Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
13. 4. 2014,
22.44

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kolektor

Nedelja, 13. 4. 2014, 22.44

2 leti, 3 mesece

Stojan Petrič: Kolektor bo razvil nove avtomobilske pogone

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik koncerna Kolektor Stojan Petrič nam je zaupal, da bodo v podjetju, ki velja za enega najboljših razvojnih dobaviteljev evropske avtomobilske industrije, razvoj usmerili v pogonske sisteme.

Globalni igralec, ki je zmožen prepričati največje

Idrijski Kolektor se je v petih desetletjih svojega obstoja prebil med najbolj ugledne razvojne dobavitelje avtomobilske industrije. Danes je tako koncern Kolektor predvsem s programi Komponente in sistemi, ki imajo visoko dodano vrednost, celo na svetovni ravni postal eden od vodilnih dobaviteljev.

Slovenskim inovativnosti, prilagodljivosti in znanju, ki vejejo iz razvojnega oddelka Kolektorja, pritrjujejo tudi nekateri največji in najbolj ugledni avtomobilski proizvajalci, kot sta na primer Volkswagen in BMW.

Velik potencial za bliskovit odzivni čas: petsto inženirjev

Širokemu programu avtomobilskih komponent so se poleg komutatorjev, rotorjev, elektronskih, magnetnih in hibridnih komponent v zadnjih 20 letih pridružili še elektronski sklopi ter plastični izdelki za notranjo in zunanjo opremo avtomobila. Korektor v resnici ponuja precej širok nabor rešitev za avtomobilsko industrijo.

Konkurenčen je tudi s prilagodljivostjo proizvodnje. Tako po količini kot tudi po času. Zadnje je v panogi, kjer hitrost tehnološkega razvoja pomeni neprestano bitko za čast, kupce in denar, seveda ena izmed ključnih postavk.

Kako hitro se Kolektorjev razvoj odzove na tempo avtomobilske industrije, nam je nazorno pojasnil prvi mož koncerna Stojan Petrič:

"Zelo hitro. Imamo veliko razvojnikov. V koncernu je od tri tisoč zaposlenih več kot petsto inženirjev."

Od razvojne ideje do serijskega izdelka lahko preteče le pol leta

Da bi imeli jasnejšo predstavo, kako hitro se mora razvojni dobavitelj odzvati na zastavljene cilje avtomobilskega proizvajalca, smo predsednika koncerna Stojana Petriča vprašali, koliko časa v resnici preteče od zasnove do prve izdelane serije določene avtomobilske komponente.

"Pri nas od šestih mesecev do enega leta. Seveda je od kupca precej odvisno, kako hitro je zmožen naše komponente vključiti v končni produkt. Kjer pa smo neposredni dobavitelj OEM kupcem, je odvisno od njih, ali je to Volkswagen ali BMW, kako hitro želijo implementirati ta produkt v novo platformo, ki jo razvijajo."

V Idriji bodo kmalu razkrili nove projekte

V obdobju, ko je avtomobilska industrija na energijskem razpotju, ki bo za vedno spremenilo navade mobilnosti, kot jo poznamo, so tudi dobavitelji postavljeni pred vrsto novih izzivov. Zagotavljanje večje energijske učinkovitosti, zmanjšanje izpustov, alternativne energije, novi materiali … Kje bo torej v prihodnosti Kolektor iskal svojo priložnost?

Bodo to hibridni in električni pogoni ali optimizirane komponente motorja z notranjim izgorevanjem? Stojan Petrič odgovarja:

"Dobro vprašanje. Ukvarjali se bomo s pogoni, to je naš cilj. Imamo tudi že nekaj projektov, o katerih boste več izvedeli čez nekaj časa."

Ko šteje vsak gram …

V avtomobilski industriji dandanes šteje vsak gram. V nenehnem lovu za čim boljše rezultate pri zmanjševanju porabe goriva in izpustov avtomobili postajajo vse lažji. Drastično se spreminja avtomobilska arhitektura, ki zahteva novo generacijo kompozitih materialov. Stojan Petrič o izzivih lahkih in izjemno čvrstih gradnikov pojasnjuje:

"Mi tega skoraj ne dobavljamo neposredno OEM kupcem, ampak kupcem, ki so Tier 1 dobavitelji OEM kupcev. Z njimi skupaj rešujemo to vprašanje, in to tako, da poskušamo v vsakem primeru izboljševati težo svojih komponent, ki jim jih dobavljamo, in pri tem iščemo tudi rešitve, ki povzročajo manjše izpuste ogljikovega dioksida."

Ne spreglejte