Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
16. 6. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

5

Natisni članek

novi volkswagen polo Volkswagen

Petek, 16. 6. 2017, 11.37

6 let, 7 mesecev

Svetovna premiera 6. generacije Volkswagnove uspešnice v Berlinu

Novi volkswagen polo – postal je večji in pametnejši #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,75

5

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na svetovni premieri smo se srečali s 6. generacijo Volkswagnovega pola. S svojo novo podobo, dolžinskim in prostorskim prirastkom ter digitalizacijo in sodobnimi vozniškimi pomočniki želi dokončno opraviti s statusom avtomobila, ki ga kupujejo tisti, ki si ne morejo privoščiti golfa. Pri Volkswagnu pravijo, da so naredili avto, ki si ga bodo ljudje želeli kot prvo izbiro.

Volkswagen polo | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Poudarki:

Največji in najbolj prostoren polo do sedaj: prvič je presegel dolžino štirih metrov. Je 8,1 centimetra daljši in 6,9 centimetra širši. Medosna razdalja, ki je zrasla za 9,4 centimetra, preseže 2,5 metra. Prtljažnik četrtino večji: od 351 do 1125 litrov (ob podrti klopi).

Pilotirana vožnja z asistenčnimi sistemi iz golfa in passata: serijsko vgrajen sistem proti naletu (Front assist) s funkcijo samodejnega zaviranja in prepoznavanjem pešcev, opcijski aktivni radarski tempomat (do 210 km/h) v kombinaciji z DSG menjalnikom ponuja funkcijo ustavi in spelji, sistem nadzora mrtvih kotov, nadzor prečnega prometa za vozilom (Rear traffic alert), sistem za ohranjene smeri znotraj voznega pasu, aktivni parkirni pomočnik …

Prvi Volkswagnov model z drugo generacijo prilagodljivih digitalnih merilnikov (Active info display). | Foto: Jure Gregorčič Prvi Volkswagnov model z drugo generacijo prilagodljivih digitalnih merilnikov (Active info display). Foto: Jure Gregorčič Povezljivost: spletne storitve aplikacije Car-net z vsemi vmesniki za povezljivost s pametnimi telefoni (MirrorLink – preslikava zaslona telefona, Android auto, Apple carplay), ki jih je mogoče tudi brezžično polniti na indukcijskem vmesniku. Nova Volkswagnova platforma za voznike s spletnimi storitvami, kot je denimo plačevanje in rezervacija parkirnega mesta iz vozila – aplikacija WePark.

Štirje osnovni nivoji opreme: trendline, comfortline, highline in GTI. Dodatni paketi za personalizacijo (R-line, Beats …) s kombinacijo 14 barv karoserije in 13 barvnih vložkov armaturne plošče.

Motorji: razpon moči od 48 (65 "konjev") do 147 (200 "konjev") kilovatov. V ponudbi tudi novi 1,5-litrski TSI EVO (110 kW) bencinar z možnostjo izklopa dveh valjev (ACT) ter na novo razvit litrski TGI (66 kW) trivaljnik na zemeljski plin (CNG).

Cene: slovenski cenik še ni znan, v Nemčiji pa bo z vsemi dajatvami najcenejši polo stal 12.975 evrov.

Za 15 tisočakov: Pet "enakih" majhnih avtov, a razlike so precejšnje


Video: trenutek razkritja 6. generacije Volkswagnovega pola

Prvi vtisi: Volkswagnova samozavest se zdi upravičena

Polo GTI | Foto: Jure Gregorčič Polo GTI Foto: Jure Gregorčič Polo ima za seboj uspešno zgodovino, saj s 14 milijoni prodanimi avtomobili zagotovo spada med Volkswagnove bestseller modele in je ob golfu in passatu eden ključnih modelov te znamke. V svoji 6. generaciji se je precej prostorsko precej potegnil. Prerasel je tudi standardne razredne mere in se iz nabora golfove ter passatove tehnične opreme založil z vsemi sodobni vozniškimi pripomočki, ki vodijo v smer pilotirane vožnje. Pri Volkswagnu pravijo, da bo s prostorom in tehnologijo spet postavil razredna merila. Zgradili so ga na prilagodljivi platformi, prilagojeni za koncernske kompaktne modele (MQB A0), na kateri že stoji nova Seatova ibiza.

