Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2022,
7.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

servis avtomobila mraz zima akumulator Peugeot PR članek

Ponedeljek, 21. 11. 2022, 7.00

1 leto, 5 mesecev

Ste že preverili stanje svojega akumulatorja?

Oglasno sporočilo

Meglena jutra že napovedujejo prihajajočo hladnejšo polovico leta. Vozniki se jeseni začnejo pripravljati na zimske vozne razmere, ko je potrebno zamenjati pnevmatike, letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla nadomestiti z zimsko, tekstilne preproge pa za gumijaste. Kaj pa stanje akumulatorja? Večini voznikov je nemoteno delovanje akumulatorja samoumevno, in sploh tisti, s starejšimi vozili, jesenskega pregleda avtomobila velikokrat ne opravijo.

Nizke temperature in vlaga

Ko se zunanja temperatura približuje ledišču, se to odraža tudi na stanju akumulatorja. Pri svinčenih akumulatorjih napetost povzroči elektrokemijska reakcija med dvema kovinama in elektrolitom, ki nato poganja vse električne naprave v vozilu. Pri nizkih temperaturah se reakcija upočasni in zato se zmanjša zmogljivost akumulatorja. Prav tako pa se pri nizkih temperaturah olje zgosti in otežuje zagon pogonske gredi, kar je še dodaten razlog za težave z akumulatorji. Nizke temperature pa niso edini razlog za težave. Pogosta deževna obdobja in megla v jesensko-zimskem času pospešujejo nastajanje plazečih tokov, dodatno obremenjujejo akumulator in pospešujejo njegovo praznjenje.

Večja poraba energije

V hladnih dneh je vožnja z avtomobilom ob vključenem gretju kabine in sedežev še prijetnejša. Ogrevanje zadnjega ali sprednjega stekla nadomesti strganje ledu, novejši modeli vozil so opremljeni z električnim pomikom stekel, marsikdo pa si med vožnjo polni še telefon ter posluša radio ali glasbo s ključka USB. Večja poraba energije je odvisna tudi od tipa motorja. Dizelski motorji namreč za svoj zagon porabijo bistveno več. Vse navedeno pa dodatno slabi akumulator, ki po možnosti že pred zimo ni bil v dobrem stanju.

Starost akumulatorja

Posebna previdnost velja pri starejših ali rabljenih vozilih, kjer ne poznamo zgodovine menjave akumulatorja. Akumulatorji se starajo predvsem zaradi pospešenih kemičnih procesov ob visokih poletnih temperaturah in upočasnjenih ob nizkih temperaturah, ko se polnijo počasneje, zmogljivost pa je zmanjšana. Če je akumulator v vozilu že dlje časa, se priporoča meritev njegovega stanja. 

Prevožena razdalja

Vozniki, ki redno vozijo daljše razdalje, imajo manjšo možnost okvare akumulatorja. S kratkimi in nerednimi vožnjami se akumulator prazni hitreje, kot ga je alternator zmožen napolniti.

Neredne meritve stanja akumulatorja

Vsakoletna meritev stanja akumulatorja bi morala biti na vrhu seznama opravil, ki jih je pred zimo treba storiti. Z jesensko kontrolo na pooblaščenem servisu preverite, v kakšnem stanju je akumulator v vašem vozilu, in se po posvetu s strokovnjakom tako lahko še pravočasno odločite za menjavo z novim.

SLO_PEUGEOT_poprodaja-oktober-akumulatorji_nve_300x250_brezsmallprinta | Foto:

Naročnik oglasnega sporočila je P Automobil Import.

Ne spreglejte