodnin tudi v Evropi.

"Potrošniške organizacije smo po devetih mesecih negativno presenečene nad medlim odzivom držav članic EU na afero Volkswagen, še zlasti zato, ker so nemške oblasti že oktobra lani napovedale, da bo vpoklic vseh prizadetih avtomobilov obvezen, saj je VW kršil določila evropske predpis 715/2007, ki izrecno prepoveduje vgradnjo odklopnih naprav. Prav tako smo prepričani, da si lastniki prizadetih vozil zaslužijo odškodnino, zato od javnih inštitucij pričakujemo, da pritisnejo na Volkswagen in ustrezno ukrepajo. Evropski potrošniki se lahko upravičeno počutimo izigrane, saj je Volkswagen večkrat javno ponovil, da ne bo plačal odškodnine v Evropi, medtem ko bodo lastniki prizadetih avtomobilov v ZDA dobili več tisoč dolarjev," so se že pred sprejetjem poravnave v ZDA na vprašanje finančnih odškodnin odzvali tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Ne spreglejte