Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 11. 2016,
8.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Natisni članek

Tesla Motors

Četrtek, 10. 11. 2016, 8.59

6 let, 6 mesecev

Tesla uradno: V Evropi bomo gradili veliko tovarno baterij in avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

1

Tesla Motors bo prihodnje leto razkrila lokacijo svoje velike tovarne baterij in avtomobilov v Evropi. Zaradi dostopa do avtomatiziranih sistemov proizvodnje baterij in gorivnih celic so prevzeli nemško podjetje Grohmann Engineering.

Tesla Motors želi do leta 2018 proizvodnjo svojih avtomobilov povečati na pol milijona vozil letno. Letos bodo predvidoma izdelali 80 tisoč modelov S in X. | Foto: Reuters Tesla Motors želi do leta 2018 proizvodnjo svojih avtomobilov povečati na pol milijona vozil letno. Letos bodo predvidoma izdelali 80 tisoč modelov S in X. Foto: Reuters

Nemško podjetje izdeluje avtomatizirane sisteme proizvodnje baterij in gorivnih celic

Tesla Motors je kupila nemško podjetje Grohmann Engineering, ki razvija avtomatizirane sisteme za proizvodnjo baterij in gorivnih celic. Nemško podjetje iz Prüma, ki leži blizu meje z Nizozemsko in Luksemburgom, je do zdaj pri proizvodnji električnih koles že pomagalo družbama BMW in Daimler. Grohmann danes zaposluje 500 ljudi, po prevzemu pa nameravajo Američani v Prümu zaposliti še okrog tisoč inženirjev in tehnikov. Podjetje, ki je imelo lani za okrog 123 milijonov evrov prihodkov, se bo preimenovalo v Tesla Grohmann Automation.

Tesla danes že sestavlja avtomobile za evropske kupce na Nizozemskem, proizvodnja avtomobilov pa je le v ZDA. | Foto: Tesla danes že sestavlja avtomobile za evropske kupce na Nizozemskem, proizvodnja avtomobilov pa je le v ZDA.

Odločitev o lokaciji gradnje velike tovarne baterij in avtomobilov v Evropi prihodnje leto

Predsednik Tesle Elon Musk je na tiskovni konferenci napovedal veliko naložbo v Evropo in tukajšnjo gradnjo velike tovarne litij-ionskih baterij. Tako imenovani Gigafactory, ki velja za eno največjih tovarn na svetu nasploh, so že postavili v ameriški zvezni državi Nevada. O lokaciji take tovarne v Evropi se bodo odločili prihodnje leto, v tovarni pa bodo poleg baterij proizvajali tudi avtomobile. Do zdaj je že več evropskih držav izrazilo zanimanje za velik posel s Teslo.

Američani bodo letos predvidoma izdelali 80 tisoč avtomobilov, do leta 2018 pa želijo svojo letno proizvodnjo povečati na 500 tisoč vozil. Sredi prihodnjega leta bodo predvidoma začeli izdelovati novi model 3, glavna proizvodna tovarna pa bo še naprej ostala v kalifornijskem mestu Fremont.

Ne spreglejte