Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
15. 4. 2017,
10.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

4

Natisni članek

Elon Musk Tesla

Sobota, 15. 4. 2017, 10.53

6 let, 6 mesecev

Prihodnost Tesle: po modelu 3 še električni crossover in tudi tovornjak

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

4

Tesla bo prihodnje leto na ceste poslala svoj prvi električni tovornjak, ob pričakovanem uspehu modela 3 pa tudi svoj novi crossover model Y.

To je avtomobil, ki v največji meri piše Teslino prihodnost. Model 3 je ključen za preboj ameriškega podjetja iz rdečih poslovnih številk do ravni, na kateri bodo lahko začeli širiti svojo ponudbo tudi na druge tipe vozil. | Foto: Tesla Motors To je avtomobil, ki v največji meri piše Teslino prihodnost. Model 3 je ključen za preboj ameriškega podjetja iz rdečih poslovnih številk do ravni, na kateri bodo lahko začeli širiti svojo ponudbo tudi na druge tipe vozil. Foto: Tesla Motors

Elon Musk ne skriva ambicij, da bi na ceste poslal še več različnih električnih vozil. | Foto: Reuters Elon Musk ne skriva ambicij, da bi na ceste poslal še več različnih električnih vozil. Foto: Reuters Prihodnost Tesle je odvisna predvsem od modela 3

Tesla se danes ukvarja predvsem s pripravo na začetek proizvodnje novega modela 3, v katerega so v zadnjem obdobju vložili večino svojih sredstev in tudi upov na svetlo prihodnost podjetja iz Kalifornije. To bo tretji Teslin, skupno pa njihov četrti avtomobil do zdaj.

Model 3 se bo modeloma S in X na cestah pridružil že konec letošnjega leta, v večjem obsegu pa predvidoma prihodnje leto. Tesla namerava tedensko izdelati več tisoč modelov 3. Če jim bo to res uspelo, bodo imeli dobre temelje tudi za razvoj naslednjih modelov.

Pri Ottu, ki ga je kupil Uber za okrog  624 milijonov evrov, s samodejno vozečim tovornjakom ne ogrožajo služb voznikov. Sistem samodejne vožnje deluje le na avtocestah, kjer vzdržuje hitrost in razdaljo do vozil, za prehitevanje pa se odloči le redko. Naloga voznika je torej predvsem začetni in zadnji del poti, ko je treba z avtoceste tovor pripeljati na natančen naslov naročnika. | Foto: Otto Pri Ottu, ki ga je kupil Uber za okrog 624 milijonov evrov, s samodejno vozečim tovornjakom ne ogrožajo služb voznikov. Sistem samodejne vožnje deluje le na avtocestah, kjer vzdržuje hitrost in razdaljo do vozil, za prehitevanje pa se odloči le redko. Naloga voznika je torej predvsem začetni in zadnji del poti, ko je treba z avtoceste tovor pripeljati na natančen naslov naročnika. Foto: Otto Električni "šleper" za prevoz po ameriških avtocestah

Elon Musk je na predvečer avtomobilskega salona v New Yorku še posebej navdušeno govoril o svojem novem električnem tovornjaku. Tesla ga bo predstavila že letos, na ceste pa bo zapeljal prihodnje leto. Ta projekt je znotraj Tesle vodil Jerome Guillen, ki je bil pred leti tudi direktor programa razvoja tesle S.

Električni tovornjak bo zanimiv prikaz uporabe električne energije in sistemov samodejne vožnje na ameriških avtocestah. Tu sta gorivo in voznik največja stroška za transportna podjetja. "Voznika bomo v tovornjakih potrebovali še nekaj  let," pravi Musk, kar je tudi primer poskusa Uberja in samodejno vozečih Volvovih tovornjakov.

Teslin tovornjak bo imel predvidoma največji paket baterij med vsemi njihovimi vozili, več tehničnih podatkov pa za zdaj še niso razkrili. To sicer ni prvi poskus pravega električnega "šleperja", saj podobno vozilo snujejo tudi pri podjetju Nikola Motor. Njihov prototip ima baterije s kapaciteto 320 kilovatnih ur, doseg pa podaljšujejo še z vodikovimi gorivnimi celicami.

Nikola Motor je predstavil prototip svojega električnega tovornjaka s podaljševalnikom dosega, ki uporablja vodikove gorivne celice. | Foto: Nikola Motor Nikola Motor je predstavil prototip svojega električnega tovornjaka s podaljševalnikom dosega, ki uporablja vodikove gorivne celice. Foto: Nikola Motor

Časovnica predstavitev novih modelov še ni natančno določena

Musk je razkril še nekatere podrobnosti glede naslednjih modelov Tesle, čeprav časovnica njihovih predstavitev za zdaj ni povsem natančno določena. Na osnovi modela 3 bo nastal novi model Y, ki bo predstavljal njegovo crossover različico. Tak avto bo spet zanimiv tudi za Evropo, kjer so crossoverji oziroma športni terenci v zadnjih letih zelo priljubljeni.

Tesla bo torej električni tovornjak na ceste poslala leta 2018, konec prihodnjega leta pa bodo predvidoma predstavili tudi omenjeni crossover model Y. Ta je odvisen predvsem od uspeha modela 3. Od 18 do 24 mesecev naš še loči od predstavitve Teslinega poltovornjaka oziroma pickupa, ki so zelo priljubljeni v ZDA, napoveduje Musk.

Do konca desetletja bo sledila še druga generacije Teslinega roadsterja (ta je bil sploh njihov prvi avtomobil), okrog leta 2019 pa bi lahko videli tudi prve načrte njihovega električnega družinskega kombija oziroma enoprostorca.

Ne spreglejte