Polo je še večji in tehnično še bolj založen. V Wolfsburgu pravijo, da bo s prostorom in tehnologijo v enem izmed najbolj konkurenčnih avtomobilskih razredov, segmentu malih kompaktnih avtomobilov, bil ključni igralec. Glede na to, kar smo videli in otipali, je samozavest upravičena.

Precej drugačno podobo polo v primerjavi s predhodnikom kaže tudi v notranjosti. Kabina je že na oko večja, zasnova armaturne plošče pa zlasti, ko se zasvetijo prilagodljivi digitalni merilniki (Active info display 2. generacije), sporoča, da je polo osvojil novi digitalni svet komunikacije in zabave.  | Foto: Volkswagen Precej drugačno podobo polo v primerjavi s predhodnikom kaže tudi v notranjosti. Kabina je že na oko večja, zasnova armaturne plošče pa zlasti, ko se zasvetijo prilagodljivi digitalni merilniki (Active info display 2. generacije), sporoča, da je polo osvojil novi digitalni svet komunikacije in zabave. Foto: Volkswagen

Polo ima ime in kupce, saj je denimo lani v Evropi še vedno bil na čelu kompaktnega razreda, pred cliom in peugeotom 208. Nekaj je k temu uspehu nedvomno dal tudi motošport oziroma tista najbolj divja in atraktivna podoba pola na "brzincih" svetovnega prvenstva v reliju. Ta WRC zgodba je sicer končana. Reliju pa polo vendarle ni rekel dokončno slovo, saj naj bi se novinec s tekmeci – koncernsko škodo fabio, pa ford fiesto, peugeotom 208, hyundaiem i20, citroënom DS3 (kmalu tudi novi C3) -  na makadamu, ledu in asfaltu še udaril v konkurenci cenejših in dostopnejših R5 dirkalnikov. Polo R5 naj bi menda pripravili že za naslednjo sezono.

Volkswagen polo | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Noče stati v senci golfa

Kot nov, svež in večji ter prostornejši model 6. generacije bo nedvomno karizmo imena unovčil tudi z močno tehnologijo koncerna. Za vse bo težek tekmec. Zanimivo pa je, da se polo želi odločno otresti statusa golfove rezerve. Njegovi avtorji so nam prikimali na vprašanje, ali je dovolj suveren, da bo povsem izstopil iz sence najbolj prodajanega volkswagna vseh časov.

Da, pravijo ljudje, ki so ga oblikovali in razvili. Ali je res tako, bodo pokazali kupci. Dejstvo pa je, da novi polo noče več veljati za avtomobil, za katerega se odločijo tisti, ki si ne morejo privoščiti golfa. Želi si biti prvi na draftu kupca, ki bo vstopil v salon in iskal kompaktno kombilimuzino z VW znakom na nosu.

Oblikovalci so s pridom izkoristili prilagodljivo platformo (MQB A0), namenjeno novemu rodu kompaktnih avtomobilov koncerna, saj je že na prvi pogled jasno, da je polo večji. V dolžino meri dobre štiri metre (4053 mm), kar pomeni, da je od predhodnika daljši za 8,1 centimetra. Tudi v širino je pridobil nikakor ne zanemarljivih 6,9 centimetra. Največji dolžinski prirastek, ki izdatno vpliva na prostor v kabini, pa je 9,4 centimetra daljša medosna razdalja. Ta po novem presega 2,5 metra (2564 mm).   | Foto: Volkswagen Oblikovalci so s pridom izkoristili prilagodljivo platformo (MQB A0), namenjeno novemu rodu kompaktnih avtomobilov koncerna, saj je že na prvi pogled jasno, da je polo večji. V dolžino meri dobre štiri metre (4053 mm), kar pomeni, da je od predhodnika daljši za 8,1 centimetra. Tudi v širino je pridobil nikakor ne zanemarljivih 6,9 centimetra. Največji dolžinski prirastek, ki izdatno vpliva na prostor v kabini, pa je 9,4 centimetra daljša medosna razdalja. Ta po novem presega 2,5 metra (2564 mm). Foto: Volkswagen

