Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2020,
12.21

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

4

Natisni članek

prenova generacija X starodobniki

Ponedeljek, 19. 10. 2020, 12.21

1 leto, 10 mesecev

Nova modna muha? Milenijci norijo za klasičnimi avti.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

4

fiat 600 | Milenijci niso imeli stika s starodobniki, a si vseeno želijo lastiti avto, kot so ga vozili njihovi starši ali stari starši. | Foto Wikimedia

Milenijci niso imeli stika s starodobniki, a si vseeno želijo lastiti avto, kot so ga vozili njihovi starši ali stari starši.

Foto: Wikimedia

Starodobniki imajo poseben čar in vse več ljudi si želi imeti v svoji garaži parkiran starejši avto, ki so ga pred desetletji vozili sami oziroma, kot je pokazala najnovejša raziskava, so ga vozili njihovi starši. Vse večje zanimanje za starodobnike izkazujejo tudi milenijci, lastništvo več kot 30 let starega avta pa ni domena le generacije X ali tako imenovanih ''babyboomerjev''.

Starodobnik prinaša veliko veselja in zadovoljstva, a lahko po drugi strani močno zagreni življenje lastniku. Spomini na preteklost, preprosta tehnika in povsem osnovne funkcije so očitno postali cenjeni tudi pri milenijcih, ki vse bolj posegajo po lastništvu starodobnih vozil.

Opel kadett B
Avtomoto Obnovil sem star avtomobil: kako, zakaj, za koliko denarja?

Vse mlajši si želijo lastiti starodobnika

Hagerty, ameriško zavarovalniško podjetje specializirano za starodobnike, je opravilo študijo, v njej pa je sodelovalo več kot 10 tisoč ljudi, starih 18 let ali več. Kot so ugotovili, kar 22 odstotkov lastnikov starodobnikov prihaja iz generacije Z, še več, 25 odstotkov lastnikov, pa prihaja iz skupine milenijcev. Torej jih je tako skupno več lastnikov starodobnikov kot pri generaciji X in pri tako imenovani "baby boom" generaciji.

Očitno se starodobnikom tudi v prihodnje ne piše slabo, več kot polovica generacije Z in milenijcev si namreč v prihodnje želi lastiti starodobnika. Gre torej za mlajše voznike, ki niso imeli stika s tako starimi avtomobili, vozili so jih namreč njihovi starši v mlajših letih in njihovi stari starši.

Za "babyboomerje" sicer veljajo osebe, rojene med letoma 1946 in 1964. Izraz prihaja iz ameriškega okolja in poimenuje generacijo, rojeno v obdobju gospodarskega napredka po drugi svetovni vojni. Tej je sledila nova generacija, poimenovana generacija X, v katero spadajo ljudje, rojeni med letoma 1966 in 1980. Takrat je šlo za čas večjih sprememb, tudi na področju vrednot, dogajalo se je več ločitev, otroci pa so bili vzgajani z malce manj nadzora. V generacijo Z spadajo osebe, rojene po letu 1995.
Ne spreglejte