Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 7. 2016,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Natisni članek

Putin v Sloveniji DARS Vladimir Putin

Četrtek, 28. 7. 2016, 13.01

6 let, 6 mesecev

V soboto proti Gorenjski le dopoldne, Karavanke bodo zaprte

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

1

Promet na Gorenjskem bo zaradi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v soboto mogoč le v dopoldanskih urah, predvidoma ob 11. uri bodo zaprli tudi predor Karavanke. V času potovanja delegacije gostov bo gorenjska avtocesta popolnoma zaprta. Policija obljublja, da bodo zapore odpravili takoj, ko bo to mogoče. Natančna določitev ur zapore ni mogoča.


Hrvati svarijo: obisk Putina lahko povzroči 50-kilometrski zastoj


Predor Karavanke zaprt ves dan, gorenjska avtocesta po odsekih le popoldne

V času Putinovega obiska bo promet na območju Gorenjske in Ljubljane občasno moten na posameznih relacijah. Policija obljublja, da bodo zapore gorenjske avtoceste in odsekov okrog Ljubljane (vzporedne ceste bodo odprte) veljale le toliko časa, kolikor bo nujno potrebno. Promet čez Vršič bo delno onemogočen že v petek zvečer, v soboto popoldne in zvečer bo otežen dostop do letališča na Brniku.

V prvi polovici popoldneva bo v soboto polna zapora med Brnikom in odcepom za Kranjsko Goro. V drugi polovici popoldneva se zapore selijo južneje proti Ljubljani. Policija obljublja, da bo v trenutku, ko zapore zaradi visokih gostov ne bodo več potrebne (za premikajočo kolono), te umaknila. Predor Karavanke bo zaprt brez vmesnega odpiranja za tranzitni promet, predvidoma od 11. ure naprej. Avstrijci bodo dostop do Karavank zaprli že nekaj ur prej.

Policija: Natančna časovnica zapor ni mogoča

"Časovne zapore je težko konkretno določiti, kar velja tudi za časovnico. Ves potek zapor je vezan na prihod ruskega predsednika na letališče, ki se lahko tudi nekoliko zamakne. Do zapore bo prišlo, ko bo to nujno potrebno. Kdor ima v soboto namen potovati proti Gorenjski, se mora na pot odpraviti v zgodnjih jutranjih ali dopoldanskih urah. Na cilj mora priti do dvanajste ure. Vrnitev bo mogoča v poznih popoldanskih oziroma zgodnjih večernih urah," pravi Boštjan Smolej, višji policijski inšpektor iz sektorja prometne policije.

Med 7.00 in 23.30 bo omejen tudi zračni promet nad potjo ruskega predsednika, kar velja tudi za jadralne padalce.

Dostop do prizorišča le za akreditirane in povabljene goste

"Za nami so zelo temeljite priprave. Trudimo se, da bo obisk ruskega predsednika potekal nemoteno in da mu bomo omogočili pravšnjo raven varnosti. Vsi ukrepi so strokovno natančno pretehtani. Natančneje ukrepov seveda ne moremo predstaviti. Policija spremlja tudi vse informacije glede shodov v podporo ali protest proti ruskemu predsedniku. Dogodka se bodo lahko udeležili le akreditirani oziroma povabljeni gostje, pred prizoriščem bo tudi varnosti pregled oseb in vozil," pravi Robert Sušan, vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja in direktor uprave za policijske specialnosti na generalni policijski upravi.

Kako je na prometno gnečo in morebitne nesreče pripravljen Dars?

Pri Darsu opozarjajo, da bo promet v soboto najbolj povečan na celotni primorski avtocesti, prav tako tudi na posameznih odcepih ljubljanske obvoznice (Kozarje, Malence …) ter med Ptujem in Gruškovjem. Že v preteklih dneh so se povezali s partnerskimi družbami v tujini, zato bodo na primer v Avstriji promet preusmerjali ali proti Italiji ali pa proti Gradcu in najprej proti Hrvaški. Naši vzhodni sosedi prav zato pričakujejo povečan promet iz smeri Madžarske proti Zagrebu in dolge zastoje na cestninskih postajah blizu hrvaške prestolnice.

"Že prej smo vedeli, da bo ta konec tedna prometno najbolj obremenjen v letu. S sosednimi nadzornimi centri smo v stalnem stiku, izmenjujemo si podatke o prometnem stanju. Pri Salzburgu in pri Beljaku bodo kolegi iz Asfinaga priporočali že predstavljene alternativne poti, saj bo predor Karavanke zaprt. V soboto bo zelo vroče in v takih razmerah so se v preteklosti že dogajale hujše prometne nesreče. Tudi sam predlagam, da se vozniki na pot odpravijo čim bolj zgodaj," svetuje Ulrich Zorin, vodja prometne službe pri Darsu.

Ne spreglejte