Ni prostorski čudež, je pa občutno večji in zmožen igrati vlogo prvega avtomobila

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Na razkritju v Berlinu pri Volkswagnu seveda niso skoparili s presežki. Tudi o prostorskem čudežu je bilo govora. Res je, da so dobro izkoristili prednosti svoje prilagodljive platforme. Mi v njem prostorskega čudeža nismo odkrili. Je pa dejstvo, da je prvič prerasel dolžino štirih metrov. Predvsem občutno daljše medosje, ki presega 2,5 metra, pa večja širina in 8,1 centimetra več v dolžino pa pola naredijo zanimivega v vlogi prvega avtomobila v družini. Prostorski standardi avtomobilskega tlorisa imajo danes med kupci precej velike oči in zlasti Slovenci za avtomobil radi zapravimo več, kot ga dejansko potrebujemo in uporabljamo.  Polo ima za četrtino večji prtljažnik kot prej in 351 litrov bi moralo zadostovati za mlado družinico z enim malčkom, tudi če je v igri še voziček. Sploh, ker je prtljažnik lepo dostopen in prave oblike.

Zaradi širših kolotekov in večjega medosja je precej drugačen občutek na vseh sedežih. Notranjost je po prostoru sedaj res bližje golfu kot pa razredu majhnih avtomobilov. | Foto: Jure Gregorčič Zaradi širših kolotekov in večjega medosja je precej drugačen občutek na vseh sedežih. Notranjost je po prostoru sedaj res bližje golfu kot pa razredu majhnih avtomobilov. Foto: Jure Gregorčič

Zadaj je precej več prostora za kolena, je pa pri teh merah to še vedno odvisno tudi od velikosti voznika in sovoznika. Zato ne moremo govoriti o prostorskem čudežu.  Gre pa verjeti inženirjem, da prirastek med obema osema in pa za skoraj 7 centimetrov večja širina prinaša tudi stabilnejšo in bolj dinamično vozniško izkušnjo. To bomo preverili na prvi vožnji.

Zanimiva primerjava: novi polo po dolžini skoraj dosega golfa 4. generacije

Mere: milimetri in litri

Polo 6. generacije (2017)

Polo 5. generacije (2009)

Golf 4. generacije (1997)

Dolžina:

4,053

3,972

4,149

Širina:

1,751

1,682

1,735

Višina:

1,446

1,453

1,439

Medosna razdalje:

2,564

2,470

2,511

Kolotek spredaj:

1,525

1,463

1,513

Kolotek zadaj:

1,505

1,456

1,494

Prtaljžnik (l):

351

280

330

Novi polo tudi v različici GTI. | Foto: Volkswagen Novi polo tudi v različici GTI. Foto: Volkswagen

Volkswagen polo | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Moderna digitalizacija

Polo pa ponuja tudi nekaj tistih golfovih sladkorčkov izdatne digitalne prenove, kot so LED luči, pa nedvomno veliko sodobnejša armaturna plošča s prilagodljivimi digitalnimi merilniki, gre za debi 2. generacije teh "hightech" merilnikov. Tu so še aktivni vozniški pripomočki, ki ga delajo varnejšega in udobnejšega ter ga peljejo v smeri pilotirane vožnje. Niso pozabili na mladostniško željo po izraznosti lastne podobe. Precej barvitih kombinacij si bo mogoče omisliti, pa tudi denimo ambientalno osvetlitev, pa večje strešno okno … Po meri mlajših kupcev bo na voljo še 300-vatni avdio sistem legendarnega ameriškega proizvajalca slušalk Beats (Dr. Dre). Prek 8- ali 6,5-palčnega zaslona pa polo ponuja še vse možne simbioze s pametno telefonijo in tudi spletnimi storitvami.

