Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
28. 1. 2016,
9.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Airbus

Četrtek, 28. 1. 2016, 9.14

8 let

To je airbus A300, ki bo na letališču na Brniku pristal trikrat tedensko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na brniškem letališču bo trikrat tedensko pristajal rumeni airbus A300 kurirske družbe DHL, ki bo dopolnil prevoze dozdajšnjega boeinga 757. Prek Letališča Jožeta Pučnika vsak dan več tisoč pošiljk.

Prevoze boeinga 757-200 je dopolnil večji airbus A300

Tovorno letalo družbe DHL je reden in zaradi vpadljive rumene barve za mimo vozeče tudi prepoznaven gost letališča na Brniku. Če so do zdaj v Slovenijo pošiljke družbe največkrat prihajale in odhajale z boeingom 757, saj predhodni boeing 737 v Sloveniji pristane le še redko, je zdaj na Brnik priletelo še precej večje tovorno letalo airbus A300. Po načrtih DHL bo na Brniku A300 pristajal trikrat tedensko (ob torkih, sredah in četrtkih), ob ponedeljkih in petkih pa bo naloge še naprej opravljal omenjeni boeing 757-200. Sprememba tipa letala je posledica povečanega obsega mednarodnih pošiljk.

Rumeni airbus A300 bo na Brniku pristajal trikrat tedensko

V primerjavi s tem letalom je airbus A300 daljši za približno šest metrov, enako daljši pa ima tudi razpon kril. Obe letali sicer poganjata dva motorja, a A300 spada med širokotrupna, boeing 757 pa med ozkotrupna letala. Airbus je začel letalo A300 izdelovati že leta 1973, ko je bilo prvo dvomotorno širokotrupno letalo. Proizvodnjo so ustavili leta 2007.

Kot je povedal Simon Bizjak, direktor operative pri DHL Express (Slovenija), lahko v glavni tovorni prostor airbusa A300 naložijo 21 tovornih zabojnikov. V spodnji prostor lahko letalo sprejme še do 22 manjših tovornih zabojnikov. Skupna površina za tovor je približno 115 kvadratnih metrov. Temu primerna je tudi skupna teža tovora, ki ga letalo lahko prepelje.

Dnevno z letalom prepeljejo med 15 in 20 tonami tovora

"Dnevno z letalom prepeljemo približno od 15 do 20 ton tovora. Teža in velikost pošiljk se razlikujeta, zato je težko oceniti njihovo število. En dan imamo več velikih in težjih pošiljk, kakšen drug dan pa precej več manjših paketov in dokumentnih pošiljk. Dnevni obseg znaša nekaj tisoč pošiljk," so nam povedali v DHL, kjer sta v službi na njihovih tovornih letalih tudi vsaj dva slovenska pilota.

Ne spreglejte