Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
7. 7. 2022,
12.01

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

avtošport Slovenija 2022 Gorjanci gorska dirka

Četrtek, 7. 7. 2022, 12.01

1 leto, 10 mesecev

GHD Gorjanci

Nov spektakel na Gorjancih: zasedba odlična tudi letos

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Gorjanci | Milan Bubnič (lancia delta) bo prvi favorit za zmago v DP. | Foto Uroš Modlic

Milan Bubnič (lancia delta) bo prvi favorit za zmago v DP.

Foto: Uroš Modlic

Gorjanci so eno najbolj tradicionalnih prizorišč avtomobilskega športa, in čeprav je bil tekmovalni odsek ceste med Težko Vodo proti Metliki večkrat delež tudi kritik, je tekmovalna proga odlična in polna izzivov. Organizatorji iz vrst AMD Novo mesto so letos prejeli 89 prijav. Udeležba številčno ni rekordna, je pa zato zelo kakovostna. In to kljub temu, da bo moral dirko zaradi karantene (covid-19) izpustiti lanski zmagovalec Patrik Zajelšnik. Gorjanci sicer gostijo tretjo gorsko dirko za DP pod okriljem zveze AŠ2005.

Vladimir Stankovič (lola F3) bo med Slovenci kandidat za najvišjo uvrstitev v skupni razvrstitvi. Z dvolitrsko formulo si želi na stopničke v skupni razvrstitvi, skupno pa meri na prvo peterico. Za prvega favorita dirke šteje Francoza Petita (nova NP 01-2), za najresnejše izzivalce pa Robina Faustinija (osella FA30), Petra Vitka (osella PA30) in Federica Liberja (wolf GB08). Skupno je na dirko prijavljenih 14 formul in športnih prototipov, Stankovič bo kot edini zastopal slovenske barve. Zaradi obnove ceste bodo proti Gorjancem letos vozili na nekoliko skrajšani progi, zato bodo v nedeljo izpeljali tri tekmovalne vožnje.

Grudnikov clio bo imel prvič štirikolesni pogon. | Foto: WRC Croatia Grudnikov clio bo imel prvič štirikolesni pogon. Foto: WRC Croatia Bubnič favorit za vrh DP, Grudnik prvič s štirikolesno gnanim cliom

Odlična mednarodna udeležba bo med klasičnimi avtomobili. Izpostavljamo tujce Dana Michla (lotus elise), Ronnija Bratschija (mitsubishi lancer), Karla Trnenya (škoda fabia) in Stefana Promoka (mitsubishi lancer). Medtem ko je nesporni favorit v konkurenci državnega prvenstva spet Milan Bubnič (lancia delta), bo zanimivo novost predstavil Matej Grudnik.

Lanski zmagovalec dirke v razvrstitvi DP bo konec tedna prvič predstavil izboljšani renault clio, ki je dobil štirikolesni pogon in s tem povezane številne tehnične spremembe. Priprava avtomobila se je Grudniku ob zamujanju sestavnih komponent močno zavlekla in tako bo dirkalnik pripravljen šele v teh dneh.

Dirka je znana tudi po odličnem vzdušju po koncu zadnje tekmovalne vožnje. | Foto: WRC Croatia Dirka je znana tudi po odličnem vzdušju po koncu zadnje tekmovalne vožnje. Foto: WRC Croatia

V nedeljo nas na Gorjancih čakajo tri vožnje, že v soboto pa trije treningi. | Foto: GHD Gorjanci V nedeljo nas na Gorjancih čakajo tri vožnje, že v soboto pa trije treningi. Foto: GHD Gorjanci Gorjanci šele prvi preizkus, s klasičnim mitsubishijem na štart tudi Čebron

"Žal bodo prvi treningi tudi prvi preizkus dirkalnika," pravi Grudnik. Clio je dobil nekoliko zmogljivejši motor, dodati je bilo treba povsem nov menjalnik, sklopko, kardansko os, srednjo in zadnjo zaporo diferenciala, prilagoditi zadnjo premo in nekoliko tudi samo karoserijo avtomobila. Prvi pravi preizkus za zanimiv dirkalnik bo torej v soboto dopoldne na Gorjancih. Če ne ta konec tedna, bo Grudnikov clio v nadaljevanju sezone morda tehnično že kos Bubničevi lanciji.

Janko Čebron (mitsubishi lancer) bo tudi na Gorjancih še vozil svoj klasični dirkalnik in ne še novega z veliko zmogljivejšim motorjem. Čebron bo v razvrstitvi DP prvi favorit združenih razredov 3 in 4, čeprav je na zadnji dirki v Skradinu odlično dirkal tudi Patrik Ruzzier (fiat punto kit car).

V skupni razvrstitvi DP tokrat manjkata tako Matic Kogej (mitsubishi lancer) kot Matevž Čuden (renault clio).

Zanimivi obračuni v razredih 5a in 5b

Majhne razlike lahko spet pričakujemo v najmanjšem razredu 5b, kjer so do zdaj prevladovali vozniki MG-jevih avtomobilov. To so predvsem Nejc Trček, Klemen Trček in Žan Cankar, razred višje v razredu 5a pa se obeta nov zanimiv dvoboj dveh mladih voznikov Anžeta Dovjaka (peugeot 208 rally4) in Marka Žgavca (citroen DS3 R3T). Obema se bo tokrat pridružil tudi domačin Miha Fabijan, lanski gorski prvak pokala Twingo, ki bo tokrat vozil pokalno različico renault clia.

Dirka na Gorjancih se bo s treningi začela v soboto (1. trening ob 11. uri), v nedeljo so nato predvidene še tri tekmovalne vožnje (9.00, 14.00 in 16.00).

Ne spreglejte