Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
4. 11. 2021,
8.34

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

avtošport 2021 Idrija reli

Četrtek, 4. 11. 2021, 8.34

2 leti, 6 mesecev

14. reli Idrija

Ovinki, listje, tudi dež? Zadnje dejanje gosti Idrija.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
reli Idrija | Tako je bilo na reliju v Idriji pred tremi leti, ko so dirko prav tako izpeljali v poznojesenskih pogojih. Lani so reli odpovedali, letos se je vrnil v koledar državnega prvenstva. | Foto Uroš Modlic

Tako je bilo na reliju v Idriji pred tremi leti, ko so dirko prav tako izpeljali v poznojesenskih pogojih. Lani so reli odpovedali, letos se je vrnil v koledar državnega prvenstva.

Foto: Uroš Modlic

V nedeljo se bo v Idriji sklenila domača avtomobilistična sezona. Na zadnjem reliju državnega prvenstva bosta v ospredju odločitvi o naslovu državnega prvaka v divizijah 2 in 1, v skupni razvrstitvi pa bi moral domačin Rok Turk potrditi svoj primat v slovenskem reliju. Na dirko je prijavljenih kar 80 posadk, kar je največ od vseh štirinajstih idrijskih relijev do zdaj.

Pred 20 leti so v Idriji prvič organizirali svoj samostojen reli in tako nadgradili predhodne izkušnje pri soorganizaciji relija Saturnus. Leta 2001 je bilo v Idriji na štartu le 31 posadk, letos jih bo mnogo več. Za zadnji reli sezone so organizatorji prejeli kar 80 prijav, kar v nedeljo na devetih hitrostnih preizkušnjah (tri različne) v nepredvidljivih jesenskih vremenskih razmerah obeta zanimivo dirko. V podobno težkih razmerah so v Idriji izpeljali zadnji reli sezone že pred tremi leti (zmaga Tomaža Kaučiča pred Rokom Turkom in Andreo Nucito).

Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5) sta letos poletela do naslova državnega prvaka. | Foto: WRC Croatia Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5) sta letos poletela do naslova državnega prvaka. Foto: WRC Croatia Turkov zmagoslavni krog po novi odlični domači sezoni

V skupni razvrstitvi bosta tudi tokrat osrednja favorita Rok Turk in Vili Ošlaj (hyundai i20 R5), ki sta letos še neporažena in že nova državna prvaka v reliju. Turk bo lovil četrto zmago na domačem reliju, s čimer bi postal tudi najuspešnejši voznik idrijskega relija.

V konkurenci bodo sicer štirje dirkalniki R5, ob Turku še Aleš Zrinski (ford fiesta R5), Federico Laurencich (škoda fabia R5) in Rajko Žakelj (peugeot 208 R5), ki pa Turka ne bi smeli resneje ogrožati. Med omenjenimi bo predvsem Zrinski poskušal sezono, zanj polno preobratov, skleniti v pozitivnem duhu in se morda celo potegovati za preboj med prve tri voznike v skupni razvrstitvi letošnjega državnega prvenstva.

Andrej Jereb (seat ibiza kit car) je pred 20 leti dobil prvo izvedbo relija v Idriji. | Foto: Gregor Pavšič Andrej Jereb (seat ibiza kit car) je pred 20 leti dobil prvo izvedbo relija v Idriji. Foto: Gregor Pavšič Reli v Idriji pred 20 leti in danes ...

Na prvem idrijskem reliju je bilo na štartu 31 posadk, v cilj je pripeljalo 19 posadk. Zmago je slavila posadka Jereb-Kurent (seat ibiza kit car), in sicer s prednostjo 55 sekund pred domačima favoritoma Peljhanom in Kacinom (VW golf IV kit car).

Tudi dvajset let pozneje konec tedna v Idriji pričakujemo nekatere akterje, ki so bili v konkurenci tega relija tudi pred 20 leti. Takrat sta volan vrtela Darko Peljhan in Aleks Humar, ki bosta oba na štartu tudi letos. Yuga je vozil Matej Čar, danes Peljhanov sovoznik. Med sovozniki sta bila takrat tudi Izidor Šavelj in Andrej Mrak, ki ju tudi letos pričakujemo na štartu. V takratni konkurenci je bilo še nekaj zanimivih imen. Današnji predsednik AŠ2005 Rado Raspet je bil sovoznik Klemnu Seljaku (zastava yugo), vozil je Martin Prunk (honda integra), oče današnjega dirkača Nika Prunka, pa tudi Aleš Grižon (citroen xsara VTS), ki zdaj sodeluje pri moštvu Marka Grossija. Peljhanov takratni sovoznik Miran Kacin je danes eden ključnih organizacijskih členov relija.

