Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 1. 2020,
9.25

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

2

Natisni članek

Nemčija Tesla

Petek, 10. 1. 2020, 9.25

4 leta, 3 mesece

Bo Tesla tovarno pri Berlinu res zgradila že julija 2021?

Nove skrbi Tesle: ogroženi netopirji in speče bombe

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

2

Tesla model Y | Teslin naslednji model Y bo ključni avtomobil nemške tovarne. | Foto Tesla

Teslin naslednji model Y bo ključni avtomobil nemške tovarne.

Foto: Tesla

Tesla namerava kmalu začeti graditi tovarno blizu Berlina, a še prej se bo moralo vodstvo družbe spopasti z očitki glede nizke odkupne cene zemljišča, preseliti pa bodo morali tudi ogroženo vrsto netopirjev.

Tesla model Y
Avtomoto Teslina tovarna v Berlinu: pol milijona vozil letno?

Tesla namerava prek namensko ustanovljenega podjetja Tesla Manufacturing Brandbenburg blizu Berlina odkupiti 304 hektarje zemljišča. Dogovorjeni znesek z nemškimi oblastmi je predvideval odkupnino v višini 41 milijonov evrov. Nemci so s prstom pokazali na nizko odkupno ceno zemljišča, ki v tem primeru znaša le 13,5 evra na kvadratni meter. V bližnji industrijski coni Freienbrink stane kvadratni meter 40 evrov.

Tovarna bi lahko zaposlila do 10 tisoč ljudi

Vodstvo Tesle ima še do sredine januarja čas za podpis pogodbe z Nemci za odkup zemljišča, kjer nameravajo postopno graditi svojo tretjo tako imenovano tovarno Gigafactory. Tesla želi tam svoje avtomobile začeti izdelovati že v sredini prihodnjega leta. Ta tovarna bo proizvajala avtomobila model 3 in model Y, letna proizvodnja pa bi lahko dosegla raven okrog pol milijona vozil.

V tovarni bi lahko sprva delalo okrog tri tisoč zaposlenih, ob dokončanju celotne tovarne in pripadajočega oblikovalskega centra pa bi lahko število naraslo tudi na 10 tisoč. Tovarna naj bi v celoti stala okrog štiri milijarde evrov, Nemci – če bo to pomoč potrdila Evropska unija – obljubljajo 300 milijonov evrov pomoči.

Tesla X
Avtomoto Dva obraza Tesle: odlični rezultati in nove tragične nesreče

Nadomestno sajenje dreves, selitev netopirjev, lov za spečimi bombami …

Nasprotovanje dela nemških politikov – ti sicer podpirajo Teslino naložbo, a obenem izpostavljajo omenjeno nizko ceno zemljišča – pa za zdaj niso edine prepreke novi tovarni Elona Muska.

Ta bo namreč pri Berlinu moral nadomestiti posekana drevesa z novimi (to zavezo so pri Tesli že sporočili), okoljevarstveniki pa na tem področju opozarjajo tudi na zaščiteno vrsto netopirjev. Pred sečnjo dreves za potrebe tovarne jih bodo morali očitno preseliti drugam.

Nemški mediji poročajo tudi o potrebi po preiskavi zemljišča, kjer bi lahko iz časa 2. svetovne vojne ležala tudi še eksplozivna sredstva.

Ne spreglejte