Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
3.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Seat Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 11. 2. 2016, 3.50

8 let

Seat ateca – dolgo pričakovani športni terenec za nove kupce in dvig ugleda znamke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tudi Seat se (končno) priključuje vlaku ponudnikov ta hip najbolj vročih avtomobilov - kompaktnih športnih terencev. Ateca bo naprodaj šele jeseni. Španci stavijo na videz, tehniko in vozne lastnosti.

Lani koncept 20V20, letos serijska ateca

Pred letom dni je na salonu avtomobilov v Ženevi Seat predstavil koncept 20V20, ki je napovedoval prihod španskega kompaktnega športnega terenca.

Serijsko različico smo zato pričakovali prej, denimo jeseni na salonu v Frankfurtu, a je, kot kaže, hišna politika datum postavila v pozno zimski čas letošnjega leta.

Uradni novinarski krst je bil te dni v Barceloni, salonsko premiero pa bo ateca dočakala v Ženevi v začetku marca.

Ateca je precej bolj konzervativnega videza kot lanski koncept

Med konceptom 20V20 in ateco je veliko podobnosti.

Serijska ateca ima bolj navpična zadnja vrata (koncept ima kupejevsko položna), en sam, raven in neprekinjen rob na bokih (20V20 ima dva, kot večina današnjih seatov) in večkotna žarometa (20V20 ima trikotna), kakršna ima denimo leon.

Razlik je še nekaj, a so seveda pričakovane – vratne kljuke so običajne (koncept ima ugreznjene v vrata) in v odbijačih so pri ateci reže manj agresivne.

Motorji od 85 do 140 kilovatov, dva menjalnika in dva pogona

Ateca je dolga 4,36 metra in je namenjena petim potnikom ter 510 litrom njihove prtljage oziroma 485, če je pogon štirikolesni, 4drive z zadnjo generacijo sklopke haldex.

Pogona bosta torej dva, prav tako menjalnika (ročni ali DSG z dvema sklopkama), motorjev pa bo seveda več.

Vsi bodo prisilno polnjeni; iz dizelske družine TDI prihajajo trije in sicer 1.6 (85 kW) ter 2.0 (110 in 140 kW), iz bencinske družine TSI pa 1.0 (85 kW) in 1.4 (110 kW), katerega značilnost je odklop valjev pri delnih obremenitvah.

Za dizle obljubljajo normno porabo od 4,3 do 5 litrov na 100 kilometrov, za bencinske motorje pa od 5,3 do 6,2 litra na 100 kilometrov. Pogonska tehnika je seveda v celoti koncernska, Volkswagnova.

Povezljivost in varnost: v koraku s časom

Je pa že zdaj znano, da bo imela ateca naprednejše 'sisteme' od sedanjih seatov. Pri infozabavnih sistemih obljubljajo do 8-palčen zaslon, preko katerega bodo potniki upravljali s svojimi telefoni (apple in android), se povezovali v splet in jih v posebnem predalu brezžično polnili.

Pri poglavju varnosti (in tehnike) omenjajo nastavitev vozne dinamike seat drive profile, pomočnika za prometne zastoje (ta bo pri majhnih hitrostih sam vozil, pri srednjih – do 60 km/h – pa samo pomagal), pomočnika v sili (v primeru da voznik ne bo reagiral, bo po svetlobnih in zvočnih opozorilih sistem avtomobil zaustavil znotraj prometnega pasu), pa seveda tudi radarski tempomat, prepoznavanje prometnih znakov, sistem za mrtve kote, opozorilo na prečni promet za vozilom in kamere, ki bodo prikazovale sliko avtomobila iz ptičje perspektive.

Ne spreglejte