Glede nove podobe 6. generacije oblikovalci pravijo, da je polo postal bolj izrazit, bolj definiran in bolj karizmatičen. V naših očeh bi najprej rekli, da je s podobo bolj možat, kot je bil. Pogled z boka razkriva daljšo in bolj elegantno strešno linijo, ki se konča s strešnim spojlerjem. Bok pa vizualno definira tako imenovana dvojna, ostra tornado linija v obliki puščice.  | Foto: Jure Gregorčič Glede nove podobe 6. generacije oblikovalci pravijo, da je polo postal bolj izrazit, bolj definiran in bolj karizmatičen. V naših očeh bi najprej rekli, da je s podobo bolj možat, kot je bil. Pogled z boka razkriva daljšo in bolj elegantno strešno linijo, ki se konča s strešnim spojlerjem. Bok pa vizualno definira tako imenovana dvojna, ostra tornado linija v obliki puščice. Foto: Jure Gregorčič

Dizel, koliko časa še?

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V motorni paleti pola prevladuje bencinska ponudba. Evropski kupci se v tem segmentu vse bolj vračajo k bencinskim motorjem. Vožnja s sodobnim turbo bencinarjem je prav tako prožna, učinkovita in predvsem veliko bolj uglajena kot z dizlom.

"Računica" energije pa vse bolj konkurenčna in stroškovnik vzdrževanja prijaznejši ter manj kompliciran. Le še slabih 30 odstotkov kupcev prejšnje generacije pola je izbralo dizla. V naboru devetih motorjev, ki vsi izpolnjujejo normativ Euro 6, novi polo tako ponuja le dve dizelski 1,6-litrski TDI različici z 59 alo 70 kilovati.

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Najmanj vozniško zahtevni kupci bodo posegli po atmosferskih različicah litrskega trivaljnika (MPI) z 48 ali 55 kilovati ter 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vozno zelo zanimiv bo novi 1,5-litrski TSI štirivaljnik s tehnologijo izkopa valjev (ACT) na zahtevo. Gre za zelo dober, prožen in uglajen motor s 110 kilovati, preizkusili smo ga na prvi vožnji prenovljenega golfa. Novost je tudi trivaljnik serije TGI (66 kW), kjer v valjih izgoreva najčistejši fosilni energent metan oziroma zemeljski plin (CNG). Najostrejši in vozniško najbolj zabaven polo GTI pa nima več 1,8-litrskega TSI stroja, temveč sodobnejši, zmogljivejši in bolj učinkovit dvolitrski TSI motor s 147 kilovati oziroma 200 "konji".

O električnem e-polu in ali priključnem hibridu GTE polu ni bilo govora. Volkswagen se je naučil, da je elektriko treba vzeti zares. Zato so razvili novo platformo, namenjeno izključno elektrifikaciji nove modelne palete.  Z njo bodo na polno "udarili" ob koncu tega desetletja.

Pregled motorne palete pola 6. generacije:

Metan – zemeljski plin CNG
1.0 TGI s 66 kW / 90 KM in 5-stopenjski ročni menjalnik

Bencin
1.0 MPI 48 kW / 65 KM in 5-stopenjski ročni menjalnik
1.0 MPI 55 kW / 75 KM in 5-stopenjski ročni menjalnik
1.0 TSI 70 kW / 95 KM, 5-stopenjski ročni ali  7-stopenjski samodejni DSG menjalnik
1.0 TSI 85 kW / 115 KM, 6-stopenjski ročni ali  7-stopenjski samodejni DSG menjalnik
1.5 TSI 110 kW / 150 KM, 6-stopenjski ročni ali  7-stopenjski samodejni DSG menjalnik
2.0 TSI 147 kW / 200 KM, 6-stopenjski ročni ali  7-stopenjski samodejni DSG menjalnik

Dizel
1.6 TDI 59 kW / 80 KM in 5-stopenjski ročni menjalnik
1.6 TDI with 70 kW / 95 KM, 5-stopenjski ročni ali  7-stopenjski samodejni DSG menjalnik

 

Ne spreglejte