Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
17. 9. 2014,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel Športni Avtomoto

Sreda, 17. 9. 2014, 13.18

8 let

Opel adam S – mestni gokart s sto "konji" na liter prostornine

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oplov urbani kralj avtomobilske personalizacije je dobil še en obraz in značaj. Ob vlogi manekena s posluhom za modne dodatke in urbanega pustolovca zdaj postaja še športnik s 150 "konji" v nosu.

1,4-litrski turbomotor ECOTEC s 150 "konji"

Opel bo na salon v Pariz torej pripeljal športno različico trendovskega adama, ki je dobil oznako S. Če smo torej v Rigi za volanom pustolovskega adama rocks napovedali, da smo fantje dobili mestni avtomobili pa svojem okusu, lahko zdaj zapišemo, da je ta okus dobil še nekoliko bolj pobalinsko in celo za kanček dirkaško začimbo. Eden od najbolj prepričljivih elementov tega mestnega športnika seveda tiči pod motornim pokrovom. Njegov srce predstavlja 1,4-litrski bencinski štirivaljni turbomotor serije ECOTEC z močjo 110 kilovatov in z 220 njutonmetri največjega navora. Adam S se tako lahko pohvali z zavidljivo specifično močjo sto "konjev" na liter prostornine, kar je za avtomobil kompaktnih dimenzij vsekakor zavidljiv dosežek.

V primerjavi z atmosferskim bencinskim motorjem enake prostornine, ki ga vgrajujejo v adama, ima ta motor 50 odstotkov več moči in 70 odstotkov več navora.

To se seveda pozna tudi na asfaltu, kjer adam S šprint do hitrosti sto kilometrov na uro pospeši v 8,5 sekunde. Podcenjevati pa ne gre niti njegove končne hitrosti, ki doseže 200 kilometrov na uro.

OPC-pedigre za vznemirljive občutke med zavoji

Inženirji v Rüsselsheimu so močnemu motorju in športnemu značaju prilagodili tudi podvozje. Geometrija tega z elementi, zasnovanimi posebej za adama S, naj bi zagotavlja prepričljive vozne lastnosti.

Mala raketa, ko gre za bitko s cestno fiziko, preprosto ne želi prav nič zaostajati za Oplovimi športnimi modeli z oznako OPC. Pravi gokart občutek pa naj bi v tem majhnem mestnem dirkaču zagotavljal zelo neposreden volan.

Podoba Red 'n' Roll je jasna in ne pušča dvomov

Adama S na cesti ne bo mogoče spregledati, saj želi s svojo podobo vsem povedati, da zna ugrizniti in ob zeleni luči marsikateremu (pre)velikemu egu pokazati izpušno cev. Spredaj je osrednji aerodinamični element spojler, izstopajo še stranske obrobe in zajetnejši zadnji odbijač z odprtino za izpušno cev.

Vse skupaj so oblikovalci kombinirali z ekskluzivno izvedbo Red 'n' Roll , ki strehi namenja štiri različne barve. V notranjosti se bohotijo sedeži Recaro, rdeča indirektna osvetlitev vrat, rdeče-črna usnjena kombinacija na volanskem obroču, prestavni ročici, ročni zavori … Strop pa po želji lahko krasi karirast črno-bel vzorec dirkaške ciljne zastave.

Ne spreglejte