Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
9. 7. 2014,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Opel

Sreda, 9. 7. 2014, 9.46

8 let

Nova opel corsa: sveža zasnova, nov trivaljni motor, več udobja in varnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nova opel corsa si je oblikovne poteze spodila pri adamu, z zdajšnje corse pa ne prenaša pomembnejših elementov. Novosti: bencinski trivaljnik, menjalniki, bogat nabor asistenčnih sistemov.

Opel je v 32 letih prodal že 12 milijonov cors

Opel bo jeseni predstavil peto generacijo corse, ki velja za enega stebrov nemške avtomobilske industrije. Do zdaj so jih namreč prodali že 12 milijonov, od tega samo 2,8 milijona vozil zadnje generacije. Opel je tako v povprečju letno izdelal in prodal 370 tisoč cors, nova generacija pa Nemcem prinaša izzive modernih avtomobilskih trendov v spodnjem razredu ter boja z evropsko prodajno rekorderko ford fiesto in prenovljenim volkswagen polom.

Sveža zunanjost, nižje težišče in boljše vzmetenje

Na zunanjost nove corse so vplivali obstoječi Oplovi modeli, med njimi še najbolj adam. Corsa bo imela podobne sprednje žaromete z dnevnimi svetili LED in zasnovo motorne maske. Zadnje luči ima zdaj vodoravne, kar optično veča občutek širine vozila.

Pri Oplu so se zavedali, da je raven zahtevane kakovosti, ki mora biti začinjena vsaj s kančkom premium občutka, danes v spodnjem razredu postavljena že zelo visoko. Zato od dozdajšnje corse v naslednico niso prenesli skoraj nobenega pomembnejšega elementa. Vsi deli zunanjosti so novi, enako velja tudi za šasijo in zasnovo podvozja, katerega težišče so znižali za pol centimetra.

Podvozje ima tudi nov premnik, trši nosilni okvir vpetja koles in geometrijo podvozja. Pri Oplu obljubljajo še natančnejšo odzivnost volanskega obroča, boljše vzmetenje in udobnejšo vožnjo čez neravnine. Gumb city za bolj preprosto vrtenje volana v mestu bo del serijske opreme, kupci bodo še naprej corso lahko dobili z dvema različicama podvozja – comfort in sport.

Corsa s petimi motorji, med njimi tudi novi litrski bencinski trivaljnik

Najpomembnejša novost corse bo Oplov novi litrski bencinski trivaljni motor, ki ga bodo sicer že septembra najprej vgradili v adama.

Motor bo na voljo v različicah s 66 in 80 kilovati, ki bosta imeli do 170 njutonmetrov navora.

Zaradi gredi za uravnoteženje prostih sil pri Oplu obljubljajo zelo tiho in mirno delovanje trivaljnika.

V ponudbi bosta še atmosferska 1,2-litrski in 1,4-litrski bencinski motor ter 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom. Na dizelski strani bo za zdaj na voljo le 1,3-litrski motor CDTI s 55 oziroma 70 kilovati moči.

Opel bo omenjeni trivaljni motor združil z novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom, novost pa bosta tudi šeststopenjski samodejni menjalnik in robotizirani ročni menjalnik easytronic 3.0.

Kakovostnejša notranjost, bogat nabor varnostno-asistenčnih sistemov

Zasnove notranjosti pri Oplu niso spreminjali, saj naj bi bila pogosto prav ta ključen dejavnik za nakup. Notranjost so seveda naredili bolj prefinjeno. Zasnovo sredinske konzole so si sposodili pri adamu, večina cors bo imela sedempalčni zaslon na dotik s sistemom intellink.

Opel bo corsi namenil tudi številne varnostno-asistenčne sisteme, kot so biksenonski žarometi, sistem proti nenamerni zamenjavi voznega pasu, prepoznavanje prometnih znakov, opozorilo na možnost naleta, na voljo bosta tudi sistema za nadzor nad tlakom v gumah in speljevanjem v klanec ter vzvratna kamera.

Opel bo novo corso predstavil na jesenskem avtomobilskem salonu v Parizu, prodajati pa jo bodo začeli oktobra. Cene za zdaj uradno še niso znane.

Ne spreglejte