Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
15.07

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

servis advertorial

Torek, 19. 5. 2015, 15.07

1 mesec, 2 tedna

Preden v avtomobilu vklopite klimo …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Klima je v vročih dneh spet postala naša najboljša prijateljica. A preden jo vklopite, preverite, kako jo pravilno uporabljati, da se izognete visokim stroškom pa tudi glavobolom in prehladom.

Upoštevajte priporočila za uporabo in vzdrževanje

Klimatska naprava ni le to, kar vidite na svoji armaturni plošči. To je kompleksen sistem, ki za optimalno delovanje nujno potrebuje redno vzdrževanje. Še posebej morate biti pozorni na hladilni plin v sistemu, ki pri dobro vzdrževani klimi ne sme uhajati. Če klimatska naprava že dolgo ni bila pregledana, obstaja možnost, da začne uhajati hladilni plin, kar zmanjša delovanje klime.

Kako prepoznati, da je s klimo nekaj narobe?

Če ste dobili občutek, da klima ne deluje več tako dobro ali ob vklopu iz zračnikov prihaja neprijeten vonj, pomeni, da vaša klima potrebuje servisni poseg. Zmanjšana moč hlajenja je namreč znak, da hladilnega plina ni več dovolj oziroma da je nekje v napeljavi začel puščati.

V tem primeru je ukrepanje nujno tudi, ker se bodo sčasoma začeli kvariti preostali sklopi klimatske naprave, strošek servisa pa bo s tem drastično narasel. Morda vas bo k pravočasnemu ukrepanju prepričal tudi podatek, da neprijeten vonj iz zračnikov predstavlja resno grožnjo za dihala, saj je v klimatskem sistemu nastalo pravo leglo bakterij in alg.

Poskrbite, da dihate svež zrak

V poletnih mesecih so avtomobili dlje časa izpostavljeni močnemu soncu, zrak v potniški kabini pa se lahko ogreje tudi do 50 stopinj Celzija. Najslabše, kar lahko storite, je, da se takrat usedete v vozilo in klimo nastavite na največjo jakost delovanja. S temperaturno razliko boste šokirali telo, prav tako boste dihali zelo slab zrak. Zato vozilo pred začetkom vožnje najprej dobro prezračite. Tudi ko se pozneje že odpeljete, imejte okna še vedno nekaj časa odprta. A pazite, da vam prepih ne bo povzročil glavobola.

Ko ste vozilo prezračili, lahko brez skrbi vklopite klimo. Pazite, da ne nastavite prenizke temperature. Idealno je, da je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo največ sedem stopinj Celzija, dokler je to mogoče. Če ste v vozilu dlje časa, pa lahko pozneje temperaturo še nekoliko znižate.

Klima naj vas ohladi, ne prehladi

Pazite, da vam klima ne piha neposredno v glavo oziroma oči. Mnogi imajo namreč ravno zato močne glavobole in se celo poleti močno prehladijo. Najbolje je, da zračnike usmerite v strop.

Ne pozabite: klima je v vozilu zato, da je vožnja prijetnejša in da nismo predolgo časa izpostavljeni močni vročini. Pretiravanje pa je vsekakor odsvetovano.

Ne spreglejte