Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 6. 2016,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Volkswagen

Torek, 28. 6. 2016, 9.35

6 let, 7 mesecev

Volkswagnov dieselgate bo najdražji avtomobilski škandal v zgodovini

Volkswagen dobil račun za dizelsko afero: v ZDA ga bo stala vsaj 13,6 milijarde evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Volkswagen

Volkswagen bo predvidoma že danes v Washingtonu dobil račun za poravnavo dizelske afere v ZDA, ki ga bo za zdaj neuradno stala skoraj 14 milijard evrov. Račun še ni dokončen, saj ne vsebuje zasebnih tožb in 85 tisoč spornih trilitrskih dizelskih motorjev.

Sporni dvolitrski dizelski motorji bodo Volkswagen v ZDA stali skoraj 14 milijard evrov Volkswagen Matthias Muller | Foto:

Napočil je čas za veliko Volkswagnovo poravnavo v ZDA, s katero bodo vsaj tam opravili z dizelsko afero. Ta bo očitno postala najdražji škandal v zgodovini avtomobilske industrije. Volkswagen bo moral neuradno – potrditev lahko že danes v poznih večernih urah pričakujemo v Washingtonu – za skupno poravnavo odšteti kar 15 milijard ameriških dolarjev oziroma trenutno 13,6 milijarde evrov.

Ta znesek vključuje dobrih deset milijard dolarjev, s katerimi bodo od voznikov odkupili okrog 475 tisoč avtomobilov s spornimi dizelskimi motorji letnika od 2009 do 2015, in pet milijard dolarjev za neposredno finančno odškodnino kupcem teh vozil. Več kot 500 milijonov bodo morali pri Volkswagnu odšteti tudi za poravnavo z vsemi ameriškimi državnimi tožilci.

Sporni trilitrski dizelski motorji v poravnano niso vključeni

Sodeč po neuradnih informacijah bodo ameriški kupci omenjenih volkswagnov z dvolitrskim dizelskim motorjem dobili vsaj 5.100 dolarjev poravnave in še ocenjeno vrednost njihovega avtomobila iz lanskega septembra.

Poravnana še ne vključuje okrog 85 tisoč vozil s trilitrskim dizelskim motorjem znamk Volkswagen, Audi in Porsche, ki so prav tako na manipulativen način prikazovali nižje izpuste od dejanskih.

Evropska komisarka za industrijo Elzbieta Bienkowska je v pogovorih za evropske medije že večkrat poudarila, da bi morali kljub različnemu pravnemu sistemu v ZDA in Evropi tudi tukajšnji kupci dobiti določeno finančno nadomestilo in ne le zgolj formalnega opravičila in brezplačnega popravila avtomobila.

Ne spreglejte