Marko Grossi in Tara Berlot (peugeot 208 rally4) sta letos prevladovala v diviziji II državnega prvenstva, kjer ima za naslov manjka le še ena točka. | Foto: WRC Croatia Marko Grossi in Tara Berlot (peugeot 208 rally4) sta letos prevladovala v diviziji II državnega prvenstva, kjer ima za naslov manjka le še ena točka. Foto: WRC Croatia

Jernej Fakin (desno) v diviziji II nima realnih možnosti za naslov, zato pa brani tretje mesto v skupnem seštevku državnega prvenstva. | Foto: Gregor Pavšič Jernej Fakin (desno) v diviziji II nima realnih možnosti za naslov, zato pa brani tretje mesto v skupnem seštevku državnega prvenstva. Foto: Gregor Pavšič Grossi za naslov potrebuje le še eno točko

Poleg Darka Peljhana (mitsubishi lancer EVO9) se bodo za mesta takoj pod Turkom potegovali tudi najhitrejši vozniki dvokolesno gnanih dirkalnikov. Med temi bo tokrat konkurenco popestril predlanski avstrijski podprvak Julian Wagner (opel corsa rally4), ki pa seveda ne bo odžiral točk državnega prvenstva.

V diviziji II za naslov državnega prvaka Marko Grossi (peugeot 208 rally4) potrebuje le še eno točko, tudi v skupni razvrstitvi pa se Grossiju obeta naslov podprvaka. Trenutno ima 19 točk prednosti pred Jernejem Fakinom (ford fiesta rally4) in že 38 točk pred Zrinskim. Grossi bo državni prvak, če mu uspe v cilj pripeljati vsaj kot petnajstemu.  

V konkurenci je spet tudi nekdanji državni prvak Aleks Humar (citroen DS3 R3T). Nastopa z dirkalnikom ekipe GMT, kjer v prihodnje ni izključeno še nadaljnje sodelovanje.  | Foto: GMT V konkurenci je spet tudi nekdanji državni prvak Aleks Humar (citroen DS3 R3T). Nastopa z dirkalnikom ekipe GMT, kjer v prihodnje ni izključeno še nadaljnje sodelovanje. Foto: GMT Množično med dvokolesno gnanimi dirkalniki, v konkurenci spet tudi Humar

Med dvokolesno gnanimi dirkalniki se v konkurenco spet vrača domačin in nekdanji državni prvak Aleks Humar (citroen DS3 R3T), med hitrimi bodo poleg omenjenih tudi Grega Premrl (peugeot 208 rally4), Mark Škulj (ford fiesta rally4), Jan Medved (ford fiesta rally4), prav tako brata Simon in Martin Mlinar (oba peugeot 208 R2). V diviziji II je na reli prijavljenih kar 17 posadk.

Čeprav ne v istem razredu, bo Humar tudi tokrat tekmec tudi svojemu sinu Maticu Humarju (renault clio RS). Ta je letos že postal državni prvak v diviziji 3, kjer bo v tokrat okrnjeni zasedbi le šestih posadk spet glavni favorit za zmago.

Tako atraktivno vozita Nejc Mrak in Darko Vončina (suzuki swift), ki sta letos zmagala na dveh relijih in pred odločilnim relijem v skupnem seštevku zaostajata še za osem točk. | Foto: WRC Croatia Tako atraktivno vozita Nejc Mrak in Darko Vončina (suzuki swift), ki sta letos zmagala na dveh relijih in pred odločilnim relijem v skupnem seštevku zaostajata še za osem točk. Foto: WRC Croatia

Luka Brus (renault clio rally5) bi z drugim mestom v Idriji že potrdil naslov državnega prvaka. | Foto: WRC Croatia Luka Brus (renault clio rally5) bi z drugim mestom v Idriji že potrdil naslov državnega prvaka. Foto: WRC Croatia Divizija 1: za naslov državnega prvaka dvoboj Brusa in Mraka

Kar 26 posadk je prijavljenih v diviziji 1, kjer bo v ospredju najbolj zanimiv dvoboj idrijskega relija. Za naslov državnega prvaka se bosta pomerila Luka Brus (renault clio rally5) in Nejc Mrak (suzuki swift).

Brus ima osem točk prednosti pred Mrakom, sicer domačinom in lanskim državnim prvakom v tem razredu. V njunem primeru gre tudi za dvoboj dveh generacij dirkalnikov, na eni strani že ostarelega swifta in najnovejšega clia razreda rally5. V primeru Mrakove zmage mora biti Brus za naslov prvaka vsaj drugi. Letos sta sicer Brus in Mrak zmagala vsak na dveh relijih.

Konkurenca za preboj med prva tri mesta v tem razredu bo tudi tokrat zelo ostra, saj visoko med drugimi merijo tudi Primož Kačič (MG ZR 105), Jan Mrak (MG ZR 105), Bojan Velkavrh (VW polo), Jure Jereb (VW polo), David Pivk (MG ZR 105) in preostali.

Ne spreglejte