Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 8. 2016,
10.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Tesla Motors

Četrtek, 4. 8. 2016, 10.50

6 let, 7 mesecev

Tesla Motors negativna še trinajsto zaporedno četrtletje, zadnja izguba 261 milijonov evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Tesla Motors je zabeležila še trinajsto zaporedno negativno četrtletje. V drugem četrtletju je izgubila 261 milijonov evrov. Družba, ki je še v fazi razvoja, ne obupuje in za drugo polovico leta napoveduje povečano proizvodnjo. Ključni model 3 na trg prihaja že prihodnje leto.

Prototip modela 3 pred novo Teslino tovarno baterij Gigafactory v zvezni državi Nevada. | Foto: Prototip modela 3 pred novo Teslino tovarno baterij Gigafactory v zvezni državi Nevada.

Povečali so prihodke, a tudi stroške

Čeprav jim je pri Tesli uspelo nekoliko povečati število izdelanih avtomobilov, to še vedno ni bilo dovolj. Proces je v prvih šestih mesecih otežila kompleksnost novega modela X, ki ga čakajo tudi kupci v Sloveniji. Tesla je v drugem četrtletju izgubila 293 milijonov dolarjev (261 milijonov evrov) in tako še trinajsto zaporedno četrtletje končala v rdečih številkah.

Prihodki so se v enakem obdobju, primerjano z enakim obdobjem lani, sicer povečali za 33 odstotkov, a za približno enako mero so se povečali tudi operativni stroški. Z izjemo finančnih sredstev, ki bodo potrebni za zagon proizvodnje modela 3, Musk pričakuje pozitiven izkupiček druge polovice leta.

Tesla je imela več težav s proizvodnjo precej kompleksnega modela X. | Foto: Tesla je imela več težav s proizvodnjo precej kompleksnega modela X.

Tesla bo morala proizvodnjo povečati za okrog 500 avtomobilov na teden

V drugem četrtletju je Tesla Motors izdelala 18.345 avtomobilov, kar pomeni skoraj dva tisoč na teden. Musk želi v tretjem četrtletju to število povečati na 2.300, v zadnjem četrtletju pa na 2.400. Tesla tako ostaja pri načrtu, da bi letos v celotnem letu prvič izdelala 50 tisoč vozil.

Američani so sicer končali razvoj tesle 3, za katero so že v nekaj dneh po razkritju dobili več kot 300 tisoč rezervacij. Ta avtomobil bo za Teslo seveda ključen tudi iz poslovnega vidika. Avtomobil bodo prvim kupcem dostavili že prihodnje leto.

Ne spreglejte