Jure Gregorčič

Ponedeljek,
29. 2. 2016,
19.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Ponedeljek, 29. 2. 2016, 19.56

8 let

Podpredsednik Opla za Siol: Lepšega začetka salona si ne bi mogli želeti …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Podpredsednik Opla Mark Adams je ravno poln zanosa hitel po svojem telefonu sporočati uspeh astre, ko smo pristopili do njega: "Navdušen sem, naredili smo zares dober avtomobil ..."

Ljudska astra premagala velika imena, slovenski žirant pravi, da je zmaga upravičena

Navdušenje po zmagi Oplove astre je bilo že v dvorani razstavišča Palexpo precejšnje. Oplov oblikovalski guru Mark Adams je le nekaj minut po razglasitvi veliko zmago komentiral za siol.net: "Hvala za čestitke, res nam veliko pomeni. Naredili smo zares dober avtomobil, ki je že pobral kar nekaj lovoriki po posameznih evropskih državah. Res smo navdušeni in lepšega začetka tega salona si ne bi mogli zaželeti. Opravili smo veliko delo, ki se je obrestovalo."

Spomnimo, da je pred evropsko lovoriko astra že osvojila tudi naslov slovenskega avtomobila leta 2016. Tudi člani naše redakcije smo jim v našem nacionalnem izboru, podobno kot zdaj številni evropski kolegi, takrat namenili največ. S čim je prepričala nas, ste si lahko prebrali v obrazložitvi glasovanja naše redakcije v izboru Slovenski avto leta 2016.

Pri Oplu se dejansko lahko veselijo velike zmage, saj je astra premagala konkurenco zvenečih imen, med katerimi so bili tudi najrazkošnejši BMW vseh časov, pa najvarnejši veliki športni terenec volvo XC90, tehnično zelo napreden audi A4, vozniško prvinska mazda MX-5 in oblikovno prerojena in precej cenovno zanimiva ter racionalna škoda superb. Pred naš mikrofon pa je stopil tudi slovenski "coty", žirant izbora Sebastjan Plevnjak, ki je mnenja, da je zmaga astre povsem upravičena:

"Če pogledamo zmagovalca skozi ceno, skozi to, kar ponuja glede na to, v katerem avtomobilskem razredu se vozi, je zmaga povsem upravičena. To, kar ta izbor dela še posebej zanimiv, je, da novinarji prihajamo iz različnih držav, da nas je veliko in vsak lahko glasuje po svoji volji. Skupek precej raznolikih okusov da torej resničnega zmagovalca."

Močna konkurenca brez izrazitega konkurenta …

Slovenski žirant izpostavlja, da pred finalnim testiranjem v Parizu letos ni bilo izrazitega favorita kot leto poprej, ko je slavil Volkswagnov passat.

"Že rezultati povedo, da letos izrazitega favorita res ni bilo. Ne nazadnje je astra zmagala s samo 15 točkami prednosti pred volvom XC90, ki je nekajkrat dražji kot astra. Vsak je sicer imel svojega tihega favorita, a na glas se ves čas druženja žirije ni omenjalo potencialnega zmagovalca," razplet letošnjega izbora pojasnjuje Sebastjan Plevnjak.

Je to najbolj sladka Oplova evropska zmaga do zdaj?

To vprašanje smo v Ženevi postavili enemu izmed najbolj izkušenih slovenskih avtomobilskih novinarjev in nekdanjemu dolgoletnemu žirantu izbora Evropski avto leta (Car of the year). Tomaž Porekar o veljavi tokratne zmage astre pravi:

"Tako kot je rekel direktor Opla Neumann, da so zelo veseli, da so v zadnjih osmih letih prejeli precej naslovov za avto leta, tudi jaz mislim, da je to zanje precej blagodejno. Ampak med vsemi naslovi, ki so jih dobili, si ga astra, glede na vse tiste stvari, ki jih ponuja kupcem, zasluži. Letos se mi ne zdi, tako kot se mi je včasih zdelo, ko sem še bil član žirije in glasoval, da je pač Opel vsako leto dobil nekaj točk samo zaradi tega, ker je vseskozi bil v težavah."