Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
29. 2. 2024,
22.46

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Xpeng Volkswagen

Četrtek, 29. 2. 2024, 22.46

1 mesec, 3 tedne

Načrti Volkswagna in Xpenga

Volkswagen sodeluje s Kitajci: to bo prvi skupni avtomobil #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
Volkswagen Xpeng | Zakrit prikaz prvega skupnega avtomobila Volkswagna in Xpenga kaže, da električni športni terenec tudi oblikovno ne bo povzemal linij evropske družine ID in z njo povezane platforme MEB.  | Foto Volkswagen

Zakrit prikaz prvega skupnega avtomobila Volkswagna in Xpenga kaže, da električni športni terenec tudi oblikovno ne bo povzemal linij evropske družine ID in z njo povezane platforme MEB.

Foto: Volkswagen

Volkswagen, največji evropski proizvajalec avtomobilov, je skupaj s kitajskim tehničnim partnerjem Xpengom razkril prve podrobnosti sodelovanja. Skupaj bosta za kitajski trg razvila dva električna avtomobila, prvi med njima bo športni terenec.

Volkswagen in Xpeng sta že lani poleti napovedala strateško partnerstvo. Volkswagen je nato odkupil 4,99 odstotka Xpenga, obe podjetji pa sta se zdaj tudi uradno zavezali sodelovanju, delitvi platform, a tudi nižanju razvojnega časa in s tem povezanih stroškov.

Prednosti strateškega partnerstva so očitne

Volkswagen bo za kitajski trg izdelal ločene električne avtomobile, ki torej ne bodo nastali na njihovi evropski platformi MEB. Skupni produkti z Xpengom bodo še naprej nosili Volkswagnov logotip, a vendarle bodo Nemci izkoristili tudi bogato znanje kitajskih inženirjev. Čas razvoja novih modelov bodo s sinergijami zmanjšali za 30 odstotkov.

Pri Volkswagnu so objavili prvo napovedno fotografijo skupnega vozila z Xpengom. To bo električni športni terenec. Za zdaj sta obe strani potrdili dva skupna modela, a sodelovanje se bo v prihodnje predvidoma širilo še na nove modele. Skupni avtomobili Volkswagna in Xpenga bodo na ceste pripeljali leta 2026.

BYD je lani Volkswagnu prevzel krono na Kitajskem

Delež električnih avtomobilov na kitajskem trgu je v zadnjih letih strmo rastel in se je lani gibal že okrog 35 odstotkov. Evropski proizvajalci so prav pri električnih vozilih izgubljali pomembnejšo vlogo na kitajskem trgu. Volkswagen, ki je moral lani naziv najuspešnejše znamke na celotnem trgu prvič predati domači družbi BYD, je prav zaradi večje konkurenčnosti sklenil sodelovanje z Xpengom.

Ne spreglejte