Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
14. 7. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

Natisni članek

BMW Audi Mercedes-Benz

Četrtek, 14. 7. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Mercedes-Benz milijon, BMW 986 tisoč, Audi 902 tisoč prodanih vozil

Prvi polčas premium obračuna: Mercedes-Benz pred BMW, večji zaostanek Audija

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

1

mercedes GLC coupe

V prvem polletju je prestižni obračun premium razreda dobil Mercedes-Benz, ki bi lahko letos prvič po letu 2005 prehitel BMW. Razlika med obema je na polovici leta 20 tisoč prodanih vozil. Audi zaostaja že za skoraj sto tisoč vozil.

Rast prodaje ne sme priti na račun manjše dobičkonosnosti

Čeprav uprave vseh treh vodilnih znamk v premium razredu, torej Audijeve, BMW-jeve in Mercedes-Benzove, zatrjujejo, da rast prodaje ne sme priti na račun dobičkonosnosti, imajo številke prodanih vozil vendarle veliko prestižno težo. V prvem polletju je bil v premium razredu najuspešnejši Mercedes-Benz, ki že od leta 2005 poskuša s prvega mesta zriniti BMW. Če bi vodstvo zadržali do konca leta, bi jim to uspelo štiri leta pred lastnimi predvidevanji oziroma načrti.


Prva vožnja: mercedes-benz GLC coupe

Prva vožnja: audi Q2

Prva vožnja: BMW M2


Ian Robertson, vodja prodaje pri BMW | Foto: Reuters Ian Robertson, vodja prodaje pri BMW Foto: Reuters

Mercedes-Benz prodal 20.062 vozil več kot BMW

Razlike v premium razredu so sicer še naprej majhne. Mercedes-Benz je v prvih šestih mesecih prodal dober milijon avtomobilov, BMW pa na drugi strani 986 tisoč. Natančna razlika med obema znamkama znaša 20.062 vozil. Medtem ko je BMW prodajo v tem časovnem obdobju povečal za 5,8 odstotka, je Mercedes-Benzu (tudi z novimi modeli na trgu) uspel kar 12-odstotni skok navzgor. Tretjeuvrščeni Audi je uspel prodati 902 tisoč vozil, a bo v drugi polovici leta računal na prodajo novih modelov, na primer vstopnega crossoverja Q2.

Bo novi Q2 v drugi polovici leta zmanjšal prodajni zaostanek Audija za Mercedes-Benzom in BMW? | Foto: Ciril Komotar Bo novi Q2 v drugi polovici leta zmanjšal prodajni zaostanek Audija za Mercedes-Benzom in BMW? Foto: Ciril Komotar

Nemška premium trojica pred vlaganji v električno tehnologijo

Vsi trije proizvajalci želijo obdržati visoko raven dobičkonosnosti, kar pa bo v naslednjih letih, ko bodo postale nujne naložbe v električne avtomobile, vse težje. Mercedes-Benz bo še letos predstavil svoj prvi električni crossover, Audi bo imel serijskega čez dve leti. BMW prav tako veliko vlaga v prepoznavnost električne podznamke i, kjer so v zadnjem obdobju (tudi v Sloveniji) prodajno zelo uspešni z modelom i3.

Ne spreglejte