Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 11. 2017,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

5

Natisni članek

Volvo samodejna vožnja

Četrtek, 16. 11. 2017, 9.46

6 let, 7 mesecev

Tako Volvo z razvojem tehnologij rešuje življenja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

5

Volvo kamion samodejno zaviranje | Foto Volvo

Foto: Volvo

Nesreče, ko otrok steče na cesto, ne da bi pogledal levo in desno, jemljejo življenja tudi na naših cestah. Volvo je spet dokazal, da je njihov sistem pozornejši ter zmožen zavirati hitreje kot voznik in sposoben aktivno reševati življenja.

Kako je tovorno vozilo Volvo na Norveškem samodejno zaviralo in rešilo otroško življenje

Bliskovit razvoj tehnologij

Volvo že od svojih začetkov z inovativnimi inovacijami igra vodilno vlogo pri razvoju varnostnih elementov v avtomobilski industriji. Nič kaj drugače ni pri razvoju tovornih vozil in avtobusov, kjer s pospešenim tempom razvijajo varnostne rešitve, ki bodo aktivno poskrbele za zmanjšanje žrtev v prometu.

Tokratni posnetek je čudovit prikaz tega, kako lahko vozilo, opremljeno z najnovejšimi varnostno-asistenčnimi sistemi, reši življenje. Ne le, da je tako opremljeno vozilo bistveno varnejše za voznika in sopotnike, hkrati rešuje življenja tudi preostalih udeleženec v prometu. V zadnjih letih je tehnologija napredovala z bliskovito hitrostjo, k sreči pa njene prednosti niso le na papirju, temveč rešujejo življenja tudi v praksi.

Voznik tovornjaka je vozil zelo hitro

V Sloveniji Zakon o praviliih cestnega prometa pravi, da mora voznik mimo ustavljenega avtobusa peljati z zmanjšano hitrostjo in posebej previdno. V tem primeru bi bil lahko zgornji nevarni položaj rešljiv tudi brez napredne tehnične podpore tovornjaka. Bi morala taka prometna pravila "poznati" moderna vozila? Položaj, ko otrok priteče izza ustavljenega avtobusa, je namreč pravi šolski primer nevarnih položajev v prometu.

 

Poznan scenarij iz resničnega življenja

Scenarij, ki ga pozna večina udeležencev naših cest: otrok stopi s šolskega avtobusa in steče čez cesto za avtobusom, ne da bi pogledal levo in desno. Iz nasprotne strani pripelje avtomobil ali v tokratnem primeru tovornjak Volvo in posledice so lahko usodne. K sreči je bilo tovorno vozilo švedskega proizvajalca opremljeno s sistemom za samodejno zaviranje v sili AEB. Prek sprednje kamere in senzorjev je sistem uspešno prepoznal pešca ter samodejno zaviral v sili. Zahvaljujoč tej napredni tehnologiji in kratkemu reakcijskemu času voznika se je tovornjak ustavil ekspresno hitro in z izredno kratko zavorno razdaljo kljuboval zakonom fizike.

 

Ne spreglejte